Hosszú távú HP-Richter együttműködés

Kovács Attila, 2006. február 15. 17:26
A HP Magyarország és a Richter Gedeon gyószergyár több mint tízéves együttműködését értékelő, "visszatekintő" sajtótájékoztatót tartottak ma Budapesten. Az évente több milliárd tabletta csomagolását irányító SAP termeléstervezési rendszert a HP támogatásával vezették be.
"A HP egyik elődvállalata, a Digital első SAP ügyfele épp a Richter Gedeon volt, még a kilencvenes évek második felében. Kapcsolatunk a cégegyesülések ellenére is töretlen, amit a most üzembe állított rendszer is jelképez" - mondta Szűcs Vince, a Richter Gedeon Rt. informatikai igazgatója. "A Richternél indított projekt új fejezet kezdetét is jelentette annak idején a Digitalnál. A projekt során szerzett szakmai tapasztalatok alapozták meg kiemelkedő piaci pozícióinkat az integrált vállalatirányítási rendszerek piacán" - tette hozzá Szalay Imre, a HP vezérigazgató-helyettese, a szolgáltatások üzletág igazgatója.

A HP által a Richter gyógyszergyár budapesti gyárában bevezetett SAP APO (Advanced Planner and Optimizer) tervező és optimalizáló szoftver csomag lehetővé teszi a Richter számára a termelési terv jobb ütemezését, elősegítve ezzel a készletek csökkentését, a vevők gyorsabb kiszolgálását, az értékesítési igényektől az igények kielégítéséig tartó átfutási idő csökkentését, valamint a gépi és emberi kapacitások hatékonyabb kihasználását.

Az anyagszükséglet-tervezés és a gyártáskövetés informatikai támogatására a Richterben 2000 óta használják az SAP R/3 termeléstervezési (PP-PI, Production Planning for Process Industries) modulját, melynek bevezetéséhez és az éles üzem támogatásához a HP elődvállalata, a Compaq tanácsadói nyújtottak segítséget.

A Richter Gedeon Rt. érdeklődését különösen az SAP APO azon moduljának funkciói keltették fel, amelyek a vállalat számára biztosítják, hogy a kiszerelő üzem gyártási programját gyártósoronként a rendelkezésre álló kapacitások, alternatív erőforrások, valamint az átállási idők figyelembe vételével grafikus felületen, könnyen és áttekinthetően beütemezze, s - ami különösen fontos - a gyártási programot egyszerűen módosíthassa. Az értékesítési igények változására így nem csak középtávon (3-4 hónapra előre), hanem rövid távon (1-2 hónapra előre) is gyorsan tud reagálni a vállalat. A gyógyszeripari cég - a PP-PI termeléstervezési projekt során már bevált, a vállalat folyamatait jól ismerő HP tanácsadók közreműködésével - először egy APO PP/DS modul (Termelés Tervezés/Részletes Ütemezés) teszt rendszert épített fel, és e rendszer létrehozása, illetve kiértékelése során, konkrét példák és esetek modellezésével alakította ki a bevezetendő funkciók körét, valamint a bevezetés menetét. A sikeres teszt fázis után a kiválasztott funkciók bevezetésére több lépésben került sor. 2004 februárjában valósult meg a rendszer első funkcióinak éles indulása, majd ezt követően a folyamatos bővítés és a legújabb igények szerinti finomhangolás történt meg. A bevezetett rendszer 2005 áprilisa óta a Richter legfontosabb felhasználói igényeinek megfelelően, gördülékenyen működik.

A sajtótájékoztatón részt vette Peter Karg, a HP szolgáltatások üzletágának regionális vezetője is, aki kiemelte, hogy a HP Magyarország Európa egyik legfejlettebb szolgáltatási kompetenciájával rendelkezik, piaci részesedése és gazdasági jelentősége messze meghaladja a régió átlagát.

Kérdésemre adott válaszában Peter Karg elmondta, a régióban egyedülálló pozitívum, hogy a HP Magyarország 50-50 százalékos termék-, illetve szolgáltatás-értékesítési megoszlást ért el. (Ez az arány a régió más országaiban 65-35 százalék). A regionális vezető kiemelte, a HP Magyarország szolgáltatási üzletágának részesedése a magyar piacon 9 százalék.Szűcs Vince arrról tájékoztatott, hogy átfog hálózatmenedzsment programcsomagot a gyógyszergyár nem alkalmaz, az üzemeltetésmenedzsmentre a Microsoft ismert termékét használják, a termelésorogramozást pedig az SAP R/3 megfelelő modulja végzi. Az IT-vezető arrl is szólt, hogy a HP Magyarország jelenleg a Richter hálózati projektjének végrehajtásában, illetve egy SAP alapú adattárház koncepciótervének elkészítésében segíti a gyógyszergyárt vállalatot.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyedülálló elektromos kerékpárral erősít a Decathlon

A mikromobilitási trendek átformálják a városi közlekedést, az infrastruktúra fejlesztésével folyamatosan nő a kerékpározók száma, emellett pedig egyre inkább előtérbe kerülnek az elektromos kerékpárok. 

2024. április 26. 19:40

A Sprinter felvásárlásával lépne jelentőset a SAMEDAY

Az akvizíció révén a SAMEDAY magyarországi házhozszállítási infrastruktúrája 60 százalékkal bővülhet a Sprinter tulajdonában lévő több mint 450 kézbesítési pont átvételével. A felvásárlást jelenleg a hatóságok vizsgálják. Ha a felek megkapják a jóváhagyást, az ügylet lezárultát követően egy 6000 átvételi pontból álló régiós out-of-home átvételi hálózat jöhet létre a magyar, román és bolgár piacokon.

2024. április 26. 14:44

Dekarboizáció és hatékonyságnövelés egyszerre az iparban

A globális üvegházhatásúgáz-kibocsátás 45 százalékát adja az ipari tevékenység, így a klímacélok elérése érdekében kulcsfontosságú a szektor dekarbonizációja. A Schneider Electric a világ elsőszámú ipari szakvásárán, a Hannover Messén mutatta be azokat az innovációkat, amelyek lehetővé teszik az ipari szereplők számára a kibocsátásuk csökkentését és a termelési hatékonyságuk növelését.

2024. április 26. 11:33

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50