Kedvezőtlen változás a mobil-bázisállomásokkal kapcsolatos adófizetési kötelezettségben

Milkovits Gábor, 2005. június 6. 10:30
Kedvezőtlen és elfogadhatatlan változás állt be a mobil-bázisállomáshoz, telefonközpontokhoz kapcsolódó helyi iparűzési adófizetési kötelezettségben, s ennek megváltoztatására - a pénteki közlés szerint - a Községek, Kistelepülések és Kistérségek Országos Önkormányzati Szövetsége (KÖSZ) törvénymódosítást kezdeményezett, illetve nem zárja ki annak lehetőségét, hogy az Alkotmánybírósághoz fordul.
Wekler Ferencnek, a szövetség elnökének az MTI-hez pénteken eljuttatott állásfoglalása szerint a közelmúltban az egyik távközlési cég számtalan kistelepülési önkormányzatot levélben szólított fel, hogy azok több évre visszamenőleg fizessék vissza a távközlési cég által számukra fizetett, az adott önkormányzat helyi rendeletében foglalt iparűzési adót.

Mindezt a Fővárosi Bíróság május 17-én hozott - írásba még nem foglalt - döntésével indokolták, amely szerint a telefonos társaság által üzemeltetett bázisállomások nem minősülnek telephelynek.

Wekler Ferenc szerint a levélből az is kitűnik, hogy a Pénzügyminisztérium és Budapest Főváros Közigazgatási Hivatal állásfoglalása is hasonló a bírói jogértelmezéssel, ez viszont - a KÖSZ szerint - alapvető jogállami értékeket veszélyeztet.

A kistelepülési önkormányzati érdekeket sértő és helytelen jogértelmezésből születő döntés következménye, hogy a több száz önkormányzatra jutó adóalap teljes mértékben megszűnik, s a főváros adóalapját fogja növelni - áll a közleményben.

Az állásfoglalás ismertetése szerint 1998 óta közel ezer településen alakítottak ki bázisállomásokat, s az ezeken keresztül folytatott telefonbeszélgetésekből származó nettó árbevétel maximum két százalékát iparűzési adóként a telefontársaság a települések önkormányzatainak fizette be.

"Nem elfogadható, hogy az 1998 óta a társaság által az önkormányzatok részére befizetett adó összegét a önkormányzatoknak vissza kell fizetni a társaság önellenőrzése következtében, melyet ismereteink szerint megfelelő indokkal a Fővárosi Bíróság ítélete sem támasztott alá. Ez az összeg egy település esetében akár a 2 millió forintot is elérheti" - olvasható az állásfoglalásban.

A szövetség tiltakozik e döntés ellen, "hiszen a kistelepülési önkormányzatok működési problémákkal küzdenek, s egy ekkora összeg elvonása akár a működésüket is veszélyeztetheti, sőt ellehetetlenítheti".

A KÖSZ - Wekler Ferenc közlése szerint - törvénymódosítást kezdeményezett a szerinte tarthatatlan helyzet megváltoztatására, s megvizsgálja annak lehetőségét is, hogy az Alkotmánybírósághoz fordul.
Kulcsszavak: közigazgatás jog mobil

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36