Vizitdíj automata: csak fizető állomás vagy betegirányítás?

forrás Prim Online, 2007. február 2. 16:05
2007. február 15-től lép életbe a 300 forintos vizitdíj, az ország minden rendelőjében, a fekvőbeteg intézményekben pedig bevezetik a kórházi napidíjat. Az így befolyt összeg az intézményeknél marad, a szakrendelők és kórházak érdekeltek abban, hogy hosszú távú és költség-hatékony rendszert építsenek ki. A vizitdíj beszedésének adminisztrációja kötelező, de célszerű volna erre is olyan, komplex informatikai megoldást találni, amely nemcsak a díjak beszedését, hanem a betegellátást ill. a betegirányítás automatizálását is támogatja. Egy ilyen átfogó megoldást kínál az egészségügyi piac három szereplője a Meditcom, a Medical Systems Hungary és a Patient Media szakértő csapata.
A megoldás segítségével az automata nem csupán egy befizető állomás funkciót lát el, hanem integrálja a betegirányítási, a betegbehívó, a tájékoztatási és az elszámolási rendszerek működését, biztosítva ezáltal a gyorsabb és hatékonyabb betegellátást. A vizitdíj betegekre nehezedő terheit azáltal enyhítheti, hogy a betegek egy olyan szolgáltatást vehetnek igénybe, amely csökkenti a várakozást, és gördülékennyé teszi a betegek ellátásának adminisztrációját.

Dr. Zsolnai Gábor, a Meditcom Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy a szakmai rendszerrel történő adatcserének köszönhetően, az ellátó személyzet mentesül a vizitdíj és egyéb fizető szolgáltatásokkal járó adminisztrációs terhektől. A komplex rendszer megoldja az OEP jelentési kötelezettségek egyszerű elkészítését, elvégzi a betegek azonosítását, a betegek megjelenési adatai már ekkor rögzülnek az orvos-szakmai rendszerben. A betegirányító funkció pedig automatikusan menedzseli az egyes szakrendelések várólistáját és az információkat továbbítja a kijelző rendszerre.

Az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézetben már sikerrel tesztelték ezt az integrált vizitdíj-automata működését, Dr. Czermann Imre, az intézmény informatikai és módszertani osztályvezetője elmondta, hogy a vizitdíj automataigényét a kényszer szülte az OBSI-ban. „Az ötlet nem előzmény nélküli, hiszen a kontroll vizsgálatra érkező betegeink részére évek óta működik egy érintőképernyős, vonalkód leolvasó munkaállomás, mely egyszerűsíti a bejelentkezést. Évente 50 ezer friss sérültet látunk el, az ambuláns orvos-beteg találkozások száma 260 ezer körüli, az osztályainkon töltött "vendég-éjszakák" száma 100 ezer körüli érték.”

A szakember hozzátette, hogy naponta előfordul, hogy külföldi sérültek forintban, valutával vagy bankkártyával fizetnek, ilyenkor mindig feltorlódik a sor a kartonozó ablaka előtt. A vizitdíj bevezetése kapcsán folyamatosan pénz is kell majd kezelnie az intézménynek, mely minimum 5 új munkaerőt igényelne. Dr. Czermann Imre kiemelte, hogy egy automata valószínűleg nem lesz elegendő, de a tapasztalatok értékelése után a rendszerrel összeköthető egyszerűsített változat kifejlesztését is tervezik. Nagy előrelépés lesz, ha TAJ számok on-line ellenőrzése is megoldódik. Végül hozzátette: „Az automata egy eszköz arra, hogy a betegek irányítása gördülékenyebb legyen, így az irodai munka helyett a gyógyítással foglalkozhassunk. Számítunk a betegeink érthető indulataira is, ezért szerencsés, hogy egy masszív gép áll az előcsarnokban, így talán csökkenthető a feszültség a kartonozó pult körül vagy a rendelőkben. „

A MedSys 8 automata alkalmas az előírt vizitdíjak, kórházi napidíjak és egyéb fizető egészségügyi szolgáltatások díjainak automatikus befizettetésére, ezen túlmenően sorszámozott jegykiadásra, betegirányításra, betegtájékoztatásra és elektronikus kommunikációra az orvosszakmai rendszerekkel. A berendezés lézeres vonalkód- és chipkártya-olvasóval is rendelkezik, amivel a betegek azonosítása, jogosultsági szintjük ellenőrzése, a látogatási statisztikák is megvalósíthatók.

A vizitdíj befizetését a gazdasági rendszer is automatikusan regisztrálja, bevételként lekönyveli és valós pénztári bizonylatot, azaz számlát bocsát ki. A gazdasági rendszer ezen funkciója a medikai rendszerből is indítható, illetve gazdasági rendszer illesztés hiányában a medikai rendszer önmagában is képes nyugta előállítására. Az automata által kiadott befizetési bizonylat egyben a behívó-sorszám ellenőrző nyomtatványa is. Ennek hátterében működik a Meditcom-betegadminisztrációs rendszerrel összekapcsolt PatientMédia beteg-behívó és információs modul. Ez kezeli a betegek várólistáját és kijelzőkön megjeleníti a sorszámokat, a várakozási időben pedig hasznos egészségügyi, intézményi információkat közvetít a betegek felé.
Kulcsszavak: egészségügy Meditcom

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új elnökségi tagokat választott a Magyar Marketing Szövetség

A szakma meghatározó szervezete, a Magyar Marketing Szövetség (MMSZ) május 15-én, a Haris Parkban szervezte tisztújító közgyűlését, amelyen a tagok kibővült, immár 18 tagú Elnökséget választottak, amelyben továbbra is a hazai marketing és kommunikációs szakma meghatározó döntéshozói, illetve szereplői kaptak helyet. 

2024. május 17. 09:54

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Teljes mértékben napenergiával működtethető a Lenovo üllői gyárának innovációs központja

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 14:43

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38