A TDC tavalyi éve: 25 százalékkal csökkent a profit

MTI Sajtóadatbank, 2006. február 23. 09:45
A dán TDC alternatív távközlési szolgáltató szerdán 4,377 milliárd dán koronás adózott eredményt jelentett a negyedik negyedévről, több mint háromszor nagyobbat a 2004-es utolsó negyedévi 1,332 milliárdnál, azonban a folytatódó tevékenységek adózott eredménye 52 százalékkal 576 millió koronára csökkent 1,199 milliárdról, a jelentős profiltisztítás, karcsúsítás nyomán. Egyszeri tételek és érték-kiigazítások nélkül az adózott eredmény 8,3 százalékkal 1,048 milliárd koronára nőtt.
Az üzemi eredmény 21,4 százalékkal 1,506 milliárd koronára nőtt 1,241 milliárdhoz képest, a pénzforgalmi többlet (EBITDA) 9,5 százalékkal 3,41 milliárd koronára gyarapodott 3,115 milliárdhoz képest - a folytatódó tevékenységekből 2,2 százalékkal nőtt -, a forgalom 10,9 százalékkal 12,323 milliárd koronára emelkedett 11,109 milliárdhoz képest. Külföldön 17,6 százalékkal nőtt a forgalom.

Ezzel egész évben az adózott eredmény 7,45 milliárd dán korona lett, 24,8 százalékkal kevesebb a 2004-es 9,91 milliárdnál. A folytatódó tevékenységek adózott eredménye 63,6 százalékkal 3,497 milliárd koronára csökkent 9,595 milliárdról. Egyszeri tételek és érték-kiigazítások nélkül az adózott eredmény 19,2 százalékkal 4,669 milliárd koronára nőtt 3,943 milliárdról.

Az üzemi eredmény 16,5 százalékkal 6,213 milliárd koronára nőtt 5,355 milliárdról, a pénzforgalmi többlet (EBITDA) 8,4 százalékkal 13,003 milliárd koronára gyarapodott 11,996 milliárdról, a forgalom 10 százalékkal 46,588 milliárd koronára emelkedett 42,339 milliárdról. Külföldön 15,3 százalékkal nőtt a forgalom évi átlagban.

A szerdai beszámolóban a mobil- és a kábeltévé-szolgáltatás erős tavalyi növekedését dicsérték. Panaszolták a vezetékes szolgáltatás iránti kereslet folytatódó csökkenését, de az eredményt növelő tényezők közé sorolták a Hungarian Telephone and Cable Corporationben (HTCC) lévő részesedésük tavaly áprilisi növelését. Megváltak viszont a Belgacomtól, a hazai Dan Nettől és TDC Directories telefonköny-szolgáltatástól.

A TDC ügyfeleinek száma 14,5 százalékkal 15,4 millióra nőtt tavaly. A mobil-, az internet- és a kábeltévé-szolgáltatás ügyfeleinek száma 19,3 százalékkal nőtt, a vezetékes szolgáltatásban 1,1 százalékkal gyarapodott. Külföldön az ügyfelek száma 29,3 százalékkal 7,7 millióra nőtt, ebben hangsúlyozták a HTCC hozzájárulását.

Erre az évre az adózott eredmény 4,2 százalékos csökkenését várják egyszeri tételek és érték-kiigazítások nélkül , 4,5 milliárd dán koronára. Az EBITDA 3,1 százalékos növekedésére számítanak, 13,4 milliárd koronára, részben a nagyobb HTCC-részesedés első teljes évi csoportmérlegbeli szerepeltetése miatt. A forgalomban 3 százalékos növekedést várnak, 48 milliárd koronára.

A Dániában, Svédországban, Norvégiában, Finnországban, Litvániában, Németországban, Hollandiában, Svájcban és Magyarországon távközlési szolgáltatásokat nyújtó dán TDC 67 százalékban tulajdonosa a New York-i tőzsdén jegyzett Hungarian Telephone and Cable Corporationnak (HTCC). A HTCC többi része kisbefektetőké. A HTCC 100 százalékos tulajdonosa a Magyarország több térségében lakossági távközlési szolgáltatásokat nyújtó Hungarotelnek, az üzleti távközlési szolgáltatásokkal foglalkozó PanTelnek, illetve a PanTel TechnoComnak. A cégcsoport évi forgalma körülbelül 40 milliárd forint.

Januárban közölték, hogy a Nordic Telephone Company (NTC) tulajdonába került az integrált mobil- és vezetékes telefon, kábel- és szélessávú internetes szolgáltatásokat nyújtó TDC részvényeinek 88,2 százaléka 12 milliárd dollárért. A TDC bejelentette azt is, hogy Dániában 5 százalékkal csökkentik a létszámot.

Az NTC tulajdonosai magánbefektetési társaságok: az Apax Partners, a Permira, a Blackstone Group, a Providence Equity Partners és a Kohlberg Kravis Roberts & Co.

Az NTC-nél azt mondták, hogy  nem változtatnak a TDC eddigi stratégiáján.

Kulcsszavak: +céginfo TDC

A Jobsgarden kutatása szerint a cégek 62 százaléka tervez foglalkozni a mesterséges intelligenciával a közeljövőben

A vállalatok többsége digitálisan még éretlen, ha a HR folyamatok automatizációjáról van szó – derült ki egy friss felmérésből. A munkavállalók azonban korántsem tartanak annyira az AI előretörésétől, mint gondolnánk: mindössze tíz százalékuk gondolja azt, hogy a mesterséges intelligencia ténylegesen veszélyeztetné az állását. A kutatás arra a kérdésre kereste a választ, hogy a technológia gyors ütemű változása mellett mire számíthatnak az álláskeresők, a munkavállalók és a munkaadók a közeljövőben. 

2024. május 6. 20:39

Indul a K&H STEM pályázat: az IT hallgatók innovatív megoldásait várják

Technológiai pályázatot hirdet a K&H a hazai IT képzést nyújtó felsőoktatási intézmények hallgatói számára, hogy elismerje azon fiatal szakembereket, akik kiemelkedő szakmai, tudományos dolgozataikkal hozzájárulnak az új, innovatív megoldások kitalálásához és inspirációként szolgálnak mások számára. A közel 2 millió forint anyagi támogatást és szakmai projektmunkában való részvételi lehetőséget biztosító pályázatra alap- és mesterképzés kategóriákban, összesen 8 témakörben – köztük AI, fintech és felhőtechnológiában – lehet jelentkezni itt.

2024. május 6. 19:53

Elmaradnak a nemzetközi átlagtól automatizálás és AI terén a magyar cégek

A vállalatok többsége digitálisan még éretlen, ha a HR folyamatok automatizációjáról van szó – derült ki egy friss felmérésből. A munkavállalók azonban korántsem tartanak annyira az AI előretörésétől, mint gondolnánk: mindössze tíz százalékuk gondolja azt, hogy a mesterséges intelligencia ténylegesen veszélyeztetné az állását. A kutatás arra a kérdésre kereste a választ, hogy a technológia gyors ütemű változása mellett mire számíthatnak az álláskeresők, a munkavállalók és a munkaadók a közeljövőben. 

2024. május 6. 18:10

Clipboardic 1.18

A kis segédprogram figyeli a vágólap tevékenységét, és minden alkalommal, amikor másol valamit a vágólapra, automatikusan menti a másolt adatokat egy Windows vágólapfájlba (.clp). Később, amikor újra szüksége lesz a másolt adatokra, egyszerűen kiválaszthatja a megfelelő vágólapfájlt, és a Clipboardic automatikusan beilleszti azt. A Clipboardic lehetővé teszi a vágólap adatainak egyszerű megosztását a helyi hálózat több számítógépe között.

2024. május 6. 16:30

100 éves a kismegszakító, amely lehetővé teszi az energetikai átállást

Az ABB-nek a maga nemében első kismegszakítója (Miniature Circuit Breaker/MCB) már 100 éve biztosítja az elektromos áramkörök védelmét, és a jövő fenntarthatósági igényeihez igazodva napjainkban is tovább fejlődik. Mivel az összes tűzeset közel egynegyede lakóépületekben keletkezik, ezért kijelenthető, hogy a kismegszakítók az otthonok biztonságossá tételével forradalmasította az életmódunkat, sőt megteremtette az elektromos biztonságot az egész társadalom számára, a vasúti infrastruktúrától kezdve a gyárakon, a kereskedelmi épületeken át, az adatközpontokig.

2024. május 6. 16:29

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55