Az Apple feladta a harcot a kiszivárogtatók ellen

Milkovits Gábor, 2006. július 15. 09:19
Az Apple nem folytatja a jogi küzdelmet azok ellen az internetes bloggerek és újságírók ellen, akik részleteket szivárogtattak ki az Apple Insider és Power Page blogokban a cég fejlesztés alatt álló, Asteroid kódnevű termékéről.
Az Apple 2004-ben nyújtott be bírósági keresetet a két blognak internetes hátteret biztosító Nfox.com ellen, azzal a céllal, hogy fedjék föl az Asteroid breakout box audio csatlakozódobozról közölt írások szerzőinek kilétét. A cég szerint ugyanis az adott részletességű ismertetők csakis bizalmas, vállalati titoknak minősülő információk kiszivárogtatásán alapulhatnak, ami fölveti egyes Apple-partnerek felelősségét is. Az Apple éppen ezért az írások szerzőinek megnevezésén kívül hírforrásai megnevezésére is szerette volna kötelezni a blogok fenntartóit. Az elsőfokú bíróság még helyt adott a keresetnek, a fellebbviteli szerv azonban már elutasított azt, ami mindenképpen mérföldkőnek számít szabad internetes információáramlás szempontjából. Az Apple-nek lett volna lehetősége még egyszer fellebbezni a döntés ellen, ennek határideje azonban most lejárt, ami azt jelenti, hogy a cég nem szándékozik tovább folytatni az eljárást. Egy másik hasonló ügy ugyanakkor, amely a Think Secret nevű oldal ellen folyik, elvileg egyelőre még nem zárult le.

Az amerikai fellebbviteli bíróság határozata értelmében az internetes újságírókat és a blogokban publikálókat ugyanolyan törvényi védelem és közlési szabadság illeti meg, mint a nyomtatott sajtó munkatársait. Ráadásul az Egyesült Államokban alkalmazott angolszász jog értelmében a döntés precedensnek minősül, azaz a hasonló esetekben a jövőben ennek alapján döntenek majd. Mivel pedig az internet működését alapvetően meghatározzák az Amerikában kialakított játékszabályok, a gyakorlat remélhetőleg mindenütt alkalmazásra kerül a demokratikus országokban.

Kulcsszavak: +céginfo Apple

Évente 8 milliárd forintot lopnak el bankkártyáinkról a kényelmünk miatt

A kényelmünk visz a vesztünkbe: az interneten gyorsan akarunk lecsapni egy-egy jó ajánlatra és nem törődünk a biztonsággal – ennek köszönhetően újra gyorsan emelkedik a bankkártyás csalások aránya és az az összeg is, amit az ügyfelek a visszaélésekben elvesztenek. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint néhány lépéssel biztonságossá tudjuk tenni az internetes vásárlásainkat.

2024. április 29. 09:56

Egy új tévé színt visz a mindennapokba

Ma már nemcsak azért vásárolunk televíziót, mert a sugárzott műsorokat szeretnénk nézni, hanem mert a forradalmian új készülékek számtalan lenyűgöző funkcióval lettek ellátva. Hozzájárulnak ahhoz, hogy magasabb szintre emeljük a tévézés élményét.

2024. április 28. 22:16

Minden eddiginél több programmal várta az ELTE IK a Lányok Napjára ellátogató középiskolásokat

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 17:21

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50