Szoftverszabadalmak: felkészülés a második olvasatra

forrás Prim Online, 2005. június 8. 22:34
Megkezdődött a felkészülés az Európai Unió szoftverszabadalmi irányelvének második olvasatásra. Az érintett szakmai civil szervezetek továbbra is ragaszkodnak ahhoz, hogy a szotverek ne lehessenek szabadalmaztathatóak és hogy a hivatalos magyar álláspont kialakítása legyen nyilvános.
A Magyar Tartalomipari Szövetség (MATISZ), a Net-Felhasználók Érdekvédelmi Társasága Egyesület (NETÉRT), a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület (HTE) informatikai szakosztálya, a Linux Ipari Szövetség (LIPSZ), az Alapítvány a Szabad Szoftverek Magyarországi Népszerűsítéséért és Honosításáért (FSF.hu), az Összefogás a Szabad szoftverek elterjesztéséért Alapítvány (FSN.hu), a Magyar BSD Egyesület (MBSDE) és a Zöld Pók Alapítvány (ZPOK) közös közleményükben arról tájékoztatták szerkesztőségünket, hogy az Európai Unió szoftverszabadalmi irányelvének második tanácsi olvasatára való felkészülést mind a kormány, mind a civil szervezetek megkezdték.

Ennek keretében a civil szervezetek az alábbiakban egyeztek meg:

  • Az irányelvben minimálisan a következő elemek szerepeltetéséhez ragaszkodnak: - a szoftver nem része a technológia területének - a technológia területének a fizika erőiről szóló reprodukálható tanítással való definíciója.

A szervezetek célja az is, hogy az irányelvben ne szerepeljenek olyan megfogalmazások, amelyek az Európai Szabadalmi Hivatal jelenlegi túlzó szoftverszabadalmazási gyakorlatának további fenntartását teszik lehetővé.

  • A szervezetek az Európai Koordinációs Tárcaközi Bizottság (EKTB) Szellemi Tulajdon munkacsoportjának minden ülése elött sajtóközleményt jelentetnek meg az általuk képviselt álláspontról.
  • A szervezetek ragaszkodnak ahhoz, hogy a következő információkat időben megkapják: - A minisztériumok javaslata a munkacsoport számára az EKTB előterjesztésre. - A végleges előterjesztés, egy időben az EKTB tagjai számára történő körözéssel - Az irányelvvel kapcsolatban az EKTB által a magyar COREPER képviselőnek adott instrukciók
  • A szervezetek ragaszkodnak ahhoz, hogy az előterjesztés összefoglalójában szerepeljen a közös álláspontjuk, a kifejtésében pedig az általuk rendelkezésre bocsájtott ilyen jellegű anyag.
  • A szervezetek a végleges előterjesztés ismeretében minden albizottsági ülés után, de a következő EKTB ülés előtt még a végleges előterjesztés ismeretének hiányában is közös sajtóközleményt jelentetnek meg, amely tartalmazza az általuk képviselt álláspontot, és hogy az hogyan jelent meg az előterjesztésben.
  • Az EKTB ülés után a szervezetek sajtóközleményt jelentetnek meg arról, hogy a COREPER képviselőnek adott instrukciók milyen viszonyban vannak az általuk képviselt állásponttal.
  • A fentiekben foglaltakat a szervezetek nyilvánosságra hozzák.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50