Philips: majdnem háromszorosára nőtt a profit

MTI Sajtóadatbank, 2006. október 17. 08:35
A holland Philips - a legnagyobb európai fogyasztói elektronikai gyártó és a világ legnagyobb fényforrásgyártója hétfőn 4,242 milliárd eurós adózott eredményt jelentett a harmadik negyedévről, közel háromszor többet a tavalyi harmadik negyedévi 1,436 milliárdnál.
Ez főleg abból származott, hogy a Philips augusztusban eladta a félvezető üzletága 80,1 százalékát az amerikai Kohlberg Kravis Roberts befektető-társaság, a Silver Lake Partners és a holland AlpInvest Partners NV konzorciumának. A maradék 19,9 százalékát egyelőre megtartja magának. Az ügylet - amelynek értéke 7,4 milliárd euró - lehetővé teszi, hogy Európa legnagyobb fogyasztói elektronikai cége a jövőben a hagyományos alaptevékenységére és mindinkább az orvosi berendezések gyártására összpontosítson. A legújabb beszámolóban is erősen dicsérték ennek az üzletágnak a teljesítményét. A folytatódó tevékenységek adózott eredménye 1,401 milliárd euróra gyarapodott 1 milliárdhoz képest.

A vevők 3,4 milliárd eurót fizetnek a félvezető részesedésért, átveszik annak 4 milliárd eurós adósságát is, és a Philips az ügylet költségei és az adók leszámítása után 6,4 milliárd euróval előbbre tart.

A részleg főleg mobiltelefonok, MP3 lejátszók, televíziók, autók, háztartási és orvosi berendezések számára gyárt félvezetőket. Világszerte 37 ezer embert foglalkoztat - öt európai országon kívül az Egyesült Államokban, Szingapúrban, Hongkongban, Tajvanon vannak gyárai -, üzemi eredménye tavaly 307 millió euró volt, az árbevétele a 4,62 milliárd, ezzel a világ kilencedik számú vállalata az iparágban.

A Philips, megszabadulva a minden küzdelem dacára piacot vesztő részlegtől, kevésbé lesz kiszolgáltatva a félvezető-ágazatban meglévő ciklikus ingadozásoknak, jobban összpontosíthat fő területeire.

A Philips félvezetőgyártása tavaly egész évben, az orvosi berendezések üzletága tavaly év elején gyengélkedett, ezt a többi ágazat teljesítményével, illetve ingatlaneladásokkal és részesedések értékesítésével ellensúlyozták. Az orvosi berendezések forgalma végül is 7 százalékkal javult, és üzemi szinten nyereséges volt, miután 2004 végén még veszteséget termelt. Eladták a tajvani TMSC félvezetőgyártót, és csökkentették a részesedést a  dél-koreai LG.Electronicssal közös LG.Philips LCD-ben, amely a világ második lapképernyő-gyártója, mert a Philipsnél úgy vélték, hogy a lapos képernyők gyártásában mind nagyobb fölös kapacitások ígérkeznek világszerte, a várható kereslet elmarad a versengő cégek óriási beruházásai mögött.

A befektetési alapok ellenben - amelyek az utóbbi években jelentős árfolyamnyereségre tettek szert konzervatív befektetésekből, főleg távközlési cégek és kiskereskedelmi hálózatok részvényeiből - most már kockázatosabb ügyletekkel is szaporíthatónak vélik a befektetők pénzét. Várható, hogy a Philips félvezetőgyártását öt éven belül továbbadják, nyereséget remélve, habár az biztos, hogy sokat kell költeniük rá: az ágazatban a kutatási-fejlesztési költségek rohamosan nőnek, az idén világszerte várhatóan átlagosan 8,8 százalékkal 51,7 milliárd dollárra.

A harmadik negyedévben a Philips üzemi eredménye 25 millió euró volt, töredéke az egy évvel korábbi 353 milliónak, ezt az azbeszt okozta károk biztosításának átértékelésével magyarázták. Egyszeri tételek nélkül javult az üzemi eredmény.

A bevétel 6,313 milliárd euróra gyarapodott az egy évvel korábbi 6,265 milliárdhoz képest a folytatódó tevékenységekből. A félvezető üzletágat, illetve eladását beszámítva a forgalom elmaradt a tavalyi harmadik negyedévi 7,62 milliárdtól.
Kulcsszavak: +céginfo Philips

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Érkeznek az Arctis Nova termékcsalád legújabb tagjai

A SteelSeries, az úttörő Arctis Nova headsetsorozat megalkotója, az eredeti esport márka, amely egyesíti a gaminget a kultúrával, és a gaming- és esport-perifériák világelső gyártója kibővítette az Arctis Nova termékcsaládot az Arctis Nova 5 sorozatú headsetek és a Nova 5 Companion App bevezetésével.

2024. május 16. 18:01

Bővíti a napenergia-kapacitást üllői gyártóüzemében a Lenovo

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 16:57

Ezekkel a gumikkal télen is biztosan célba ér a fuvar!

A Bridgestone, a prémium gumiabroncsok és fenntartható mobilitási megoldások globális vezetője bejelentette új prémium téli gumiabroncsát kisteherautók számára. A Bridgestone a Duravis Van Winter ENLITEN-nel a kisteherautó-flották tulajdonosait támogatja a mindennapi téli felhasználás közben, amellett, hogy segít csökkenteni a teljes tulajdonosi költségüket (azt, hogy a termék a teljes élettartama alatt mennyibe kerül a vállalkozásnak).

2024. május 16. 16:22

A SteelSeries bővíti a gaming életmódhoz tervezett Arctis Nova headset termékcsaládot

A SteelSeries, az úttörő Arctis Nova headsetsorozat megalkotója, az eredeti esport márka, amely egyesíti a gaminget a kultúrával, és a gaming- és esport-perifériák világelső gyártója kibővítette az Arctis Nova termékcsaládot az Arctis Nova 5 sorozatú headsetek és a Nova 5 Companion App bevezetésével.

2024. május 16. 15:02

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38