Megállapodás született Brüsszelben a távközlési adatok megőrzéséről

MTI Sajtóadatbank, 2005. december 5. 09:42
Több hónapi vita után Brüsszelben, az EU-tagállamok igazságügyi minisztereinek pénteki tanácskozásán végre egyezség született arról az uniós jogszabály-tervezettől, amely egyes távközlési adatok megőrzését írja elő a tagállamok telefonos cégeinek, internet-szolgáltatóinak.
Ez a megállapodás - ha azt néhány hét múlva az Európai Parlament is jóváhagyja - jelentős előrelépés lehet a terrorizmus elleni küzdelemben. Petrétei József magyar igazságügyi miniszter újságíróknak elmondta: szó sincs lehallgatásról, a szolgáltatók nem a beszélgetések, e-mailek tartalmát, hanem például a kapcsolatfelvétel időpontját, időtartamát, a hívott számokat őrzik majd meg.

Ám ezek az adatok is jelentős segítséget adhatnak a terrorizmus, vagy egyes más súlyos bűncselekmények miatt nyomozó szerveknek – ez magyarázza, hogy az EU soros brit elnöksége miért sürgette annyira az egységes jogszabály meghozatalát. A britek a nyári londoni terrormerényletek után soros elnökségük egyik legfőbb céljának mondták e kérdés megoldását.

Az egyik legnagyobb vita a megőrzés határidejéről szólt. Végül az a megoldás született, hogy a tagállamok maguk dönthetnek, mely adatok megőrzésére kötelezik a szolgáltatókat, s a megőrzés mennyi időre szól: ez utóbbi azonban nem lehet kevesebb hat hónapnál, s több 2 évnél. (Az Európai Parlament idén novemberben legfeljebb egy évet hagyott jóvá, azaz itt még lehetnek viták a tagállamok és a törvényhozás között.) Komoly nézeteltérések voltak korábban arról is, hogy az úgynevezett "sikertelen hívások" adatait meg kell-e őrizni. Az egyik tábor azzal érvelt, hogy ezzel a módszerrel, azaz bizonyos telefonszámok felhívásával robbantották fel a 2004 márciusi madridi terrormerényleteknél használt pokolgépeket, tehát igenis szükség van a lépésre - más országok, így például a németek viszont attól tartottak, hogy ez túl nagy költséget ró a szolgáltatókra, s így ellenezték az intézkedést. Végül kompromisszum született: azokban az országokban, ahol a szolgáltatók már eddig is tárolták az ilyen adatokat, ott ezeket kötelező lesz megőrizni, ahol viszont nem létezett ez a módszer, ott az adott állam hatóságai dönthetnek bevezetéséről, vagy elhagyásáról. S az is a tagállamok hatásköre maradt, hogy kárpótolják-e a telefonos cégeket, internet-szolgáltatókat a pluszköltségekért, vagy nem.

Petrétei József elmondta, hogy Magyarországon már most is 3 évig kell tárolni a legfontosabb adatokat a szolgáltatóknak, s ezeket a hatóságok bűnfelderítési célból kikérhetik. Így azután adatvédelmi szempontból a miniszter nem számít ellenvetésre, bár elismerte: az azért még szabályozni kell majd, hogy mely szervek férhetnek hozzá ezekhez az információkhoz. Egyben leszögezte: ha a 3 év letelik, az adatokat meg kell semmisíteni, nem lehet azokat a végtelenségig őrizni.

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Hozzuk ki a legtöbbet okostelefonunk hangzásából!

A hétköznapok elengedhetetlen részeként okostelefonunk egy kifejezetten kényelmes eszköz, amit számos dologra használhatunk. Akár csak telefonálunk, akár filmet vagy sorozatot nézünk, esetleg megbeszélésen veszünk részt vagy zenét hallgatunk, fontos, hogy a legjobb minőségű hangot kapjuk. A HONOR friss tippei ebben segítenek. 

2024. május 15. 16:10

A HUAWEI Pura 70 Ultra a DXOMARK történetének legmagasabb pontszámmal rendelkező kamerás okostelefonja

A HUAWEI Pura 70 Ultra lett a legjobb okostelefon-fényképező a DXOMARK független tesztlabor szerint.  A Huawei nemrégiben mutatta be legújabb zászlóshajó-készülékét, amely rögtön átvette a vezetést a szaklabor okostelefon-kamera rangsorában. A Pura 70 Ultra hátlapján egy 50 megapixeles Ultra Lighting főkamera kapott helyet változtatható rekeszértékkel és optikai képstabilizátorral, továbbá egy 40 megapixeles ultraszéles látószögű kamera és egy 50 megapixeles Ultra Lighting makró telefotó-kamera, elöl pedig egy 13 megapixeles szelfikamera.

2024. május 15. 11:30

Újgenerációs, sajátmárkás készülékek a Telekomnál

A Telekom május 23-án piacra dobja az újgenerációs, saját márkás készülékeit, a T Phone 2 5G-t és T Phone 2 Pro 5G-t. A telefonok nagyobb teljesítményű processzorral, fejlett kamerarendszerrel és kiváló minőségű kijelzővel érkeznek, hogy optimalizált játék- és streaming-élményt nyújtsanak felhasználóiknak.

2024. május 14. 20:58

Telefonunk biztonsága a személyes biztonságunk

Az okostelefonok óriási segítséget jelentenek a hétköznapokban, és a munkától kezdve a szórakozáson át a pénzügyekig mindent intézhetünk rajtuk. Ezzel együtt azonban komoly veszélynek is kitehetjük magunkat – már ha nem figyelünk arra, hogy óvjuk a személyes adatainkat, és illetéktelenek ne férhessenek hozzá készülékünkhöz. Az alábbiak figyelembevételével nemcsak eszközünktől, hanem személyes adatainktól is távol tarthatunk másokat.

2024. május 11. 17:10

Vissza a valóságba a Nokia 3210-zel

25 évvel az eredeti megjelenése után a Human Mobile Devices (HMD) idén újra elhozza a legendás Nokia 3210-et – most megújult, izgalmas "Y2K" arany, tengerkék és sötétszürke színekben. A cél pedig ezúttal sem más, mint összekötni az embereket – csakhogy ezúttal a képernyőtől való elszakítással.

2024. május 8. 15:57

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38