Nokia: egyszerűbben kiépíthető mobiltelevíziós szolgáltatások

forrás Prim Online, 2005. május 27. 14:43
A Nokia nyilvánosságra hozta a Nokia mobiltv-megoldás rádiós interfész specifikációit. A Digital Video Broadcast - Handheld (DVB-H) szabványon alapuló, végponttól végpontig terjedő megoldással a szolgáltatók egyszerűen kiépíthetik a mobil televíziós szolgáltatásokat.
A rádiós interfész azt határozza meg, hogy a mobiltelevíziós terminálok hogyan kapcsolódnak a mobiltelevíziós megoldást nyújtó hálózathoz.

A Nokia mobiltv-megoldás a már ismert nyílt szabványokon, például az Európai Távközlési Szabványügyi Hivatal (ETSI) által 2004-ben elfogadott DVB-H szabvány rádió rétegén alapul. A szabványügyi testületek jelenleg néhány további alkalmazás-réteg specifikációjának megalkotásával foglalkoznak.

"A szabványok fejlesztésének figyelembe vételével létrehozott termékek segítenek abban, hogy az iparág a fogyasztóktól és a szolgáltatóktól minél hamarabb visszajelzést kapjon. Ennek eredményeképpen masszív, kipróbált szabványok, és interoperábilis termékek állnak majd rendelkezésre a piaci igény felmerülésekor" - mondta Richard Sharp, a Nokia Rich Media részlegének alelnöke.

A DVB-H olyan új technológia, amellyel számos televízió-, rádió-, és videócsatorna eljuthat a mobilkészülékekre. A megoldás a digitális sugárzási szabványokat a mobilkészülékek speciális igényeivel ötvözi. A DVB-H adás fogadásához a készülékekben beépített külön adóvevőre van szükség.

A Nokia mobil televíziós megoldás egy teljes mobiltv-rendszer, amely készüléket, szervert és hálózati elemeket magába foglaló komponensekből áll. Jelenleg a világ számos országában tesztelnek DVB-H technológiát használó mobiltelevíziós szolgáltatást. A kereskedelmi televíziós szolgáltatások várhatóan 2006-ban indulnak el.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14