A rendszerbiztonság a hatékony személyazonosság-kezeléssel kezdődik

forrás Prim Online, 2006. február 23. 14:22
A magyarországi cégek és intézmények egyre inkább felismerik, hogy a zavartalan működéshez létfontosságú annak meghatározása, hogy ki mikor és hogyan férhet hozzá a kritikus fontosságú üzleti adatokhoz, a bizalmas üzleti levelezéshez jelentette be mai sajtótájékoztatóján a Novell Magyarország. Ezt igazolja az IDC legfrissebb felmérése, amely szerint éves szinten 35 százalékkal nőtt a személyazonosság-kezelési piac mérete hazánkban.
A Novell, melynek személyazonosság-kezelési megoldása jelenleg 33 %-os részesedéssel piacvezető Magyarországon, méltán büszke arra, hogy a rendszer alapjául szolgáló Novell címtárban (eDirectory) 1993-as megjelenése óta nem tapasztaltak illegális behatolást. A Novell tovább kívánja erősíteni vezető pozícióját ezen a területen, és ennek érdekében piacra dobta a Novell Identity Manager legújabb, 3-as verzióját. Az új megoldással a szervezeti hierarchiának megfelelően alakíthatjuk ki a személyazonosságok és hozzáférések biztonságos kezelését. Segítségével a munkába állás napján kioszthatóak a fontos üzleti erőforrások, igény szerint akár egy jelszóval elérhetőek a különböző rendszerek, az egyes jogosultságok kiosztása és visszavonása azonnal megtörténhet.

Piaci trendek a biztonságról és személyazonosságkezelésről


Napjaink egyik legnagyobb globális kihívását az informatikai rendszerek biztonsága jelenti. Hazánkban például 2003-tól 2009-ig átlagosan évi 17,1 százalékos növekedést jósol az IDC a biztonsági szoftverek területén. Magyarországon ma még a biztonsági szoftverek piacának mindössze 20 százalékát teszik ki a személyazonosság kezelési megoldások, de a piac növekedési üteme több mint kétszerese a biztonsági szoftverekének, eléri a 35 százalékot éves szinten. Ez a tendencia jól mutatja a hazai személyazonosság alapú biztonsági megoldások növekvő fontosságát a céges biztonságpolitika kialakításában. A hazai piac vezetője 33 százalékos piaci részesedéssel a Novell Magyarország.

„A vállalatok egyre nyitottabbá és elérhetőbbé válnak, de mindeközben nem feledkezhetnek meg kritikus fontosságú adataik és erőforrásaik védelméről.  Minden cégvezető számára egyértelmű, hogy a pénzügyi adatokhoz csak a pénzügyi részleg munkatársai férhetnek hozzá, úgy ahogy a vezetőség üzleti levelezésébe sem szerencsés ha bárki illetéktelen belelát. Meggyőződésünk szerint a vállalatok és intézmények informatikai rendszereinek biztonságához a hatékony személyazonosság-kezelés jelenti a megfelelő alapot, ez a Novell számára évek óta kiemelten fontos fejlesztési terület. Termékeink és technológiáink versenyképességét igazolja, hogy a Novell jelenlegi, 33%-os részesedési arányával piacvezető a hazai személyazonosság alapú biztonsági szoftverek piacán. Célunk, hogy tovább erősítsük vezető pozíciónkat ezen a területen az Identity Manager 3-as termékünk piaci bevezetésével” – mondta Szittya Tamás, a Novell Magyarország  ügyvezető igazgatója.

A biztonsági megoldások iránti igény már nem csak a hálózat határainak biztonságára és fenyegetések észlelésére vonatkozik. Bármilyen tűzfallal, vírusvédelmi megoldással rendelkezhet egy cég, ha a különböző rendszerekben a jogosultságok nincsenek megfelelően beállítva, illetve ha a jelszó irányelvek nem elegendően szigorúak.  Ehhez komplex megoldásra van szükség, amely egységessé teszi a hozzáférések kezelést a vállalaton belül minden informatikai rendszerben. Az adatok biztonsága hatással lehet három további üzleti tényezőre: a gyorsaságra, a költségre és a szabályozásoknak való megfelelésre is – ezért a biztonság hiánya hátrányosan befolyásolja a vállalat hírnevét, az ügyfelek hűségét és a kockázatokra való felkészültséget. A biztonság megteremtése a vállalaton belül pedig a személyazonosságok és hozzáférések  hatékony kezelésével valósulhat meg.

A Novell személyazonosság-kezelő megoldásával olyan szinkronizációs mechanizmus valósítható meg, amely a különféle – akár különböző korból származó – felhasználói és alkalmazás-adattárak adatait üzleti szabályoknak és irányelveknek megfelelően integrálja és szinkronizálja. A hálózat összes címtárát, felhasználói nyilvántartását összekapcsolhatjuk egy központi címtárral, biztosítva, hogy az egyforma adatok valóban egységesek legyenek az összes nyilvántartásban és adattárban – még abban az esetben is, ha azok egyedi típusúak. Az egységesítésen túl automatizálható és biztonságossá tehető a személyazonosságok, a jelszavak és hozzáférések kezelése a folyamatosan változó felhasználói közösség teljes életciklusán keresztül. A rendszer így garantálja, hogy csak a megfelelő jogosultsággal rendelkező munkatárs férhet hozzá az adatokhoz, ő viszont bárhonnan bármikor” – nyilatkozta Hargitai Zsolt, a Novell Magyarország rendszermérnöke.

Iparági elismerések

A Novell metacímtár technológiája a Novell Identity Manager, a Novell kiforrott, majd 10 éves tapasztalattal rendelkező, teljes szolgáltatáskörű címtár-technológiájának a kiterjesztése. A Novell technológiája számos szakmai elismeréssel gazdagodott ez idő alatt, például az InfoWorld „a legjobb személyazonosság-kezelő” alkalmazásnak választotta a 2006-os évre, de korábban elnyerte többek között a Network Magazine és a Network Computing közös "Category Breaker Award" díját, a Media LLCs Network Computing "Well-Connected Award" díját és a CMP Media "Technical Innovation Award" díját is. 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50