Vodafone: 15 milliárd font veszteség és leminősítés

MTI Sajtóadatbank, 2006. május 31. 08:29
A vártnál valamivel jobb alapszíntű eredmény mellett - értékleírások után - csaknem 15 milliárd font rekordveszteséget jelentett a legutóbbi pénzügyi évéről kedden a brit Vodafone mobiltelefon-szolgáltató, amelyet a Fitch Ratings és a Standard & Poor's még aznap le is minősített, ez utóbbi rögtön két fokozatot rontva a hosszú távú adósosztályzaton.
A világ legnagyobb mobilszolgáltatójának adó- és kamatfizetés, valamint leírások előtt számolt pénzforgalmi többlete (EBITDA) 11,77 milliárd font - egy részvényre 10,11 penny - volt a márciussal zárult pénzügyi évben, 13 százalékkal több, mint egy évvel korábban, és több a piaci várakozásnál is.

Az adó előtti veszteség ugyanakkor 14,9 milliárd font volt - rekord a brit vállalatok történetében - az előző évi, 7,285 milliárdos többlet helyett, miután a cég 23,5 milliárd font értékleírást számolt el a befektetéseire, főleg a 2000-ben 100 milliárd fontért - az egyetemes globális gazdaságtörténet legnagyobb egyedi felvásárlási összegéért - megvásárolt német Mannesmann konglomerátum után.

A bevétel 29,35 milliárd fontra emelkedett az előző évi 26,678 milliárdról, meghaladva a vállalati előrejelzést.

A Vodafone mindazonáltal meredeken, 49 százalékkal, részvényenként 6,07 pennyre emelte a részvényeseknek javasolt osztalékát.

A cég papírja a kedd délutáni kereskedésben 2,30 százalékkal, 2,75 pennyvel 1,2250 fontra emelkedett a Londoni Értéktőzsdén (LSE).

A Fitch Ratings Londonban bejelentette, hogy "A mínusz"-ra rontja az eddigi "A"-ról a Vodafone hosszú távú cégadósi besorolását, és "F1"-ről "F2"-re a rövid lejáratú kötelezettségek osztályzatát. A legnagyobb európai hitelminősítő a Vodafone "mérséklődő" bevételi és működési szintű szabadkészpénz-képzési kilátásaival és a részvényeseknek idén szánt 9 milliárd fontos visszatérítéssel indokolta a leminősítést. Mindez a Fitch szerint gyengíti a cég likviditását, és az adóssága növekedését valószínűsíti.

A hitelminősítő továbbra is arra számít, hogy a Vodafone üzleti és pénzügyi profilja erőteljes marad; erre utal az új besorolások stabil kilátása.

Kedden a világ legnagyobb hitelminősítője, a Standard & Poor's is bejelentette Londonban, hogy visszaminősítette a Vodafone-t. A cég hosszú futamú adóskockázati besorolása az eddigi "A plusz"-ról két osztattal "A mínusz"-ra, a rövid lejáratú kötelezettségeké egy fokozattal, "A-1"-ről "A-2"-re romlott.

Az S&P indoklása szerint a Vodafone "kevésbé konzervatív irányban módosította" eddigi pénzügyi stratégiáját. A nagyobb részvényesi megtérülés és az alacsonyabb rövid távú szabadkészpénz-képzés előtérbe helyezése gyengíti a cég adósprofilját, amely mindazonáltal továbbra is erős, áll a hitelminősítő elemzésében.

A Vodafone a keddi eredményjelentés után cáfolta azokat a piaci híreszteléseket, hogy ki akarna szállni fő amerikai mobilérdekeltségéből, a Verizon Wirelessből.

Hétvégi londoni sajtóértesülések szerint a befektetők abban reménykednek, hogy a Vodafone el fogja adni a Verizon csoport mobilszolgáltatójában meglévő 45 százalékos részét, amiből akár 60 milliárd dollár is befolyhat.

Arun Sarin, a Vodafone vezérigazgatója azonban keddi sajtótájékoztatóján azt mondta: a cég "elégedett" a Verizon-érdekeltség teljesítményével, és nincsenek tervek az amerikai befektetés eladására. Hozzátette ugyanakkor, hogy a Vodafone "további terjeszkedési ambíciói korlátozottak", és a cég most elsősorban a szélessávú vezetékes internetpiaci megjelenésen gondolkodik.

A befektetők régebb óta megkérdőjelezik a Vodafone növekedési lehetőségeit, az erős versennyel terhelt, érett piacok viszonylag gyenge hozama miatt, és mert a cég a kizárólagos mobilszolgáltatásával lemaradni látszik a legújabb fejleményekről, hiszen számos versenytársa már egyesített mobil-, vezetékes, internet- és tévés multimédia szolgáltatásokkal igyekszik tért nyerni. A Vodafone maga már korábban jelezte, hogy a felzárkózó piacokat akarja jobban megdolgozni, miután a túlérettnek vélt japán piacról márciusban kilépett, és egyes híresztelések szerint csökkenteni akarja amerikai jelenlétét is - habár éppen ez az, amit kedden a cég vezetője igyekezett megcáfolni.

A legnagyobb japán széles sávú internetszolgáltató, a Softbank Corp. vette meg a Vodafone-tól annak japán részlegét. A Vodafone-nál 8,9 milliárd fontnak megfelelő vételárat közöltek, hozzátéve, hogy abból 6 milliárd fontot rendkívüli osztalékként kifizetnek a részvényeseknek. Az ügylet, értékleírás miatt, 4,9 milliárd fonttal terhelte meg a Vodafone mérlegét a márciussal zárult pénzügyi évben. Az eladás miatt azonban a Vodafone javította bevétel-növekedési előrejelzését, 8-9 százalékra a korábban jelzett 6-9 százalék helyett. A tényleges bevétel-növekedés végül halványan meghaladta a 10 százalékot.

Az érett piaci nehézségeket növelni fogja, ha elkészül az új EU-szabályozás a barangolási díjakra. Ezt megelőlegezve a Vodafone május elején bejelentette, hogy jövőre 40 százalékkal csökkenti a külföldi mobiltelefon-használatért felszámított, úgynevezett barangolási díjakat. Ez azt jelenti, hogy Európán belül a jelenlegi átlagos 90 eurócentről 55-re csökken percenként a díj. A Deutsche Telekom nagy-britanniai mobilszolgáltatója, a T-Mobile UK azt közölte, hogy már most júniustól 45 százalékkal szállítja le a feltöltő kártyás telefonokról indított európai hívások díjait, 81 eurócentre percenként.

Az Európai Bizottság távközlési szabályozó egységének munkaokmánya szerint a barangolás alapdíját percenként 30 eurócentre kellene csökkenteni.

A mobiltársaságok bevételének körülbelül a 10 százalékát adják a barangolási díjak; ebből évi 10 milliárd euró körüli bevétel keletkezik.
Kulcsszavak: +céginfo Vodafone

Egy új tévé színt visz a mindennapokba

Ma már nemcsak azért vásárolunk televíziót, mert a sugárzott műsorokat szeretnénk nézni, hanem mert a forradalmian új készülékek számtalan lenyűgöző funkcióval lettek ellátva. Hozzájárulnak ahhoz, hogy magasabb szintre emeljük a tévézés élményét.

2024. április 28. 22:16

Minden eddiginél több programmal várta az ELTE IK a Lányok Napjára ellátogató középiskolásokat

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 17:21

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50