BellResearch: csökken a kereslet az asztali PC-k iránt

MTI Sajtóadatbank, 2005. június 7. 10:30
A PC-piac szűkülését prognosztizálják a BellResearch elemzői a legfrissebb Magyar Infokommunikációs Jelentésben.
Az idén a jelentés szerint a hazai üzleti szféra személyi számítógép-állománya mintegy 6 százalékkal bővül a tavalyihoz képest. Ezen belül a rohamléptekben fejlesztett és egyre olcsóbbá váló laptopok iránti igény nő, a desktop PC-k iránti kereslet pedig - vevőcsalogató újdonságok hiányában - visszaesik. A BellResearch az asztali gépek piacán az idei évre a tavalyi állománynövekedésnek csupán kétharmadát prognosztizálja.

Az év elején a legalább egy főt foglalkoztató hazai cégek nagyjából négyötödénél volt található személyi számítógép. Az 50 fősnél nagyobb kör ellátottsága teljes és a kisvállalatoké is átlag feletti, a statisztikát az 1-9 fős mikrovállalkozások rontják le. A teljes üzleti szféra PC-inek számát az elemzők mintegy 1,2 millió darabra becsülik.

Hordozható személyi számítógéppel a legalább egy darab PC-t használó hazai cégek valamivel több mint egynegyede, közel 49 ezer szervezet rendelkezik és a laptopok telephelyen kívüli, munkacélú használata viszonylag általános.

A teljes üzleti géppark mintegy kétharmada fölött a 10 főnél kevesebb, illetve a legalább 250 munkavállalót alkalmazó cégek diszponálnak (a mikrovállalkozásoknál a szegmens nagy mérete, míg a nagyvállalatoknál az egy szervezetre jutó magas PC-szám miatt üzemel
sok gép). Emellett az eszközök magas koncentrációja figyelhető meg a budapesti, valamint a feldolgozóiparban és a szolgáltatások területén aktív vállalatoknál is.

A múlt évben beszerzett asztali személyi számítógépek mintegy kétötöde márkajelzés nélküli eszköz volt. A kutatási eredmények tanúsága szerint a vállalatméret növekedésével a no-name hardverek aránya csökken: a mikrovállalkozások esetében például az új desktop
eszközök több mint fele sorolható ebbe a kategóriába, a nagyvállalatoknál pedig csupán 18 százalék.

Míg az üzleti szféra által megvásárolt asztali PC-k közel kétharmada tavaly használatból kivont eszközt váltott ki, addig a replacement aránya a hordozható eszközök esetében a 20 százalékot sem érte el. A laptopok esetében a meglévő eszközök közel harmada
így legfeljebb egyéves.

A hazai vállalatok idei tervei a jelentés adatai szerint azt tükrözik, hogy az üzleti szféra a tavalyi költéseknél kisebb összeget fordít majd desktop PC-k beszerzésére. A piaci dinamika mérséklődése elsősorban a mikrovállalatok visszafogottságából adódik.
Kulcsszavak: PC felmérés BellResearch

Hardver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05