Apple iPhone: paradigmaváltás a mobiltelefóniában

Kiss Ádám Zoltán, 2007. január 10. 07:35
Az elmúlt évek egyik leginkább várt fogyasztói elektronikai készülékét jelentette be az Apple, a vállalat elkészítette saját mobiltelefonját, mely a cég eddigi „nagy dobásaihoz” hasonlóan teljesen új felfogású készülék. A cég ráadásul nevet változtatott.
Egy saját telefon megjelentetése már régóta váratott magára, hiszen az Apple mindennel rendelkezett, ami egy átütő készülékhez kell, szoftver, hardver, innováció. Ha képesek MP3 lejátszót, vezetéknélküli modemet, webkamerát gyártani, akkor miért ne lehetne mindezt egyben megjelentetni? Az elemzők tehát régóta számítottak az iPhone megjelenésére, olyannyira, hogy még nevét is eltalálták, az iBook, iMac, iPod séma alapján. A CES-el párhuzamosan futó Macworld konferencián maga Steve Jobs jelentette be a terméket, és a vállalat rögtön bemutatót is tartott.

Az iPhoneba nehéz belekötni, hiszen valóban a felhasználók igényeit kielégítő készüléket terveztek az Apple szakemberei. Az egyre nagyobb kijelzőre irányuló felhasználói igényt és a használható billentyűzetet az Apple logikus módon egy teljes felületű érintőképernyővel oldotta meg. Ez önmagában felkavarhatja a mobil piacot, hiszen itt a PDA-któl eltérően szó sincs érintőpálcáról, tárcsázáskor egyszerűen bebillentyűzhetjük a számokat, felbontása négyzet inchenként (2,54x2,54 cm) 160 pixel. 2 megapixeles kamera is található az iPhoneban, és a mobil hálózatok mellett képes kezelni a Wi-Fi-t is. Megfelelő beállítás mellett a telefon költségkímélő módon azonnal átáll Wi-Fi hálózatra, ha talál egyet. A cél az volt, hogy egy internetes oldalak böngészésére, könnyed e-mail kezelésre, zenehallgatásra is képes telefont készítsenek, mindezt 11,6 milliméter vastagságban, ezzel lekörözve a Motorola Q és a Samsung BlackJack modelljeit. A telefon működésének zavartalanságát biztosítja, hogy nem sebtiben ütöttek össze hozzá egy operációs rendszert, hanem az eredeti Mac OS X-et futtatja.

Az iPhone júniusban mutatkozik be az USA-ban, a 4 GB-os modell 499, a 8 GB-os 599 dolláros áron. Ez elsőre talán soknak tűnik, de könnyedén lekörözi a konkurencia hasonló árú csúcsmodelljeit, melyek jóval szerényebb hardvert és szolgáltatásokat kínálnak. Az elemzők máris paradigmaváltásról beszélnek, hiszen az iPhone olyan, mintha közvélemény-kutatás alapján készítették volna, szemben az újdonságokat apránként adagoló konkurenciával. Az elmúlt években beállt mobilpiacot tehát alaposan megkavarhatja az iPhone megjelenése, különösen ha az iPod minihez hasonlóan feltűnik egy azonos felfogású, de némileg olcsóbb változat is,  új lendületet adva a fejlesztéseknek. A gyártók várhatóan lépéskényszerbe kerülnek, mivel az iPhone-hoz képest a ma futó modellek többsége olyan, mint a pársoros monokróm kijelzős féltégla-telefonok voltak annak idején.

Jobs kétórás bemutatójának végén további meglepetéssel szolgált, az Apple Computer többé nem létezik, helyette csak Apple lesz a vállalat neve. A változás hátterében talán az Apple Corps lemezkiadóval folytatott elhúzódó vita is állhat, de Jobs szerint az a magyarázata, hogy mára a felhasználók csak a Mac gépekre gondolnak számítógépként, míg a cég egyik legalább olyan fontos bevételi forrása az iPod, és nem nehéz megjósolni, hogy hamarosan az iPhone, így a „Computer”-nek mennie kell.
Kulcsszavak: mobiltelefon Apple

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Ezért egyre erősebb a felújított mobilok piaca

Erősödő újkészülék-eladások, a termékek hosszabbodó szoftveres támogatása és életciklusa, valamint a bevizsgált készülékek iránti növekvő bizalom is segíti Magyarországon a felújított okostelefonok piacának bővülését. A Rejoy.hu a távközlési világnap alkalmából gyűjtötte össze az aktuális trendjeit.

2024. május 18. 15:27

A Vodafone országos hálózatfejlesztési programja újabb mérföldkőhöz érkezett

A Vodafone Magyarország hálózatfejlesztési stratégiájának részeként 2024 végéig országosan az állomások 40 százalékán végez kapacitásbővítést, ami a hívásminőséget és a letöltési sebességet is jelentősen javítja. A hálózatfejlesztési programnak köszönhetően többek között Debrecenben, Miskolcon, Veszprémben, Székesfehérváron és Nyíregyházán élvezhetik a szolgáltató ügyfelei a gyorsabb mobilinternetet. 

2024. május 15. 20:44

Hozzuk ki a legtöbbet okostelefonunk hangzásából!

A hétköznapok elengedhetetlen részeként okostelefonunk egy kifejezetten kényelmes eszköz, amit számos dologra használhatunk. Akár csak telefonálunk, akár filmet vagy sorozatot nézünk, esetleg megbeszélésen veszünk részt vagy zenét hallgatunk, fontos, hogy a legjobb minőségű hangot kapjuk. A HONOR friss tippei ebben segítenek. 

2024. május 15. 16:10

A HUAWEI Pura 70 Ultra a DXOMARK történetének legmagasabb pontszámmal rendelkező kamerás okostelefonja

A HUAWEI Pura 70 Ultra lett a legjobb okostelefon-fényképező a DXOMARK független tesztlabor szerint.  A Huawei nemrégiben mutatta be legújabb zászlóshajó-készülékét, amely rögtön átvette a vezetést a szaklabor okostelefon-kamera rangsorában. A Pura 70 Ultra hátlapján egy 50 megapixeles Ultra Lighting főkamera kapott helyet változtatható rekeszértékkel és optikai képstabilizátorral, továbbá egy 40 megapixeles ultraszéles látószögű kamera és egy 50 megapixeles Ultra Lighting makró telefotó-kamera, elöl pedig egy 13 megapixeles szelfikamera.

2024. május 15. 11:30

Újgenerációs, sajátmárkás készülékek a Telekomnál

A Telekom május 23-án piacra dobja az újgenerációs, saját márkás készülékeit, a T Phone 2 5G-t és T Phone 2 Pro 5G-t. A telefonok nagyobb teljesítményű processzorral, fejlett kamerarendszerrel és kiváló minőségű kijelzővel érkeznek, hogy optimalizált játék- és streaming-élményt nyújtsanak felhasználóiknak.

2024. május 14. 20:58

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59