Nikon D200: professzionális funkciókkal felvértezve

Széll Zoltán, 2005. november 26. 14:12
A Nikon a hónap elején Amszterdamban mutatta be legújabb digitális tükörreflexes fényképezőgépét, amely néhány napon belül Magyarországon is az üzletekbe kerül. A Nikon D200 megjelenésével megszűnik a szakadék a professzionális és az amatőr DSLR kategória között.
A nagy teljesítményű és pontosságú, sokrétű szolgáltatásokat kínáló gép új kategóriát teremt a belépőszintű és professzionális digitális tükörreflexes fényképezőgépek között. A D200 a Nikon D2-es sorozatú professzionális fényképezőgépeinek tekintélyt parancsoló megjelenését és kitűnő működését ötvözi a valamennyi Nikon digitális tükörreflexes gépre jellemző könnyű használhatósággal és csodálatos képminőséggel.

A D200 a Nikon újonnan kifejlesztett technológiai megoldásait elegyíti a D2x-től örökölt, fejlett funkciókkal. Ennek eredményeképpen a tökéletes fényképezés élményét kínálja. Képalkotási teljesítménye kivételes és sokoldalú, sebessége révén pedig azonnal reagál a fotós akaratára. A kiváló jellemzők és a kitűnő minőségű alkatrészek gyönyörű képeket eredményeznek. A D200 tökéletes választás amatőr fotósok, a különféle üzleti felhasználók, valamint azon profi és félprofi fotósok számára, akik második gépet keresnek a D2x vagy D2Hs készülékük mellé, illetve szeretnék kihasználni a ’Nikon Rendszer’ páratlan lehetőségeit.

A D200 könnyű, mégis tartós és robosztus magnéziumötvözet vázát speciális záró-rendszer védi a nedvességtől és a portól, így a legmostohább körülmények között is jól használható. Az integrált két-lamellás zárszerkezet, amely tökéletesített tükör-kiegyensúlyozó mechanikát tartalmaz, több mint 100000 expozícióval tesztelték. Az újratervezett gumi szemkagyló jóvoltából a gép formája még tetszetősebb.

A D200 a híres Nikon D2x fényképezőgéptől örökölte működési rendszerét. Több mint 40, jól szervezett egyéni beállítási lehetőségeket kínál, ennél fogva maximálisan a felhasználó igényeihez és szokásaihoz igazítható. A nagy méretű, fényes kereső kitűnő, 0,94x-es nagyítást és mindkét irányban 95%-os képlefedést kínál, ami kivételesen pontos és részletes ellenőrzési lehetőséget biztosít.

A 6,35 cm-es, nagy felbontású (230000 képpont) LCD monitor minden irányból rendkívül széles, 170 fokos megtekintési szöget nyújt. A D200 kamera 400%-osra nagyítja a visszajátszott képeket, így a fotós ellenőrizheti az elkészült felvételek apró részleteit.

A D200 felső kijelzője a legnagyobb a piacon. Számtalan adatot jelenít meg, például a felvételi módot, az akkumulátor töltöttségét, kártyainformációt, az illesztő-rács állapotát, a záridőt, a rekeszértéket és a még készíthető képek számát. Új színkódolt menü segíti a könnyű átláthatóságot, a navigálást értelemszerű kulcsszavak gyorsítják.

Az újonnan kifejlesztett, nagy teljesítményű EN-EL3e újratölthető litium-ion akkumulát6or egy feltöltésével a D200 legfeljebb 1800 kép készítésére képes. A töltés 2,5 órát vesz igénybe. Az akkumulátor töltöttségi állapotát a menüből elérhető, valós idejű töltöttség-jelző mutatja. A külön megvásárolható MB-D200 elemtartó markolat még hosszabb ideig biztosítja a szükséges energiát. A termék a mindenhol beszerezhető AA-méretű elemekkel (6 db) vagy két EN-EL3e akkumulátorral működik.

A D200 ideális eszköz a gyorsan lezajló események megörökítésére, 0,15 mp-es indítási ideje csupán 50 ms, a kereső elsötétedési ideje pedig mindössze 105 ms. A D200 rendkívül gyors, 5kép/mp sebességű sorozatfelvételre képes, legfeljebb 37 (1) JPEG (Fine) vagy 22 (1) NEF (RAW) képig. Az új fejlesztésű, rugalmas ’MultiCAM 1000’ automatikus élességállítási rendszer a Nikon D sorozattól örökölt 11 mezős módban, valamint a nagyobb méretű mozgó témák megörökítésére alkalmas 7 széles-mezős módban egyaránt használható. (1): SanDisk SDCFH (Ultra II) vagy SDCFX (Extreme III) 1GB CF-kártya használata esetén.

Szintén a D2X-től örökölt jellemző a ’3D Színes Mátrixmérés II’, amely a Nikon 1005 képpontos RGB, színes mátrixmérés érzékelője számára kifejlesztett, új technológia segítségével optimalizált expozíciót biztosít. A rendszer minden felvételnél hét paramétert értékel – közte a fényerőt, a színt, a kontrasztot, a kiválasztott fókuszmezőt és a tárgytávolságot – majd az eredményt a 30 ezer valódi felvétel adatait tartalmazó adatbázissal összevetve azonnal meghatározza a pontos végső beállításokat.

A D200 egyik alapvető jellemzője az újonnan kifejlesztett 10,2 megapixeles Nikon DX formátumú RGB 23,6 x 15,8 mm-es CCD képérzékelő, amely fantasztikus élességet és színhűséget produkál 3872 x 2592 képpontos felbontásban. Az eredmény kiválóan alkalmas nagyítások és kreatív vágások késztésére. A rendkívül érzékeny új érzékelő az ISO 100-1600 tartományban működik, H-1 beállítás esetén pedig ISO 3200 értéket ér el. A gyors képfeldolgozás a Nikon D2x-től származik, és finom árnyalatokat, valamint sima átmeneteket biztosít. Az új optikai alul-áteresztő szűrő segít megelőzni a moiré-effektust, a színszóródást és –eltolódást, és még szebb színeket eredményez. A felvételek telítettsége és csúcsfényei az LCD monitoron megjeleníthető RGB-hisztogrammal hatékonyan szabályozhatók.

A D200 ezen felül új képoptimalizálási módokkal is segíti a fotóst abban, hogy a szándékának leginkább megfelelő képet készíthesse el. Lehetőség van a képélesség, a tónus és kontraszt, a színek, valamint a telítettség és az árnyalatok módosítására a Softer (Lágy), Normal (Normál), Vivid (Élénk), More vivid (Élénkebb), Portrait (Portré) és Black and White (Fekete-fehér) beállítások valamelyikének kiválasztásával.

Többi Nikon digitális tükörreflexes fényképezőgéphez hasonlóan a Nikon DS200 is kompatíbilis a ’Nikon Teljes Megvilágítási Rendszerével’. Ez azt jelenti, hogy a gép több mint 50 kiváló minőségű AF Nikkor objektívvel használható, ideértve a híres DX Nikkor objektíveket és nem a CPU objektíveket is. Elérhető a ’Nikon Kreatív Megvilágítási Rendszer’ valamennyi kreatív funkciója is, hiszen a beépített i-TTL vakú a ’Fejlett Vezeték Nélküli Megvilágítási Rendszer’ vaku vezérlőjeként is használható.

A DX200 X-csatlakozóján keresztül stúdió-megvilágítási rendszer csatlakoztatható a készülékhez. A fényképezőgép támogatja a GPS-eszközöket is, így a felvételadatok között földrajzi információ is rögzíthető. Lehetőség van vezeték nélküli fényképezésre és képátvitelre is. A vezeték nélküli kapcsolatot a WT-3 vezeték nélküli jeladó biztosítja, amely támogatja az IEEE802.11b/g szabványt, lehetővé teszi a vezeték nélküli képátvitelt egy kompatibilis számítógépre, miközben a hálózati és biztonsági protokollokkal együttműködve garantálja az átvitel biztonságát.

A D200 tükörreflexes digitális kamera mérete: 147 x 113 x 74 mm (Sz x Ma x Mé), súlya akkumulátor, memória-kártya, vázsapka és monitorvédő nélkül 830 gramm.
Kulcsszavak: kamera Nikon

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egy új tévé színt visz a mindennapokba

Ma már nemcsak azért vásárolunk televíziót, mert a sugárzott műsorokat szeretnénk nézni, hanem mert a forradalmian új készülékek számtalan lenyűgöző funkcióval lettek ellátva. Hozzájárulnak ahhoz, hogy magasabb szintre emeljük a tévézés élményét.

2024. április 28. 22:16

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36