KSH: előretör a mobiltávközlés és a szélessávú internet

MTI Sajtóadatbank, 2006. szeptember 14. 09:30
A távközlési és az internetszolgáltatások körében a második negyedévben folytatódott a mobiltelefonok előretörése a vezetékessel szemben, valamint a szélessávú internet terjedése a betárcsázós szegmens visszaszorulása mellett - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdai, MTI-hez eljuttatott jelentéséből.
Az idén a második negyedévben a mobil-előfizetések száma 41 ezerrel bővült, s a negyedév végén megközelítette a 9,5 milliót. Az előző év azonos időpontjához képest az előfizetői állomány 501 ezerrel, 6 százalékkal lett nagyobb.

A piac lassú telítődése miatt a növekedés éves üteme mérséklődik. A feltöltőkártyás előfizetések száma egy év alatt 72 ezerrel csökkent. A 100 lakosra jutó mobil-előfizetések száma a negyedév végén 93,8 volt.

A mobilhálózatban a negyedév folyamán 14 százalékkal több hívást kezdeményeztek, mint az egy évvel korábbi időszakban. Ennél is nagyobb mértékben, 26 százalékkal emelkedett a mobiltelefonálással töltött összes percidő.

Egy előfizetésre a második negyedévében a mobilhálózatokban átlagosan 314 percnyi beszélgetés jutott. Egy átlagos hívás 10 százalékkal tovább tartott a második negyedévben, mint egy évvel korábban.

A KSH kimutatása szerint vezetékes fővonalakból az előzetes adatok szerint június végén 3,4 millió volt üzemben, 121 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban és 15 ezerrel kevesebb, mint az előző negyedév végén.

A 100 lakosra jutó vezetékes fővonalak száma a negyedév végén 33,8 volt, kevesebb, mint egy évvel korábban.

A vezetékes vonalakról indított hívások száma és időtartama is több mint 12 százalékkal csökkent az előző évi bázishoz képest. A negatív tendenciákat erősíti az egyre inkább terjedő ingyenes internetes telefonálás is.

Az egy vezetékes vonalra jutó, adatcélú forgalommal együtt számított hívások időtartama 647 perc volt, ami 9 százalékkal kevesebb, mint az előző év azonos időszakára jellemző adat. A vezetékes hálózatokban indított hívások átlagos időtartama 3,2 perc, internethívások nélkül 2,8 perc volt.

A KSH adatai szerint kevesebbszer, de - az árak esése és a különböző akciók miatt - hosszabb ideig beszélgetnek az emberek. Miközben egy év alatt a beszélgetések száma - internethívások nélkül - 11 százalékkal csökkent, a hívások átlagos időtartama viszont majdnem 9 százalékkal nőtt.

Az idén a második negyedév végén 1,034 millió internet-előfizetést tartottak számon, ami 31 százalékkal több, mint az előző év azonos időpontjában és 3 százalékkal az előző negyedév véginél.

Az előfizetésekből 450,4 ezret tett ki az xDSL és 307,2 ezret a kábeles, szélessávú internet. Kapcsolt vonalas, betárcsázós világháló-kapcsolatból 160,8 ezer működött.

A szélessávú internet előfizetések száma 68 százalékkal nőtt egy év alatt és már négyszer akkora, mint a kapcsoltvonali- és az ISDN-előfizetéseké összesen. Az összes előfizetéseken belül az egy évvel korábbihoz képest felére zuhant a betárcsázós előfizetések aránya.

A második negyedévben az internetszolgáltatók száma 230 volt, 35-tel több, mint egy évvel korábban. Az internetszolgáltatási piac erősen koncentrált, továbbra is 19 cég mondhatja magáénak az előfizetések 90 százalékát. Az internetszolgáltatásokból származó nettó árbevétel a második negyedévben meghaladta a 21,6 milliárd forintot, amely 43 százalékkal több az egy évvel korábbinál.
Kulcsszavak: mobil vezetékes KSH

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50