A Universal Music a Blue-ray DVD mellett tette le a voksát

Kiss Ádám Zoltán, 2005. augusztus 17. 09:02
A jelentős piaci befolyással rendelkező Universal Music Group a HD DVD és a Blue-ray DVD közötti harcban ez utóbbi mellett tette le a voksát, nem csillapul a formátumháború.
A Universal Music fontos tartalomtulajdonosként hivatalosan bejelentette, hogy a Sony által kifejlesztett Blue-ray technológiát támogatja, ezzel újabb fontos támogatóra lelt az egyik rivális. A lépés jelentős támogatást biztosít, mivel a lemezkiadók számtalan zenei, koncert-DVD-t jelentetnek meg, ezzel nagymértékben hozzájárulva a teljes DVD-forgalmazás volumenéhez. A Universal olyan neveket mondhat magáénak, mint Elton John, Mariah Carey vagy éppen a U2.

Ez a bejelentés azonban nem hozta előrébb a megállapodást a két formátum közötti csatározásokban. A fogyasztók a felmérések szerint érdektelenek, és fárasztónak találják a Blue-ray és a Toshiba nevével fémjelzett HD DVD közti vitát, így inkább kivárnak. Rossz jel, hogy a tisztázatlan formátumok miatt a legtöbben nem is tervezik új berendezés vásárlását, hiába az új technológiák által nyújtott többletminőség. A pluszos és mínuszos piroslézeres DVD-írók harcán edződött vásárlóközönség nem hajlandó befektetni egy esetleg szinte azonnal elhaló technológiába. Az új, kéklézeres megoldások terjedését szintén hátráltatja a HD-TV szabványainak lassú terjedése, hiszen leginkább az ilyen nagy felbontású műsorok felvételekor lehetne kihasználni az új megoldásokat. A Samsung, mint az egyik legnagyobb megjelenítőpanel-gyártó, már többször kérte az iparágat, hogy dolgozzanak ki pontos méretspecifikációkat. A jelenlegi szabvány minimálisan megadott pixelszámokról beszél, ez nem kielégítő tömegtermeléskor. A kéklézeres DVD már így is szinte egy évet vesztett, mivel eredetileg az idén karácsonyi értékesítési szezonban mutatkozott volna be, ám ehelyett leghamarabb a 2006 tavaszán megjelenő Sony PlayStation 3 konzolban találkozhatunk vele kereskedelmi mennyiségben. Ezt a késői bemutatkozást a nyári időszak, az egyik leggyengébb értékesítési időszak követi, így csak következő karácsonykor számíthatunk áttörésre.
Kulcsszavak: Universal Blu-ray DVD

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50