A Skype és társai már minden tizedik céghez betették a lábukat

Átalakulóban a vállalati távközlési piac

forrás Prim Online, 2006. augusztus 15. 13:12
A hazai vállalati szféra távközlési piacának 2004-2005 terminusban tapasztalt zsugorodása megállt, de a cégek telekommunikációs költségstruktúrájában markáns átrendeződések figyelhetőek meg: a vezetékes telefonkiadások csökkenése és a mobilpiac stagnálása mellett az adatkommunikációs és internetpiacok mérsékelt növekedésének lehetünk tanúi - összegezte a kutatási eredményeket Andrási Tamás, a BellResearch üzletfejlesztési igazgatója.
Az elmúlt néhány év fordulópontot jelentett, és ezzel egyidejűleg jelentősebb struktúraváltást eredményezett a vállalati szféra távközlési kiadásaiban - derül ki a BellResearch által éves rendszerességgel elkészített Magyar Infokommunikációs Jelentés legfrissebb, a távközlési részpiacokat vizsgáló kiadványaiból.

Az üzleti szegmens a '90-es évektől kezdve évről évre többet költött távközlési szolgáltatásokra. A folyamat evidens volt, hiszen ezen a területen is jelentős lemaradásokkal küzdött a magyar gazdaság, ám a hátrányt - elsősorban a nagy- és középvállalati szegmensben - kezdtük ledolgozni. A '90-es években, illetve részben a jelen évtized elején a fejlesztések fókuszában még az alapvető ICT-alapinfrastruktúra kiépítése állt: a cégek vezetékes vonalakat és SIM-kártyákat vásároltak, alközpontokat állítottak rendszerbe, internetes végpontokat telepítettek, vagy éppen telephelyeiket szervezték valamilyen adathálózatba. A piac ezt a bővülést valamennyi naturália mentén követte: növekedett a vezetékes fővonalak, az üzleti SIM-kártyák, az internethez hozzáférő telephelyek száma, valamint egyéb megoldások és eszközök elterjedtsége. Mindezek következményeképpen természetszerűleg bővült a hang- és/vagy adatcélú távközlési szolgáltatásokat nyújtó cégek gazdálkodó szervezetektől realizált bevétele is, amelynek [vezetékes telefónia, mobiltelefónia, internet-hozzáférés és adatátviteli szolgáltatások összességében] jelenlegi nagyságát havi nettó 20 milliárd forintra becsülik a BellResearch elemzői.

100 távközlési szolgáltatásra fordított forintból az évtized elején még közel 85, ma pedig hozzávetőlegesen 80 a hangcélú szolgáltatásokhoz [vezetékes és mobiltelefónia] kapcsolódik, ezért nem meglepő, hogy a b2b távközlési piac növekedésének megtorpanása is ezzel a területtel függ össze. A kulcsszó a "verseny", ami - közgazdasági axióma - előbb-utóbb letöri az árakat is. Az adat- és üzleti kommunikációs piacokon, illetve a mobilpiacon a verseny mindig is tetten érhető volt, nem úgy - a szabályozó minden törekvése ellenére - a vezetékes hangpiacon.

Az áttörést az elmúlt néhány év hozta meg. A hagyományos telefonszolgáltatás [POTS: Post Office Telephone Service / Plain Old Telephone System], amely a hagyományos infrastruktúrára [PSTN: Public Switched Telephone Network] épül, több oldalról is harapófogóba került. A mobiltelefónia a mobilitás, az alternatív és kábeltelevízió-szolgáltatók az alacsonyabb ár és a verseny, az internettelefónia [VoIN: Voice over Internet] az ingyenes hívások oldaláról erodálták az inkumbensek [hagyományos közcélú vezetékes szolgáltatók] főleg nemzetközi és távolsági hangszolgáltatásból származó bevételeit. Mindezek következtében a vezetékes hangszolgáltatás ügyfélszámai, a beszélt percek mennyisége és az árbevételek radikális csökkenése az elmúlt évek [és ezen belül is a 2004-2006-os időszak] meghatározó jelenségévé vált, ami a teljes üzleti telekommunikációs piac kis mértékű zsugorodását eredményezte.

Az adatpiac növekedésének motorját az utóbbi években a szélessávú internet-hozzáférések, illetve az IP-re épülő komplex üzleti kommunikációs megoldások [pl. az IP-VPN] terjedése jelentette. Ma már a társas vállalkozások kétharmada használ internetet, közel háromnegyed részük szélessávon [elsősorban DSL-en] fér hozzá a világhálóhoz. Az adatátviteli piac mérsékelt bővüléssel írható le: a telephelyek között és/vagy nemzetközi relációban adatátvitelt folytató cégek számossága alig változik, a növekvő végpont- és felhasználói szám generálta sávszélesség-bővítési igény és az IP-alapú hálózatok számítanak a fő mozgatórugónak.

A vezetékes telefónia elsődleges kihívója a mobil [volt és maradt], a sikere pedig a rugalmasságban, gyorsaságban, de elsősorban a tarifális kérdések megválaszolásában keresendő - gondoljunk csak a zárt felhasználói csoport [CUG] szolgáltatások terjedésére, amit a mobillal rendelkező cégek közül minden ötödik használ. Az üzleti vezetékes forgalom csökkenésében nem elhanyagolgató szerepet játszottak az ún. "fix-to-mobil" híváselterelő megoldások is: a mobilszolgáltatók, kihasználva a vezetékes-mobil végződtetés magas díját, könnyűszerrel győzték meg a vállalatok vezetőit a GSM-adapterek és közvetlen GSM-kapcsolatok beruházási költségének gyors és feltétlen megtérüléséről [4-ből 3 nagyvállalat használ ilyet a vezetékesről mobilra irányuló hívásköltségek csökkentésére]. A másik támadási frontot az inkumbensek számára az "alternatívok" jelentik: ma már minden ötödik társas vállalkozás szolgáltató-előválasztással [pre-selection] vagy hívásonkénti szolgáltatóválasztással [call-by-call] igyekszik optimalizálni vezetékes telefonszámláját. A kábeltelefónia piaca egyelőre marginális, a kábelszolgáltatóknak egyelőre nem sikerült megszólítaniuk a vállalati ügyfeleket. A VoIP-szolgáltatások mellett a 2005-ös év a VoIN-ról [Voice over Internet] is szólt, a Skype és társai már minden tizedik céghez betették a lábukat - még ha „intézményesült módon” nem is integrálódtak a vállalatok távközlési infrastruktúrájába.

Ezekre a kihívásokra az inkumbensek nem [vagy csak lassan] tudtak válaszolni, ennek eredőjeként egyre nagyobb méretet öltött a vezetékes hangforgalmi churn, ami a teljes üzleti távközlési piacra rányomta a bélyegét - hiába bővült kisebb-nagyobb mértékben a három másik részpiac [mobil, internet, adatátvitel]. A 2005-ös év azonban ebben a tekintetben változásokat hozott, a kutatási eredmények alapján alátámasztható, hogy a hagyományos vezetékes szolgáltatók ügyfélmegtartó [és forgalommegtartó] törekvései többé-kevésbé elérték céljukat. A vezetékes telefónia piaca "érzékelhető mértékben" nem csökken tovább [ezzel együtt a teljes üzleti telekommunikációs piac zsugorodása is megállt], bár már minden tizedik ezen a területen elköltött forintösszeg az "alternatív" vezetékes szolgáltatásokhoz [elsősorban VoIP-szolgáltatásokhoz] kapcsolódik. A VoIP-versenybe az inkumbensek is egyre inkább beszállnak, illetve azt is felismerik, hogy elsődleges feladatuk az új területeken való térnyerés, ahol kvázi újramonopolizálhatják a piac egy részét [elsősorban az NGN hálózatok felé való overlay migrációs technikával]. A mobilpiacon a SIM-kártyák száma még növekszik, de ezt bevételi oldalról nem tudják lekövetni a mobiloperátorok: a piac szerény mértékben bővül. Az adat- és internet-hozzáférési részpiacokban még [bőven] van potenciál, azonban e piacokon az évi 10-15 százalékos piacbővülés is mindössze 5-10 milliárd forintos bevételtöbbletet jelenthet a távközlési szolgáltatóknak.

Forrás: BellResearch
Kulcsszavak: távközlés BellResearch

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Tippek a hosszabb üzemidőhöz a HONOR-tól

A HONOR készülékei, a kedvező árútól a csúcskategóriásig kiváló akkumulátor üzemidővel rendelkeznek, mérsékelt igénybevétel mellett akár egész nap használhatóak. Ettől függetlenül azonban érdemes figyelni arra, hogy miként tudjuk a leghatékonyabban kihasználni az üzemidőt, hogy még véletlenül se merüljön le okostelefonunk.

2024. április 26. 16:19

Álljunk meg egy parkolásra – így parkolunk a fizető övezetekben

A fizetőparkolás intézményét sok autós a sofőrök ellenségeként éli meg, miközben annak egyik fontos célja éppen a forgalomszabályozás és a városi parkolókapacitás hatékonyabb kihasználása, különösen a sűrűn lakott területeken. A Yettel mobilparkolás szolgáltatásának elemzésével érdekes megállapítások derültek ki a hazai autósok szokásairól, most pedig szervizcsomagot és üzemanyag utalványt is érhet a mobilparkolás használata.

2024. április 26. 13:10

A HONOR szállította a legtöbb okostelefonot a kínai piacra

Az IDC legújabb jelentése szerint 2024 első negyedévében a HONOR lett a vezető márka Kína okostelefonos piacán. 

2024. április 26. 09:55

Megjelentek az első HMD okostelefonok

A Human Mobile Devices (HMD) bemutatta első saját gyártású okostelefonjait: megérkezett a HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ és HMD Pulse. A Pulse kollekció már most lefekteti a HMD designalapjait: merész vonalvezetés, egyedi tónusok, modern és letisztult esztétika, elegáns kialakítás, előkelő formatervezés – és mindez elérhető áron.

2024. április 25. 13:15

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50