Készen állnak a közjegyzők az e-dokumentumok fogadására

forrás Prim Online, 2006. április 19. 10:08
Befejeződött a Microsec Kft. közel két hétig tartó országos felkészítői előadássorozata, amelyet a magyarországi közjegyzőknek tartottak a minősített elektronikus aláírás használatáról.
A Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) a Microsec által biztosított eszközöket (tanúsítvány, e-Szignó aláíróprogram) ítélte alkalmasnak arra, hogy május 1-től Magyarország összes közjegyzője és közjegyző-helyettese ezek segítségével készítsen minősített elektronikus aláírást. Mivel egyre nő az elektronikus ügyintézés elterjedtsége, a közjegyzőknek fel kell készülniük az elektronikus dokumentumok kezelésére.

Az elektronikus aláírást létrehozó, arcképpel ellátott chipkártyákat a közjegyzők a felkészítő előadások végeztével vehették át. A Microsec fontosnak tartja, hogy az oktatásokat követően is segítő partnerei legyenek a közjegyzői elektronikus ügyintézésnek.

Dr. Parti Tamás, a MOKK sajtószóvivője elmondta, hogy a közjegyzői eljárásnál az iratok mozgatásában fog komoly előrelépést hozni az elektronikus aláírás használata. Sokkal gyorsabb lesz az iratforgalom, hiszen ha egy irodában elkészül egy közjegyzői okirat, az a következő percben elektronikus úton már akár ott is lehet a földhivatalnál, cégbíróságnál, vagy más illetékes hatóságnál. Ezen kívül az iratok elektronikus hiteles másolatai elektronikus úton kerülhetnek a helyükre (természetesen ehhez szükség van arra, hogy a fogadó fél megfelelő műszaki és jogi háttérrel rendelkezzen), ez pedig jelentős papír- és postaköltség megtakarítást jelent. Nem elhanyagolható az a szempont sem, hogy a kevesebb papír felhasználásával a környezetünket is védjük.

Dr. Parti Tamás hangsúlyozta, hogy az elektronikus aláírás bevezetésekor a közjegyzői irodáknak nem lesz szükségük komolyabb infrastrukturális fejlesztésre. „ A közjegyzői kar, egységesen Záhonytól Sopronig, egy kellőképpen felszerelt informatikai rendszerrel van ellátva. Szükség is van erre, hiszen a kamara már meglévő elektronikus rendszerei (országos zálogszerződések nyilvántartása, közjegyzői kar elektronikus irattára, végrendeletek országos nyilvántartása) megkövetelik ezt.”
Kulcsszavak: jog Microsec e-signo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50