Nem hang alapú GSM alkalmazások az MSales-től

Kovács Attila, 2006. március 21. 14:15

Sajtótájékoztatót tartott a GSM mobiltelefonos alkalmazásokban is érdekelt MetaCom Holding Rt., hogy bemutassa e téren működő leányvállalatát, az MSales Kft-t. A GSM készülékek hangon túli felhasználhatósága az adatátviteli technológiák gyors fejlődése, illetve a GSM hálózatok által nyújtott rendelkezésre állási és biztonsági garanciák új, mobil eszközökön igénybe vehető nem helyhez kötött alkalmazások megjelenését biztosítják.

A cég a MetaCom Holding égisze alatt (70%-os tulajdonos) abból a célból alakult  2006-ban, hogy a magyarországi mobil értékesítési piacon lefedetlen szegmensek szakértői értékesítési tevékenységét lássa el. Az MSales vezetői, valamint tulajdonosai legalább négy éves tapasztalattal rendelkeznek az ipari és non-voice termékek fejlesztése, piacra vitele és értékesítése területén. Piacismeretük a gyártói, eszközfejlesztői területre, a lakossági valamint a vállalati felhasználói piacra egyaránt kiterjed.

„Célunk a magyarországi és nemzetközi piacokon – mind a lakossági, mind az üzleti szegmensben – GSM alapú termékek/szolgáltatások forgalmazása/szolgáltatásként biztosított üzemeltetése” – mondta Gaál Viktor, aki bemutatta az MSales négy, GSM mobilkészülékre alapozott alkalmazását (MControl, mSecurity, mCardio, mTrack).

Bejárati ajtó, garázskapu vagy iroda ajtajának biztonságos nyitását segíti elő a mobiltelefonos mControl, amely egy GSM modul. A modulban elhelyezett SIM kártya telefonszámát felhívva kezdeményezhető a végberendezés vezérlése. A vezérlés jogosultságának ellenőrzése egy felhasználói lista alapján történik. Jogosulatlan felhasználó hívása esetén az eszköz bontja a vonalat, vezérlés nem történik. A felhasználói lista egy rugalmasan paraméterezhető adatbázis, újabb felhasználó hozzáadása vagy régebbi törlése esetén nem szükséges külső terminál csatlakoztatása, az eszköz távolról programozható SMS-ben a vásárláskor kapott egyedi azonosító segítségével. Igény esetén a vezérlések naplózhatóak (vezérlést kezdeményező felhasználó telefonszáma, vezérlés ideje). Az információkat az eszköz E-mail formájában továbbítja a kívánt címre. A gyártó szerint az mControl felhasználási területei lehetnek: garázskapu, kert kapu; közös használatú bejárati ajtók – lakóépületek lépcsőházi bejáratai; mélygarázsok közös használatú garázskapui; kültéri sorompók vezérlése; elektromos berendezések vezérlése (fűtés, hűtés, öntözőrendszerek).


Az mSecurity a lakás vagy az autó mobilőre, amely távfelügyeleti díj nélküli megoldást nyújt arra az esetre, ha nincs szüksége biztonsági szolgálatra. A rendszer a behatolás/riasztás érzékelésekor néma riasztásként SMS üzenetet küld mobilkészülékére. Az mSecurity berendezést csatlakoztatható meglévő lakás vagy autó riasztójához. A berendezésben négy telefonszám tárolható el. Ezekre a telefonszámokra riasztási eseménykor értesítés érkezik SMS-ben. Az eszközön vezérlő kimenet is megtalálható melynek segítségével az mControl-hoz hasonló módon külső elektromos berendezések vezérelhetőek (pl.: garázskapu). Az eszköz segítségével lehetőség van a riasztó berendezés aktiválására és hatástalanítására is egyetlen ráhívással, természetesen az eszköz csak a jogosult személyektől fogadja el a riasztó állapotára vonatkozó kéréseket. A beállítások módosítása PIN kód védett SMS-ekkel történik távoli eléréssel.


A még fejlesztés, engedélyeztetés alatt álló mCardio a hatékony testedzés során az egészséges szervezet, szerveink normális működésének figyelője lehet. A terhelés hatására bekövetkező változásokat figyeli és rögzíti az mCardio berendezés. A készülék a testre csatolva mini EKG-ként felvételt készít szívünk működéséről, majd továbbítja egy kardiológus szakorvoshoz, aki elemzést készít a beérkező adatok alapján. Sportolók mozgás, vagy verseny közben is használhatják, ilyenkor a készülék több pillanatfelvétel segítségével mutatja a szív terhelésének ingadozását. Az eredmény egy webes felületen a kód segítségével tekinthető meg. A berendezés két különálló egységből áll melyek rádiós úton kommunikálnak egymással. A testre mellmagasságban elhelyezett pánt tartalmazza az érzékelőket, amik a szükséges információkat gyűjtik, majd továbbítják a mobil egység felé mely GPRS-en keresztül eljuttatja az adatokat a központi szerverhez ahol a megjelenítés és kiértékelés történik. A vizsgálat időtartama egy órát vesz igénybe, előre meghatározott – különböző szintű terheléseket tartalmazó - edzésprogram alapján. A vizsgálat célja a megelőzés, szűrés ezért a mérések bizonyos időközönkénti megismétlése nem csak a pillanatnyi helyzetről ad képet, hanem az eltelt időszak alatt állóképességünkben fizikumunk általános jellemzőiben beállt változásokat is monitorozza.


Szintén az MSales lakossági megoldásait fogja gyarapítani a még szintén fejlesztés alatt álló, helymeghatározó funkciókkal rendelkező mTrack GSM-telefonos alkalmazás.

Az üzlet szegmensnek szánt non-vice GSM-alkalmazás a push-technológiát használó Mobil mail. A vállalatok mobil munkatársai (kereskedelmi képviselők, adatfelvevők, kivitelezők, stb.) napi munkájuk során folyamatosan úton vannak, így saját vállalati rendszerüket csupán a nap végén otthon, vagy az irodában érik el. Akkor van módjuk letölteni és elolvasni üzeneteiket, adminisztrálni munkájukat. Munkájuk hatékonysága jelentősen növelhető irodai rendszereik mobil elérésével, hiszen munkájukat az általuk használt rendszerekhez történő helytől és időtől független interaktív hozzáférés jelentősen megkönnyíti, idejüket és energiájukat a hatékonyabb értékesítésre tudják fordítani. Alapfunkciók:


·    E-mail elérés (push e-mail, azonnali kézbesítés)
·    Csatolmánykezelés
·    Naptár
·    Telefonkönyv
·    Feladatok
Értékesítés támogató kiegészítő funkciók:
·    CRM kapcsolás
·    Rendelések
·    Nyomtatványok
·    Költségek, útvonalak
·    Beszámolók
·    Raktár menedzsment
·    Pénztár
·    Menetlevél


A felsorolt eszközöket, megoldásokat az MSales különböző ismert áruházláncokon (Praktiker, Tesco, Baumax stb.) keresztül kívánja kiskereskedelmi forgalomba hozni.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09