A dél-koreai LG 10 százalékos fejlődést vár eladásaiban

MTI Sajtóadatbank, 2006. január 6. 08:46
A dél-koreai LG ipari csoport, amely elsősorban elektronikai berendezéseiről ismert, az idén egészében 10 százalékkal szeretné növelni eladásait, exportját viszont 16 százalékkal, amely így elérné a 46,4 milliárd dollárt. Csütörtökön bejelentette azt is, hogy kutatásra és fejlesztésre ebben az évben 10 és fél milliárd dollárnyit fordít, ennek 70 százalékát fejlesztésre, azaz elsősorban létesítmény-beruházásokra.
Az LG csoport, amely magában foglalja az LG Electronics mellett egyebek között az LG.Philips képernyőgyártó vegyes vállalkozást és az LG Chem vegyipari vállalatot is, megerősítette, hogy Lengyelországban az első félévben kezdi meg folyadékkristályos televíziói és monitorai gyártását. Plazma televízióinak gyártását eközben Dél-Koreában fejleszti, és legfejlettebb technológiájú elektronikai berendezéseiből az amerikai és az európai piac mellett az orosz, a kínai és az indiai piacon is szeretné felfuttatni eladásait.

A magyarországi érdekeltséggel is rendelkező dél-koreai LG Electronics, a világ második számú síkképernyő-panel gyártója azt fontolgatja, hogy 2007-ben üzembe helyez még egy gyártósort. Ezzel majdnem megkétszerezné a kapacitását, s így a világ elsőszámú gyártója lehetne.

Az LG Electronics novemberben közölte, hogy az idén 50 százalékkal növeli gyártó kapacitását, és ezzel 2006 második felében havonta 180 ezerrel több, összesen 550 ezer PDP panelt tud majd előállítani, majd 2007-től - ha a másik beruházás megvalósul – havi 730 ezerrel többet.

A társaság becslése szerint a síkképernyők piaca 2010-ben a jelenlegi háromszorosára növekszik, és 25 millió eladására lehet számítani évente. A vállalat vezetői úgy látják, hogy rohamléptekkel bővül a nagy tévékészülékek kereslete, s a világ egyre inkább a digitális televíziózás irányába megy.

A vállalat korábban már jelezte, hogy másik érdekeltsége, az LG.Philips - amely a holland Philips az LG Electronics lapképernyő gyártó 32,9-37,9 százalékos közös vállalata (a többi részvény közkézi) - számos kelet-európai országban vizsgálja egy lapképernyőket gyártó üzem építésének a lehetőségét. Az üzem lapképernyő paneleket állítana elő. A beruházás tervezett nagyságrendjéről a cég maga nem adott tájékoztatást.

A Philipsnek Székesfehérváron van érdekeltsége, ott a gyár igazgatójának szeptember végi közlése szerint az idén 700 ezer LCD televízió készül. A gyár júliusban kezdte meg a folyadékkristály kijelzésű, lapos, keskeny, könnyű tévékészülékek tömeges gyártását, korszerű televíziók előállításához 60 százalékos arányban magyar beszállítóktól szerzi be a fém-, a műanyag- és csomagolóanyagokat, valamint az elektronikai részegységet a cég. Az LCD kijelző az LG-Philips távol-keleti gyárából érkezik Székesfehérvárra.

Az LG.Philips LCD Co. Ltd., a világ második számú lapképernyőgyártója - az összes fajta képernyőből saját állítása szerint világelső - októberben 227 milliárd vonos (218 millió dollár) adózott eredményt jelentett a harmadik negyedévről, több mint ötször nagyobbat a második negyedévi 41 milliárd vonnál, habár még 22 százalékkal elmaradt a 2004-es harmadik negyedben elért 291 milliárd vontól.

Mind az eladott mennyiségek, mint az árak javultak a lapos képernyőknél és az elektronikus kijelzőknél, habár az árak még elmaradnak a tavalyi csúcstól. Úgy vélték, hogy további áremelkedésre az év végéig már nem lehet számítani az átlag szintjén.

Nagy reményeket fűznek a tervezett lengyelországi modulüzemükhöz is - a 429 millió eurós, Wroclaw környéki beruházást szeptemberben jelentették be, ehhez a lengyel kormány 99 millió zlotys (6 milliárd forint) támogatást ad. Az építkezést a jövő év első felében kezdik, 2007-től már termelne, és a kapacitást 2011-re futtatnák fel évi 11 millió LCD-televíziós modulra.

Az üzemi eredmény 240 milliárd vonra (230 millió dollár) emelkedett a második negyedévi 29 milliárd vonról. A 2004-es harmadik negyedben 256 milliárd von volt.

Az értékesítés 19 százalékkal 2,741 billió vonra (2,63 milliárd dollár) nőtt a második negyedévi 2,308 billió vonhoz képest, és 46 százalékkal volt nagyobb az egy évvel azelőtti 1,875 billió vonnál.

Ünnepel a Samsung Galaxy Team európai sportolói csapata

Már csak 100 nap, és elkezdődnek a 2024-es párizsi olimpiai és paralimpia játékok. Ez alkalomból a Samsung, az esemény nemzetközi partnereként bejelenti eddigi legnagyobb létszámú sportolói csapatát. A vállalat idén összesen 57, köztük 44 európai Team Galaxy versenyzőt támogat – olyan sportolókat, akik a játékok során országukat képviselik –, hogy az olimpián is kihozhassák magukból a bennük rejlő lehetőségeket. 

2024. április 19. 15:11

Új szintet léphet az MI-forradalom az adatközpontokban

Együttműködési megállapodást kötött a Schneider Electric és az NVIDIA, a két cég összefogásának köszönhetően megnyílik az út a mesterséges intelligencia (MI) alkalmazásokat még jobban támogató, ugyanakkor energiahatékonyan működő adatközpontok kialakítása előtt. A megállapodás részeként a Schneider Electric leányvállalata, az AVEVA digitális iker platformját összekapcsolják az NVIDIA Omniverse megoldásával, egységes környezetet biztosítva a virtuális szimulációhoz és az együttműködéshez.

2024. április 19. 13:24

Nem érdemes otthon őrizgetni a régi mobilokat

Bár látható javulás, a magyarok több mint fele még mindig otthon tárolja használaton kívüli, régi mobiltelefonját – derült ki a Yettel legutóbbi országos, reprezentatív kutatásából. A milliónyi fiókban heverő mobilkészülékből rengeteg értékes anyag újra felhasználható lenne, miközben a bennük lévő akkumulátor évek alatt akár tűzveszélyessé is válhat. Most a használt mobilok akár 30 000 Ft-ot is érhetnek a Yettelnél.

2024. április 19. 11:50

Világdöntőben az ELTE programozói

A kontinensviadal bronzérmeseként az Informatikai Kar csapata képviselheti hazánkat az ICPC programozói versenyen 2024 szeptemberében Kazahsztánban.

2024. április 19. 09:44

Hol van a használt mobilok legjobb helye?

Bár látható javulás, a magyarok több mint fele még mindig otthon tárolja használaton kívüli, régi mobiltelefonját – derült ki a Yettel legutóbbi országos, reprezentatív kutatásából. A milliónyi fiókban heverő mobilkészülékből rengeteg értékes anyag újra felhasználható lenne, miközben a bennük lévő akkumulátor évek alatt akár tűzveszélyessé is válhat. Most a használt mobilok akár 30 000 Ft-ot is érhetnek a Yettelnél.

2024. április 18. 21:15

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09