SZDSZ: javultak Magyarország informatikai és távközlési mutatói az OECD szerint

MTI Sajtóadatbank, 2005. szeptember 21. 09:26
Javult Magyarország helyezése az elektronikus és hírközlési szolgáltatások mennyiségi és minőségi mutatóit rangsoroló a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) által készített jelentésben - közölte a Szabad Demokraták Szövetségének elnöke sajtótájékoztatón kedden.
Kuncze Gábor elmondta: a liberális tárcavezetésnek köszönhetően a mobiltelefon-szolgáltatások tarifái jelentősen csökkentek, míg 2002-ben Magyarország még az utolsó helyen állt, mára 18 helyet lépett előre, így a 12-dik.

Jelentős előrelépés tapasztalható a szélessávú internet elterjedésében, az összes internet-előfizetés 50 százalékát már ez teszi ki, ugyanakkor Magyarország ötödik helyével még elmarad az élmezőnytől - mondta.

Közölte: a fejlődés jele az is, hogy év végére 2.500 településen lesz internet-kapcsolattal ellátott iskola, amely ötször annyi mint az előző ciklus idején volt. A kormányzati ciklus végére az országban és a határokon túl több mint 3.000-re nő az e-Magyarország pontok száma.

Kovács Kálmán informatikai miniszter elmondta, az informatika részaránya a nemzetgazdaságon belül olyan magas, hogy OECD-jelentés Magyarországot a negyedik helyre sorolja a legfejlettebb 30 országot rangsoroló listán.

A távközlési berendezések exportjában Magyarország a második helyen áll Finnország után - közölte. Hozzátette: a teljes exporton belül ez a terület meghaladja a 14 százalékot, ami tízszer több, mint 1996-ban.

A miniszter kitért arra is, hogy Magyarországon a szélessávú internet gyorsabban fejlődik, mint ahogy elterjedt a mobiltelefon-szolgáltatás, így az ország ezen a területen is hamarosan az élvonalba kerül. Várhatóan 2006 közepére a szolgáltatás ára a 20 eurós uniós átlagra csökken - mondta.

Beszélt arról is, hogy a jövőben Magyarországnak az elektronikus szolgáltatásokra épülő állam kialakításában kell előre lépnie. Kilencszáz  településen jövő januártól, az országos állami intézményekben 2007 elejétől pedig az önkormányzatokban vezetik be fokozatosan az elektronikus szolgáltatásokat - mondta.

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Tippek a hosszabb üzemidőhöz a HONOR-tól

A HONOR készülékei, a kedvező árútól a csúcskategóriásig kiváló akkumulátor üzemidővel rendelkeznek, mérsékelt igénybevétel mellett akár egész nap használhatóak. Ettől függetlenül azonban érdemes figyelni arra, hogy miként tudjuk a leghatékonyabban kihasználni az üzemidőt, hogy még véletlenül se merüljön le okostelefonunk.

2024. április 26. 16:19

Álljunk meg egy parkolásra – így parkolunk a fizető övezetekben

A fizetőparkolás intézményét sok autós a sofőrök ellenségeként éli meg, miközben annak egyik fontos célja éppen a forgalomszabályozás és a városi parkolókapacitás hatékonyabb kihasználása, különösen a sűrűn lakott területeken. A Yettel mobilparkolás szolgáltatásának elemzésével érdekes megállapítások derültek ki a hazai autósok szokásairól, most pedig szervizcsomagot és üzemanyag utalványt is érhet a mobilparkolás használata.

2024. április 26. 13:10

A HONOR szállította a legtöbb okostelefonot a kínai piacra

Az IDC legújabb jelentése szerint 2024 első negyedévében a HONOR lett a vezető márka Kína okostelefonos piacán. 

2024. április 26. 09:55

Megjelentek az első HMD okostelefonok

A Human Mobile Devices (HMD) bemutatta első saját gyártású okostelefonjait: megérkezett a HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ és HMD Pulse. A Pulse kollekció már most lefekteti a HMD designalapjait: merész vonalvezetés, egyedi tónusok, modern és letisztult esztétika, elegáns kialakítás, előkelő formatervezés – és mindez elérhető áron.

2024. április 25. 13:15

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50