Nemzetbiztonsági szoftvert fejlesztenek az USA-ban

MTI Sajtóadatbank, 2006. október 5. 09:02
Az Egyesült Államokról szóló negatív véleményeket fogja gyűjteni és osztályozni az a számítógépes program, amelynek kifejlesztését az amerikai kormány nemzetbiztonsági célból elrendelte - számolt be a szerdai The New York Times.
Washington tisztán szeretné látni, hogy milyen kedvezőtlen, bíráló vélemények jelennek meg a világsajtóban az Egyesült Államokról vagy vezetőiről. A hírosztályozó szoftver költségeit a 2001. szeptember 11-i terrormerényletek után létrehozott belbiztonsági minisztérium fedezi, elkészítésével vezető amerikai egyetemek konzorciumát bízták meg.

A belbiztonsági tárca - amelyet a Bush-kormány bírálói eszköznek látnak arra, hogy a republikánus kormányzat megnyirbálja az amerikaiak szabadságjogait - azzal indokolta a döntést, hogy a nemzet biztonsága érdekében értékelni kell az esetlegesen fenyegetést jelentő állásfoglalásokat.

A 2,4 millió dolláros, három évre szóló projekt keretében egy olyan programot hoznak létre, amely képes lesz a globális hírpiacot gyorsan szűrni a veszélyre utaló hírelemek, szavak, kifejezések alapján. A szoftver nemcsak mechanikusan gyűjti majd a híreket, hanem osztályozza is azokat abból a szempontból, hogy mennyire baráti, elítélő vagy ellenséges véleményeket tükröznek.

Jogvédő csoportok és újságíró szervezetek képviselői máris tiltakoztak és teljes értetlenségüknek adtak hangot. A Riporterek Bizottsága a Sajtószabadságért nevű szervezet egyszerűen "hátborzongatónak és orwellinek" ítélte a projektet. Az ITAR-TASZSZ washingtoni irodavezetője reményének adott hangot, hogy a szoftver nem fog túlmenni a hírek osztályozásán, és a hírforrásokat nem fogják kategóriákba sorolni, hogy aztán az amerikai elnökre vagy kormányra nézve káros nézeteket hallatókat elnémítsák. Elvégre éppen a nyitott társadalom teszi naggyá Amerikát, hogy bárki bírálhatja a kormányzatot - tette hozzá.

A szoftverfejlesztő konzorcium a program teszteléséhez mindenesetre egy olyan "kutatócsoport" adatbázisát használja, amely korábban a CIA-hoz, a Központi Hírszerző Ügynökséghez "kötődött". A hírek értékelésére szolgáló adatbázisban az amerikai lapok és folyóiratok, hírügynökségek anyagain kívül megtalálhatók például a francia nemzeti hírszolgálat, az AFP vagy a Virradat nevű pakisztáni újság hírei is.

Marc Rotenberg, a washingtoni Elektronikus Privát Információs Központ igazgatója "dermesztőnek" mondta, hogy az amerikai kormány képes lesz bármilyen újságírói vagy egyéb vélemény felkutatására és besorolására. Ez bizonyosan távol esik a belbiztonság céljaitól - tette hozzá.
Kulcsszavak: politika jog média security

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50