Várhatóan az OpenType fájlformátum lesz az MPEG-4 betűkészlet szabványa

forrás Prim Online, 2005. augusztus 16. 13:05
A Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) átvette vizsgálatra az Adobe és a Microsoft azon javaslatát, hogy az MPEG-4 szabványban az új szöveg- és grafikakezelő nyílt betűkészlet-formátum alapjául az OpenType betűtípusfájl formátumot alkalmazzák.
Az Adobe és a Microsoft által közösen kifejlesztett OpenType egy olyan platformfüggetlen betűkészletfájl-formátum, amely számos nyelvet támogat, és fejlett tipográfiai kezelhetőséget biztosít. Az Adobe a teljes Adobe Type Libraryt már át is alakította erre a formátumra, és jelenleg több ezer OpenType betűkészletet kínál. Az OpenType betűkészletek alkalmazását támogatják a mostani Microsoft Windows és Apple MacOS operációs rendszerek, így a felhasználók több tucat digitális betűkészletgyártó műhely több ezer betűkészletéből válogathatnak.

A lengyelországi Poznanban július végén megtartott legutóbbi ülésén az MPEG jóváhagyta az OpenType hivatalos szabványosítását. Az OpenType specifikáció első szövegváltozatát az MPEG az Adobe és a Microsoft segítségével szeptemberben terjeszti az ISO elé jóváhagyási eljárásra. Ezt követően ezt a specifikációt fogja az MPEG az "Open Font Format" ISO szabvány kiindulópontjaként felhasználni. Nyílt betűkészletformátum-megoldások megvalósításához más vállalatok az OpenType specifikációt ingyenesen vehetik alapul és használhatják fel. Az érdekeltek az Open Font Format specifikáció csiszolására és pontosítására vonatkozó javaslataikat továbbá az ISO szokásos rendje szerint terjeszthetik elő.

Az ISO MPEG (Moving Picture Experts Group) csoportja azon digitális audio- és videoszabványok meghatározója, amelyek a DVD és a DVB (Digital Video Broadcasting, digitális televíziós műsorszórás) választott formátumai. Az MPEG által meghatározott MPEG-4 rendszer a felhasználók számára audio-, video- és egyéb digitális tartalmak kiválasztását, megtekintését és módosítását teszi lehetővé. Az MPEG-4 szabványban az OpenType betűkészletfájl-formátumnak elfogadásával a felhasználók biztosak lehetnek abban, hogy a különböző digitális médiatartalmakban minden szöveg többnyelvű lehet, és ezeket számos számítógépes és kijelző eszközön is meg lehet jeleníteni.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05