Bill Gates jelenlétében avatták fel a MS romániai terméktámogató központját

MTI Sajtóadatbank, 2007. február 2. 09:11
Bill Gates jelenlétében avatták fel csütörtökön Bukarestben a Microsoft Globális Terméktámogató Központját (GTSC), amely kezdetben nyugat-európai, később viszont a világ távolabbi részén fekvő országokat is kiszolgál majd.
Az eseményen - amelyen részt vett Traian Basescu államfő és Calin Popescu Tariceanu miniszterelnök - bemutatták a Windows Vista nevű, legújabb operációs rendszer román nyelvű változatát is. Bill Gates szerint az eddig gyártott operációs rendszerek közül a Vista a legbiztonságosabb, megbízhatósága miatt például kórházakban is használható.

A Microsoft alapítója dicsérő szavakkal illette a román oktatási rendszer minőségét, és a kiváló román IT-szakértőket. Emlékeztetett: az amerikai vállalat Seattle-i központjában mintegy háromszáz román szakembert foglalkoztatnak. A Microsoft vezetői nem közöltek adatokat arról, hogy a GTSC létrehozására mennyi pénzt fordítottak, de a román média által idézett szakértők 12 millió euróra becsülik a beruházás értékét.

Az eseményen szintén részt vevő Nagy Zsolt, romániai távközlési és informatikai miniszter az MTI-nek nyilatkozva elmondta: a Microsoftnak szándékában áll fejleszteni a terméktámogató központját, hiszen kezdetben nyugat-európai, később viszont a világ távolabbi részén fekvő országokat is kiszolgál majd. Így a beruházás összértéke a következő négy-öt éven belül eléri majd a 200 millió eurót, az alkalmazottak száma pedig százról ezerre duzzad – mondta Nagy Zsolt.

A miniszter közölte: Románia másik három állammal versengett a központért, végül sikerült meggyőzni a Microsoft vezetőségét, hogy ide telepítse a GTSC-t. Nagy Zsolt nem kívánta elárulni a három ország nevét, csak annyit mondott, hogy a három közül az egyik nem európai állam. Az MTI kérdésére kijelentette: a GTSC lehetséges helyszíneként felmerült országok között nem szerepelt Magyarország.

A román IT és kommunikációs ipar a román nemzeti össztermék 4,19 százalékát teszi ki. Hozzátette: ez a legnagyobb növekedést mutató ágazat Romániában, hiszen évente körülbelül 20 százalékkal bővül. Hozzátette: csak a szoftverexport 46 százalékkal nőtt a tavaly 2005-höz képest. A látványos bővülésben nagy szerepet játszott az – folytatta Nagy -, hogy csak az elmúlt tizenhárom hónapban az általa vezetett minisztérium több világhírű szoftvergyártót is meggyőzött: Romániában hozzák létre újabb fejlesztési vagy terméktámogatási központjaikat. Ezek közé tartozik egyebek között a HP, az Oracle, és a Micrsoft. A miniszter szerint a beruházások hozzájárultak ahhoz, hogy a román IT-szakemberek migrációs rátája öt százalék alá csökkenjen. 2001-ben a külföldön munkát vállalók aránya még majdnem 40 százalék volt.

A Microsoft már tíz éve jelen van Romániában, ennek ellenére Bill Gates először látogatott Bukarestbe. Ebből az alkalomból a román államfő Románia Csillagja Érdemrenddel tüntette ki a világ leggazdagabb emberét. A Microsoft és Románia kapcsolatai szorosak, hiszen 2003-ban például az amerikai óriásvállalat megvásárolta a román GeCAD Software cég által kifejlesztett RAV vírusölő programot.

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Buszos útdíjfizetés – az első időszak tanulságai

A legtöbb busz a legkevésbé szennyező kategóriába tartozik, a külföldi járművek az autópályákat használják, míg a hazai személyszállítók harmada inkább az olcsóbb útvonalakat választja és a legtöbb vállalkozás felismerte, hogy a használatarányos útdíjfizetés kényszerét minőségbiztosítási fejlesztésekre is lehet használni – ezek a legérdekesebb megállapítások az útdíjfizetés bevezetése óta eltelt időszakból.

2024. május 17. 17:30

A pénzügyi bűnözés jövője: miért kulcsfontosságú az információ-vezérelt kockázatkezelés?

Az utóbbi időben a pénzügyi bűnözés elleni küzdelem jövőbeli keretrendszerének alapjaként, az információ-vezérelt kockázatkezelés kiemelten fontossá vált. A hagyományos kockázatkezelési módszerek elavultak, nem megfelelő eredményt hoznak és így komoly kockázatokat jelentenek a szervezeteknek – állapítja meg a Deloitte friss tanulmánya.

2024. május 17. 13:10

Új elnökségi tagokat választott a Magyar Marketing Szövetség

A szakma meghatározó szervezete, a Magyar Marketing Szövetség (MMSZ) május 15-én, a Haris Parkban szervezte tisztújító közgyűlését, amelyen a tagok kibővült, immár 18 tagú Elnökséget választottak, amelyben továbbra is a hazai marketing és kommunikációs szakma meghatározó döntéshozói, illetve szereplői kaptak helyet. 

2024. május 17. 09:54

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Teljes mértékben napenergiával működtethető a Lenovo üllői gyárának innovációs központja

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 14:43

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59