Nőtt a híroldalak látogatottsága a balatonőszödi beszéd után

forrás Prim Online, 2006. november 27. 14:20
Minden korcsoportból lényegesen többen jártak internetes hírportálokon és egyes napokon kétszer annyi oldalt töltöttek le a 2006. szeptember 17-én nyilvánosságra került kormányfői beszéd után, mint egy héttel korábban – derül ki a Szonda Ipsos és a Gemius Hungary közös weblátogatottságot mérő rendszerének adataiból. Meglepő módon a diákok körében nőtt a legnagyobb mértékben a látogatók száma, míg az oldalletöltések értékei a budapestiek és az 50 év felettiek körében emelkedtek rendkívüli mértékben.
A közéleti, belpolitikai események az internet-használat látványos megugrását eredményezik, ez derül ki a híroldalak forgalmi statisztikáinak adataiból. A Szonda Ipsos és a Gemius Hungary azt vizsgálta, hogyan reagáltak az egyes internetező csoportok Gyurcsány Ferenc miniszterelnök 2006. szeptember 17-én napvilágot látott balatonőszödi beszédének nyilvánosságra kerülésére és az azt követő eseményekre. Az elemzés az interneten található magyar híroldalak szeptember 17-ét követő látogatottságát követte nyomon a különböző felhasználói csoportokban. Az eredmények azt mutatják, hogy hány százalékkal nőtt a portálok látogatottsága, illetve mennyivel több oldalt töltöttek le a netezők az adott weboldalakon az eseményeket megelőző hét nap eredményeihez képest.

Kiugró növekedés az MTV székház eseményei után

A beszéd nyilvánosságra kerülésének napján már 38%-kal többen keresték fel a vizsgálatban résztvevő 23 hírportál valamelyikét, mint egy héttel korábban. A vizsgált oldalakra látogatók száma hétfőn már kétharmadával nőtt, kedden pedig az előző hét hasonló napjához képest több mint kétszer annyi webező járt a 23 oldal közül legalább az egyiken. Az internethasználók körében a látogatószám növekedése szeptember 19-én volt a legmagasabb, feltételezhető, hogy  a Magyar Televízió székházát érintő 18-ai események fokozták tovább az internetezők érdeklődését. Az összes netezőhöz képest kiemelkedően nőtt a hírportálokat felkereső tanulók és diákok száma, akik közül majdnem két és félszer annyian látogatták a hírcentrumokat, mint egy héttel korábban, de a budapestiek, a magas státuszúak és a női internet-használók közül is több mint kétszeresére nőtt a híroldalakra látogatók száma.

Részletesebben tájékozódott a netes törzsközönség

Hasonlóan kiugró növekedést mutat az oldalletöltési statisztika, amely arra világít rá, hogy milyen mértékben nőtt a letöltött oldalak száma a felkeresett webhelyeken. Ennek változása azonban nincs feltétlenül összefüggésben a látogatószám növekedésével. A statisztikák szerint a diákok a vizsgált híroldalakat eleve kisebb arányban látogatják, s a vizsgált időszakban elsősorban portállátogatásuk nőtt kiemelkedően. Azokban a célcsoportokban viszont, amelyekben már amúgy is magas a hírportálokat látogatók aránya, nem a látogatószám nőtt drasztikusan, hanem az érdeklődés megnövekedésével a netezők többször látogattak el ezekre az oldalakra, több cikket olvastak el, részletesebben tájékozódtak.  Szeptember 19-én két és félszer annyi oldalletöltést mért a gemius/Ipsos Audience közönségmérés a budapestiek között, mint a megelőző hét keddi napján. Átlag feletti volt az érdeklődés növekedése a diplomával rendelkezők, a 30 évnél idősebbek és a magas státuszúak körében.

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Sony 4 győzelmet ünnepel a 2024-es TIPA Awardson

A Sony büszkén jelenti be, hogy a nagyhírű Technical Image Press Association ismét négy TIPA-díjjal ismerte el a Sony teljesítményét és innovációját. Idén a Sony többek között a "LEGJOBB PROFESSZIONÁLISABB HYBRID KAMERA" elismerést kapta az Alpha 9 III és a "LEGJOBB APS-C EXPERT KAMERA" címet az Alpha 6700 számára.

2024. április 20. 13:14

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra. A következő hónapokban az ország számos pontját érintik majd, hogy frissítsék a városok, utak és autópályák nézetét a Google Térképen.

2024. április 20. 09:49

Sony World Photography Awards 2024 – kihirdették a nyerteseket

A World Photography Organisation egy különleges gálaünnepségen Londonban kihirdette a Sony World Photography Awards 2024. évi nyerteseit. Az immár 17. éve megrendezett díjátadó ünnepség napjaink legjobb fotográfiai alkotásait mutatja be, valamint az elmúlt év legközkedveltebb képeit és történeteit díjazza. A győztes, döntős és shortlistre került képek április 19-től láthatók a Sony World Photography Awards 2024 kiállításon a londoni Somerset House-ban.

2024. április 19. 20:08

Kiberbiztonsági útmutató készült a magyar kkv-knak

A magyar kisvállalkozásokat támogató kiberbiztonsági kézikönyvet mutatott be az Európai Innovációs és Technológiai Intézettel (EIT Digital), a Nemzetközi Digitális Alapítvánnyal (Global Digital Foundation) együttműködve a Huawei Technologies. 

2024. április 19. 18:43

A MITTE az ügynökségi partnere a világ első tokenizált naperőmű projektjének

A MITTE felel a globális zöld energia vállalat, a Sunmoney Solar Group almárkájának branding és social feladataiért, illetve a Sunmoney 360 app design feladataiért.

2024. április 19. 16:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50