Nagy teljesítményű Renesas multimédia processzor

Széll Zoltán, 2006. október 8. 11:10
A Renesas Technology bevezette az SH7722 egylapkás processzort, amely videó és digitális TV jellemzőkkel rendelkező eszközökben – gépkocsi navigációs rendszerek, hordozható média lejátszók és VoIP videó telefonok – használható. A processzor támogatja a következő generációs videó szabványokat, és alacsony energia-felvétellel rendelkezik. Az utóbbi tulajdonsága növeli a telepek élettartamát.
Az SH7722 egylapkás processzor teljesítménye a Dhrystone v2.1 benchmark tesztekkel mérve 478 MIPS. Az eszköz ezzel a teljesítménnyel hatalmas erőt kínál a mobil masinák felhasználóinak. Az SH7722 szíve a hardver videó feldolgozó egység, amely támogatja a videó-dekódolást és a mozgóképek feldolgozását (a digitális adók műsorainak vételéhez), és a hardver képfeldolgozó gép. A videó feldolgozó egység egy nagyon alacsony energia-felvételű hardver gép a videók H.263, MPEG-4 és H.264 formátumba történő tömörítéséhez és „kicsomagolásához”, amelyeket a digitális TV adókban, hordozható-média alkalmazásokban és IP hálózati videó telefonokban használnak. Az eszköz energia-felvétele még akkor is nagyon alacsony, amikor videókat jelenít meg a képernyőn  A lapka 8Mbps sebességgel dekódolja a tömörített szabványos TV jeleket.

A processzor magába foglal egy kamera határfelületet is, amely megengedi egy 5 megapixel-osztályú kamera modul csatlakoztatását. Ez a sokoldalú, alacsony energia-felvételű hardver implementáció a képfeldolgozó funkciók széles választékát – képek méretezése, forgatás, szín-átalakítás, és mások – foglalja magába. A beépített JPEG hardver gyorsító engedélyezi a JPEG képek gyors befogását és kijelzését. A lapkára integrált 24 bites, színes TFT LCD vezérlő kiváló képminőséget produkál. A szintén integrált 2D grafikus gyorsító és a grafikus felhasználó határfelület (GUI) teljesítménye növeli a grafika minőségét.

Az eszköz egy SH4AL-DSP magot tartalmaz, amely 266MHz-es órajellel dolgozik és 478 MIPS teljesítményt szállít a böngésző és több alkalmazás párhuzamos feldolgozásához, továbbá interakciókhoz az általános célú operációs rendszerekkel. (pl.: Linux).

A 64-bit széles busz megengedi a lapka csatlakoztatását az adattárolókhoz (pl.: külső SDRAM), míg az USB 2.0 határfelület lehetővé teszi gyors csatlakoztatását a PC-khez. Az eszköz magába foglal még egy 4Gbites NAND/AND flash memória határfelületet, amelyet ECC képességgel kombináltak, valamint   egy SD memória kártya (SD memória/SD I/O) határfelület is.

A 266MHz-es SH7722 lapkát 499 kivezetéses BGA tokba szerelték. Ára mintamennyiségben 25,60 dollár. A mintadarabok szállítása ebben a hónapban kezdődik.
Kulcsszavak: Renesas GPS VoIP processzor

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14