A Novell további innovációkkal segíti a nyílt forráskódú fejlesztést

forrás Prim Online, 2007. január 29. 12:32
A Novell két, a nyílt forráskódú fejlesztéseket elősegítő bejelentést tett: a teljes nyílt forráskód közösség számára elérhetővé tette az openSUSE Build Service innovatív keretrendszert és a KIWI rendszerképkészítő eszközt.
Az openSUSE Build Service egy komoly infrastrukturális hátteret biztosít a szoftverfejlesztők számára, amellyel a különböző Linux-disztribúciókhoz könnyedén létrehozhatják és lefordíthatják szoftvercsomagjaikat. A KIWI képkezelő eszköz segítségével pedig futtatásra alkalmas adathordozókat, például Xen virtuális képeket hozhatnak létre. A nyílt forráskódú megoldások fejlesztői az openSUSE Build Service által biztosított infrastruktúrával gyorsabban és könnyebben állíthatják elő programjaik különböző platformokra és disztribúciókra optimalizált változatát, valamint elkészíthetik az igényeiknek megfelelő, testre szabott Linux-disztribúciót. A fejlesztők munkáját a későbbiekben is jelentősen támogatja, hogy a futtató környezet frissítése (például új openSUSE verzió megjelenése) esetén a Build Service automatikusan legenerálja a fejlesztő kódját az új verzióra is.

Az openSUSE Build Service keretrendszer felhasználóbarát, automatizált folyamatokkal segíti a fejlesztők munkáját a nyílt forráskódú csomagok elkészítésében. A szoftvercsomagok könnyen és gyorsan lefordíthatók a legelterjedtebb Linux-disztribúciókra – openSUSE, SUSE Linux Enterprise, Fedora, Debian, Ubuntu, stb. –, anélkül hogy különböző típusú hardverek beszerzésére vagy többféle disztribúció telepítésére lenne szükség. A Build Service szolgáltatás teljesen ingyenes, a csomagok pedig számos Linux-disztribúcióhoz elérhetőek, természetesen az openSUSE.org közösséget is beleértve. A felhasználók egyszerűen megtalálhatják és letölthetik a legfrissebb nyílt forráskódú csomagokat saját disztribúciójukhoz, valamint frissíthetik a régebbi csomagokat. A népszerű forrástárakban, például a Novell Forge vagy a SourceForge tárhelyeken tárolt kódokhoz is közvetlen hozzáférést biztosít. A buildszolgáltatások forrása és dokumentációja a http://forge.novell.com webhelyen, az openSUSE projekten belül található.

Az openSUSE Build Service – amely az openSUSE projekt nélkülözhetetlen része – a Novell openSUSE.org közösségi webhelyén található meg. Az openSUSE projekt a Linux népszerűsítését célzó, Novell által szponzorált közösségi kezdeményezés, amely már több mint 35 000 regisztrált taggal rendelkezik. Az openSUSE projekt az a Linux-disztribúció, amelyből a Novell összeállítja és felépíti SUSE Linux Enterprise platformját. A projekt weblapján több mint 6000 nyílt forráskódú csomag található meg, amelyből a Novell átlagosan 2000 csomagot választ ki tesztelésre és ellenőrzésre, majd beépíti azokat a SUSE Linux Enterprise rendszerbe.

Az openSUSE Build Service és a KIWI képkezelő eszköz azonnal letölthető. Nyílt forráskódú projektként mindkét eszköz további fejlesztések alapját képezi, amelyekben szabadon közreműködhetnek az érdeklődők. További információ a http://www.opensuse.org és a http://www.opensuse.org/Build_Service weboldalakon található.

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Toronyház nyolcszögletű prizma kialakítással és vízszintes elhelyezhetőséggel

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkája bejelentette a The Tower 300 mikro toronyházat. A The Tower sorozat az egyik legnépszerűbb termékcsalád, ami az ikonikus függőleges toronyház-kialakításáról ismert. 

2024. május 10. 17:44

Az Alba Regia Műszaki Felsőoktatásért Alapítvány elnyerte a Kyndryl Alapítvány támogatását

A Kyndryl Alapítvány, a Kyndryl filantróp ága bejelentette, hogy a magyarországi Alba Regia Műszaki Felsőoktatásért Alapítvány egyike annak a hét országból származó 11 nonprofit szervezetnek, amelyek a Kyndryl Alapítvány első támogatási körében adományban részesülnek.

2024. május 10. 14:26

Bemutatta legmodernebb újításait a Huawei Dubajban

Legújabb, innovatív viselhető-, audió- és irodai okoseszközeit mutatta be a Huawei a Dubajban rendezett nagyszabású nemzetközi eseményén. 

2024. május 8. 18:02

Lehet egyszerre mobil és otthoni az internet?

A mobiltelefon ma már szinte mindenki zsebében ott lapul, de a mobilozást lehetővé tévő technológia új értelmet ad az eddig vezetékkel elért otthoni internetezésnek is. Még nem szoktunk hozzá teljesen, de érdemes: nemcsak kábelen lehet otthon netezni, hanem mobilinterneten is, méghozzá úgy, hogy teljes értékű otthoni internetszolgáltatáshoz jutunk. Ez nemcsak azokon a helyeken jelent alternatívát, ahol a vezetékes internet nem elérhető, hanem önmagában is jár előnyökkel, főleg, ha 5G-mobilhálózatról van szó.

2024. május 8. 09:55

Három új 3D nyomtató és több ráadás a FreeDee standján

A FreeDee Kft. az additív gyártás egyik élen járó hazai specialistája. Márkafüggetlen szakértőként számos piacvezető 3D nyomtató és 3D szkenner márkával dolgoznak együtt, így a FreeDee standján idén három új 3D nyomtató is egyszerre debütál! Most lehet majd itthon először élőben megnézni a Markforged FX20 robusztus kompozit nyomtatót, az UltiMaker Factor 4 ipari FDM nyomtatót és a Formlabs Form 4 mSLA nyomtatót is. Emellett látványos SLM fémnyomtatásokra és 3D szkennelés bemutatóra is számíthatnak az Ipar Napjain a 101F (A pavilon) stand látogatói.

2024. május 6. 14:51

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36