Egyeztetés a digitális műsorszórásról

Kovács Attila, 2006. január 23. 17:39
A parlamenti pártokkal történt előzetes egyeztetést követően Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter a mai napon négypárti egyeztetést kezdeményezett annak érdekében, hogy a törvénytervezet kétharmados döntést igénylő részei is elfogadásra kerüljenek.

Mint ismeretes, a kormány január 18-i ülésén elfogadta a földi digitális műsorszórás szabályozásáról szóló törvény tervezetét. Ezzel utolsó szakaszába érkezett az a törvényalkotói munka, amelyet az elektronikus hírközlés terén 2003 óta folytat az informatikai tárca. A mai, a Fidesz képviselője nélkül zajlott három párti egyeztetésen többek között a következők vélemények, megállapítások hangzottak el.

Kovács Kálmán: az elfogadott törvénytervezet nem konfliktusmentes területen kíván új szabályozást; az ORTT és a kormány álláspontja jelenleg eltér egymástól; cél a minél előbbi átállás a digitális műsorszórásra; az újabb 50 évre kiosztandó multiplexek (frekvenciatartományok) közül nyolcat kér Magyarország; a digitálisra való átállás szerte Európában megkezdődött, ideje 5-7 év, hazánk sem szeretne lemaradni; a bevezetésnek számunkra komoly technológiai és versenyelőnyei is lennének; tartalomszolgáltatási szempontból is kulcsfontosságú ez a szolgáltatás az ország számára; egy jó törvény segít abban is, hogy a lakosság azon 30%-a, akik, csak három csatorna adását tudja fogni, képes legyen akár 20-30 csatornával is rendelkezni.

Márfai Péter (MSZP): jelentős nemzeti érdekről van szó; a törvény az ORTT tevélkenységi körét bővíti (l. IP alapú műsoros alkalmazások); az MSZP-frakció kisebb módosításokkal támogatja a törvénytervezetet.

Szalai Annamária
(a téma szakértőjeként): fontos megállapítani, mi 2/3-os a törvényben, illetve fontos meghatározni, hogy a médiafinanszírozás rendszerét mennyiben változtatja meg a készülő szabályozás. (A miniszter szerint három pont (26. per., 30. par., illetve a 31. par. 3. pontja igényel 2/3-os döntést).

Pettkó András (MDF): a pártokkal az egyeztetést sokkal hamarabb, a múlt év szeptemberében kellett volna megtenni; meg kell határozni, a tévés átállás (tévécsere) mibe fog kerülni az embereknek, szükséges lett volna előzetes társadalmi vita a kérdésről.

Csepeli György (SZDSZ): ha nem lesz reális időn belül törvény, Magyarország e téren utolsó helyre kerülhet Európában; a törvénytervezet elvileg lehetővé teszi a közszolgálatiság kiterjesztését; ha a Parlament elfogadná, az nagyon kedvező üzenet lenne az EU-nak.

Kovács Kálmán szerint a mai átlag 12 ezer forintos set-top-boxok ára 2012-re 5-6 ezer forintos szintre süllyedhet; véleménye szerint csak mintegy 225 ezer háztartást kellene a kormánynak az átállásban segítenie.

A miniszter az e héten a témában folyó parlamenti bizottsági ülések után, azok tapasztalatairól is, újabb, négy párti egyeztetést kíván tartani a törvénytervezet 2/3-os részeinek elfogadása ügyében.

Stratégia

A földfelszíni digitális televízió-műsorszórásra való átállás stratégiai célkitűzéseit a kormány korábban a következőkben határozta meg:

1. Magyarország Európai Unióhoz való felzárkózásának kulcsa az információs és kommunikációs technológiák alkalmazásának kiterjesztése, összefüggésben a Magyar Információs Társadalom Stratégiáról és annak végrehajtásáról szóló 1126/2003. (XII. 12.) Korm. határozatban foglaltakkal. Ahhoz, hogy az információs társadalommal összefüggő szolgáltatásokhoz széles körben hozzá lehessen férni, elengedhetetlen a digitális televíziónak, mint interaktív multimédiás eszköznek az elterjedése.
2. A digitális televízió-műsoroknak az ország egész területén való elérhetőségét szem előtt tartva - különös tekintettel a közszolgálati televízió-műsorok földfelszíni vételére - elő kell segíteni, hogy a földfelszíni televízió-műsorszórás digitális technológiára való átállása minél gyorsabban végbemenjen.
3. A Kormány az érdekeltek tevékenységének összehangolásával, a megfelelő jogszabályi környezet megteremtésével, valamint szükség szerinti további intézkedések alkalmazásával kívánja a digitális átállást elősegíteni, külön figyelemmel az alacsony jövedelmű és hátrányos helyzetű társadalmi rétegekre.
4. 2007-től - a frekvencialehetőségeknek megfelelően - lehetőleg három műsorcsomag (multiplex) földfelszíni digitális szórását szigetszerűen meg kell kezdeni. A földfelszíni digitális műsorszórás területi kiterjesztésére a Nemzetközi Távközlési Egyesület Körzeti Rádiótávközlési Értekezletének 2006. évi ülésén elfogadásra kerülő frekvenciakiosztási terv alapján fokozatosan kerülhet sor.
5. A digitális műsorokhoz való ingyenes hozzáférés elősegíti a digitális vételre alkalmas készülékek elterjedését. Ezért arra kell törekedni, hogy az elsőként megvalósult multiplexekben legyenek ingyenes hozzáférésű új műsorszolgáltatások.
6. A digitális műsorszolgáltatások multiplexében biztosítani kell kapacitást interaktív szolgáltatás részére oly módon, hogy e kapacitás igénybevétele összhangban legyen többek között a Magyar Köztársaság nemzetbiztonsági és bűnüldözési érdekeivel.
7. Az országos közszolgálati műsorok jelenlegi analóg módon történő terjesztésének addig kell folytatódnia, amíg e műsorok digitális vételkörzete legalább a lakosság 97%-át el nem éri, és a háztartások legalább 98%-ában nem áll rendelkezésre műholdas, kábeles vagy földfelszíni digitális vételre alkalmas készülék.
8. A közszolgálati analóg műsorszórás leállítására adónként kerülhet sor, amennyiben az analóg adó vételkörzetében a lakossági ellátottság mértéke és a digitális vételre átállt háztartások aránya ezt lehetővé teszi.
9. A földfelszíni analóg műsorszórással terjesztett kereskedelmi műsorok analóg szórása a 10. pontban meghatározott időkorláton és a műsorszolgáltatási jogosultságok érvényességének idején belül addig folytatódhat, amíg arra a műsorszolgáltatók igényt tartanak.
10. A földfelszíni analóg műsorszórás teljes leállításának tervezett legkésőbbi időpontja 2012. december 31.
Kulcsszavak: műsorszórás

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Ezért egyre erősebb a felújított mobilok piaca

Erősödő újkészülék-eladások, a termékek hosszabbodó szoftveres támogatása és életciklusa, valamint a bevizsgált készülékek iránti növekvő bizalom is segíti Magyarországon a felújított okostelefonok piacának bővülését. A Rejoy.hu a távközlési világnap alkalmából gyűjtötte össze az aktuális trendjeit.

2024. május 18. 15:27

A Vodafone országos hálózatfejlesztési programja újabb mérföldkőhöz érkezett

A Vodafone Magyarország hálózatfejlesztési stratégiájának részeként 2024 végéig országosan az állomások 40 százalékán végez kapacitásbővítést, ami a hívásminőséget és a letöltési sebességet is jelentősen javítja. A hálózatfejlesztési programnak köszönhetően többek között Debrecenben, Miskolcon, Veszprémben, Székesfehérváron és Nyíregyházán élvezhetik a szolgáltató ügyfelei a gyorsabb mobilinternetet. 

2024. május 15. 20:44

Hozzuk ki a legtöbbet okostelefonunk hangzásából!

A hétköznapok elengedhetetlen részeként okostelefonunk egy kifejezetten kényelmes eszköz, amit számos dologra használhatunk. Akár csak telefonálunk, akár filmet vagy sorozatot nézünk, esetleg megbeszélésen veszünk részt vagy zenét hallgatunk, fontos, hogy a legjobb minőségű hangot kapjuk. A HONOR friss tippei ebben segítenek. 

2024. május 15. 16:10

A HUAWEI Pura 70 Ultra a DXOMARK történetének legmagasabb pontszámmal rendelkező kamerás okostelefonja

A HUAWEI Pura 70 Ultra lett a legjobb okostelefon-fényképező a DXOMARK független tesztlabor szerint.  A Huawei nemrégiben mutatta be legújabb zászlóshajó-készülékét, amely rögtön átvette a vezetést a szaklabor okostelefon-kamera rangsorában. A Pura 70 Ultra hátlapján egy 50 megapixeles Ultra Lighting főkamera kapott helyet változtatható rekeszértékkel és optikai képstabilizátorral, továbbá egy 40 megapixeles ultraszéles látószögű kamera és egy 50 megapixeles Ultra Lighting makró telefotó-kamera, elöl pedig egy 13 megapixeles szelfikamera.

2024. május 15. 11:30

Újgenerációs, sajátmárkás készülékek a Telekomnál

A Telekom május 23-án piacra dobja az újgenerációs, saját márkás készülékeit, a T Phone 2 5G-t és T Phone 2 Pro 5G-t. A telefonok nagyobb teljesítményű processzorral, fejlett kamerarendszerrel és kiváló minőségű kijelzővel érkeznek, hogy optimalizált játék- és streaming-élményt nyújtsanak felhasználóiknak.

2024. május 14. 20:58

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59