Magyarországi kutatás a száznál több pc-vel rendelkező szervezetek adattárolásáról és adatmentéséről

forrás Prim Online, 2006. december 1. 10:32
A Symantec tegnap online sajtókonferencián (webcast) ismertette annak a kutatásnak az eredményeit, amelyet a cég magyarországi képviseletének megbízásából a BellResearch végzett a Symantec/Veritas termékek használatáról a száznál több személyi számítógépet működtető magyarországi gazdálkodószervezetek és intézmények körében.
A 2006 harmadik negyedévében folytatott kutatás fókuszában a jelentős IT infrastruktúrával rendelkező magyarországi szervezetek álltak. A három vizsgált kérdéskör egyike a Symantec/Veritas illetve a konkurens termékek használata volt az adatmentés és -visszaállítás, a magas rendelkezésre állás, a tárolóerőforrás-kezelés és konfigurációs felügyelet, valamint a teljesítményfelügyelet, teljesítményhangolás területén. Az üzleti és költségvetési szervezetek között egyértelmű a különbség az első három területen, a cégek javára: az IT kiadásokon belül a cégek jellemzően nagyobb arányban költenek az első három területre, mint az intézmények. A teljesítményfelügyeletre és -hangolásra azonban egyenlő arányban figyelnek erre az üzleti és intézményi szféra szervezetei. A kutatás kitért még a szervezetek kapcsolódó IT infrastruktúrája és a fenti 4 területhez kapcsolódó kiadások volumenére és a Symantec és Veritas egyesülésének ismeretére, megítélésére.

A telefonos kvantitatív kutatás célcsoportjába a 100 vagy annál több PC-vel rendelkező gazdálkodó szervezetek és költségvetési intézmények tartoztak, amelyek a Symantec célcsoportját képezhetik a vizsgált termékkategóriákban. Az intézmények esetében az adatfelvételbe csak az általános központi közigazgatás, középfokú oktatás, felsőfokú oktatás, fekvőbeteg-ellátás, egyéb egészségügy tevékenységcsoportba tartozó szervezeteket vonták be.

A célcsoportban használt mintegy 21 ezer szerver fele kritikus szervernek számít, 63%-a Windows platformot használ, az egyéb hálózati operációs rendszerek aránya 20% alatti. A szegmens IT kiadásai között kiemelkedő helyen áll a megbízható mentésre és visszaállításra, valamint a rendelkezésre állásra fordított összeg, az összes IT-kiadás közel egynegyedét ilyen célokra fordítják a vizsgált szervezetek, és az IT rendszer működése szempontjából 47 százalék tartja legfontosabbnak az elérhetőséget.

Adatmentés, tárolás

A kutatás eredményei szerint az adatok tárolását SAN infrastruktúrával a szervezetek 16%-a valósítja meg; a legjellemzőbb a DAS [45%], illetve a NAS [41%] infrastruktúra alkalmazása, a vizsgált intézmények, szervezetek csaknem fele önálló adatközponttal rendelkezik, és a szervezetek 41 százaléka a telephelyén kívül is tárol adatokat. Az IT rendszer működése szempontjából a megkérdezettek 30%-a legfontosabb szempontnak az adatok rendezettségét tartja, de közel ennyien, 26%-uk, a tárhelyek méretét jelölte meg elsődleges szempontnak. A desktop/laptop eszközökön tárolt adatok védelme, szinkronizálása a szervezetek mindössze 29%-ánál megoldott, de további 19%-ukat érdekelné ilyen megoldás.

Biztonsági mentés, archiválás

A biztonsági mentés, archiválás tekintetében 41 százalékuk a legfontosabb szempontnak, feladatnak a kritikus működésű szerverek mentését tartja. Dedikált adatvédelmi felelős a megkérdezett szervezetek csupán 38 százalékánál van, és 65%-uk rendelkezik mentési szabályzattal. A megkérdezettek 80%-ának van valamilyen felettes szerve, azonban ezen cégek nagy része [70%] önállóan dönthet a biztonsági mentéssel, archiválással kapcsolatos kérdésekben. Biztonsági mentés jellemzően naponta készül [67%], a szervezetek 11 százalékánál van napi többszöri, 22 százaléknál heti, 18 százaléknál havi mentés [is]. A vállalatok többségéről elmondható, hogy a biztonsági mentésben nagyobb automatizálást várnak el, illetve a szolgáltatási szintek közötti differenciáltsággal elégedetlenek.

Visszaállítás, üzletmenet-folytonosság

A szervezetek 72%-ánál ritkábban, mint havonta vagy soha nincs szükség valamilyen adat visszaállítására; 50%-nál jellemzően nincs vagy nagyon minimális az adatvesztés, 68%-nál 1 vagy több órát vesz igénybe a visszaállítás. A szervezetek 85%-ánál ritkábban, mint havonta vagy soha nincs szükség valamilyen rendszer visszaállítására, újraélesztésére; 56%-nál jellemzően nincs vagy nagyon minimális az adatvesztés, 66%-nál több órát, egy napot vesz igénybe a visszaállítás. A szervezetek csaknem mindegyikénél van belső IT munkaerő, de majdnem minden második külső szolgáltatót is alkalmaz a folyamatos üzletmenet biztosításához.

A Veritas márkanév ismertsége, megítélése

Minden ötödik szervezet Symantec/Veritas termékeket használ az adatmentés és visszaállítás terén. A Symantec/Veritas termékeket az említett két területen, valamint az archiválásban használják a legtöbben, és 45 százalékuknak nagyon pozitív képe alakult ki a Veritasról. A Veritas márkát megbízhatónak, szakértőnek, a fejlesztésekben élenjárónak tartják.

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A MITTE az ügynökségi partnere a világ első tokenizált naperőmű projektjének

A MITTE felel a globális zöld energia vállalat, a Sunmoney Solar Group almárkájának branding és social feladataiért, illetve a Sunmoney 360 app design feladataiért.

2024. április 19. 16:59

Új szintet léphet az MI-forradalom az adatközpontokban

Együttműködési megállapodást kötött a Schneider Electric és az NVIDIA, a két cég összefogásának köszönhetően megnyílik az út a mesterséges intelligencia (MI) alkalmazásokat még jobban támogató, ugyanakkor energiahatékonyan működő adatközpontok kialakítása előtt. A megállapodás részeként a Schneider Electric leányvállalata, az AVEVA digitális iker platformját összekapcsolják az NVIDIA Omniverse megoldásával, egységes környezetet biztosítva a virtuális szimulációhoz és az együttműködéshez.

2024. április 19. 13:24

Informatikai pályaorientációs napon segítik női szakértők az iskolás lányok elhelyezkedését

Lányoknak szóló informatikai pályaorientációs napot szervez a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Informatika Történeti Kiállítása és a Women4Cyber Hungary a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában. A Girls in ICT Day rendezvényen gondolatébresztő interjúk és inspiráló előadások segítenek a jövő reménybeli női informatikusainak a tájékozódásban és elhelyezkedésben. Az érdeklődőknek az eseményre nemcsak személyesen, hanem online is lehetőségük van csatlakozni.

2024. április 18. 16:54

Kerti bolt: az eMAG új, online üzlet az üzletben koncepciója több mint 100 ezer termékkel

Kerti bolt néven az eMAG új, bolt a boltban online koncepcióját indította útjára a webáruházában, amely mintegy 100 ezer-féle kertészeti terméket kínál, és kényelmesebb böngészési élményt nyújt e kategória termékei között. Értékesítési statisztikái szerint egy átlagos magyar vásárló átlagosan mintegy 24.000 forintot költ online vásárolt kertészeti termékekre – a legtöbb ilyen terméket május hónapban értékesíti a cég.

2024. április 18. 09:59

Facility managementben erősít az ICON

Három kiemelkedő épülettel, két irodaházzal és egy logisztikai ingatlannal bővült az ICON Real Estate Management ingatlanüzemeltetési portfoliója. A BEM Irodaház, a D2 Szabadkikötő, és az ELTE egyik megújult ingatlanja nem csupán az építészeti megoldásaik tekintetében példaértékűek, de a fenntarthatóság és az energiahatékonyság terén is úttörő megoldásokat alkalmaznak.

2024. április 17. 18:09

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09