Bűnözői célkeresztben a közösségépítő oldalak

forrás Prim Online, 2006. december 11. 16:02
Az F-Secure megjelentette 2006 második félévének főbb történéseit felelevenítő adatbiztonsági összefoglalóját (Data Security Wrap-up). A beszámoló szerint, bár az ismert vírusok száma egyenletesen növekedett, a férgek, vírusok és más rosszindulatú programok útján elkövetett „látható” támadások mennyisége jelentős mértékben csökkent. Mindennapossá váltak ugyanakkor a hátsó ajtókat, fertőzött dokumentumfájlokat és rootkiteket használó, „célzott” támadások, valamint a levélszemét mennyisége is minden korábbi rekordot megdöntött.
A 2006-os év egyik legnagyobb fertőzését okozó e-mail féreg, a Warezov leküzdése sokkal bonyolultabbnak bizonyult, mint amilyennek első pillantásra tűnt. Az ellene folytatott hosszú küzdelem egy remekül kitervelt hadjáratot fedett fel, amelynek célja a figyelem elterelése közben nagy mennyiségű levélszemét létrehozása volt.

Az F-Secure által végzett kutatás a Cross Site Scripting (XSS) súlyos veszélyére, vagyis a támadó scriptjének a weboldalra történő ártó szándékú bejuttatására is rávilágított. Mindez számos társadalmi kapcsolatépítő webhelyet fenyeget a legnépszerűbbek közül. Vajon ez lehet a rosszindulatú kódok szerzőinek következő nagy dobása a webalkalmazásra épülő férgek széles körű elterjesztése során? - veti fel az F-Secure tanulmány szerzője.

Az F-Secure a mobiltelefonokra írt rosszindulatú kódok világában is egyenletes növekedést tapasztalt mind a már létező kódokból átvett, mind a teljesen új rosszindulatú károkozók esetében. A mobiltelefonokra írt kémprogramok vizsgálata azt is feltárta, hogy virágzik a mások mobil tranzakciói utáni kémkedést végző termékek iparága.

Ezekkel és más témákkal kapcsolatban további információt az F-Secure 2006 Data Security Wrap-up (Az F-Secure 2006-os adatbiztonsági összefoglalója) dokumentum tartalmaz a http://www.f-secure.com/2006/2/ weboldalon. A letölthető PDF-fájl mellett az F-Secure Mikko Hyppönen kutatási vezető közreműködésével összefoglaló video- és audio Podcastot, vagyis az internetről hordozható lejátszóra letölthető felvételt is készített, amely szintén megtalálható az említett weboldalon. A részletes, magyar nyelvű összefoglaló a Morpho Communicationsnél érhető el az alább megadott címen.
Kulcsszavak: vírus security F-Secure

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Telefonunk biztonsága a személyes biztonságunk

Az okostelefonok óriási segítséget jelentenek a hétköznapokban, és a munkától kezdve a szórakozáson át a pénzügyekig mindent intézhetünk rajtuk. Ezzel együtt azonban komoly veszélynek is kitehetjük magunkat – már ha nem figyelünk arra, hogy óvjuk a személyes adatainkat, és illetéktelenek ne férhessenek hozzá készülékünkhöz. Az alábbiak figyelembevételével nemcsak eszközünktől, hanem személyes adatainktól is távol tarthatunk másokat.

2024. május 11. 17:10

Toronyház nyolcszögletű prizma kialakítással és vízszintes elhelyezhetőséggel

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkája bejelentette a The Tower 300 mikro toronyházat. A The Tower sorozat az egyik legnépszerűbb termékcsalád, ami az ikonikus függőleges toronyház-kialakításáról ismert. 

2024. május 10. 17:44

Az Alba Regia Műszaki Felsőoktatásért Alapítvány elnyerte a Kyndryl Alapítvány támogatását

A Kyndryl Alapítvány, a Kyndryl filantróp ága bejelentette, hogy a magyarországi Alba Regia Műszaki Felsőoktatásért Alapítvány egyike annak a hét országból származó 11 nonprofit szervezetnek, amelyek a Kyndryl Alapítvány első támogatási körében adományban részesülnek.

2024. május 10. 14:26

Bemutatta legmodernebb újításait a Huawei Dubajban

Legújabb, innovatív viselhető-, audió- és irodai okoseszközeit mutatta be a Huawei a Dubajban rendezett nagyszabású nemzetközi eseményén. 

2024. május 8. 18:02

Lehet egyszerre mobil és otthoni az internet?

A mobiltelefon ma már szinte mindenki zsebében ott lapul, de a mobilozást lehetővé tévő technológia új értelmet ad az eddig vezetékkel elért otthoni internetezésnek is. Még nem szoktunk hozzá teljesen, de érdemes: nemcsak kábelen lehet otthon netezni, hanem mobilinterneten is, méghozzá úgy, hogy teljes értékű otthoni internetszolgáltatáshoz jutunk. Ez nemcsak azokon a helyeken jelent alternatívát, ahol a vezetékes internet nem elérhető, hanem önmagában is jár előnyökkel, főleg, ha 5G-mobilhálózatról van szó.

2024. május 8. 09:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36