A Disney felvásárolja a Pixart

forrás Prim Online, 2006. január 25. 16:13
A Walt Disney Company felvásárolja a régóta kreatív partnernek számító Pixar stúdiót, jelentette be tegnap a kaliforniai Burbankben Robert A. Iger, a Walt Disney Company elnöke és ügyvezető igazgatója. A Pixar akvizíciójának értéke a részvénytranzakciók lebonyolítása után mintegy 7,4 milliárd dollárra rúg majd.

A Pixar eddigi vezetői fontos szerepet kapnak az így világdominanciájú animációs nagyhatalommá váló cégnél: Ed Catmullt kinevezték a közös Pixar és Disney Animációs Stúdiók elnökévé, John Lasseter lesz a kreatív igazgató, míg Steve Jobs, a Pixar elnöke és ügyvezetője pedig független tagja lesz a Disney rendezői testületének.

A felvásárlással a Disney egy olyan kreatív műhelyt tudhat magáénak, mely az utóbbi két évtizedben mind technikai téren, mind kreatív oldalról gyökeresen megváltoztatta az animációs filmek világát, s a filmtörténet legnépszerűbb alkotásai közé tartozó filmeket hozott létre. A Pixar filmjei ez idáig mintegy 20 Oscar-díjat nyertek el. Az újszerű, humoros történetmesélésnek és képi világnak köszönhetően világszerte meghódították a közönséget az olyan filmek, mint a Toy Story, a Szörny Rt., az Egy bogár élete, a Nemo nyomában és a Hihetetlen család, illetve a júniusban mozikba kerülő Verdák.

A Disney első ízben 1991-ben kötött megállapodást a Pixarral a Toy Story elkészítésére, mely aztán 1995 végén került a mozikba. 1997-ben a Pixar szerződésben vállalta öt egészestés animációs film legyártását a Disney számára. Ezek közül az utolsó a nyáron bemutatásra kerülő Verdák.

A Disney - és a Pixar - filmjeit Magyarországon a Disney hazai forgalmazója, a Fórum Hungary mutatja be.

Kulcsszavak: Pixar

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14