Gyermekbarát internet éve program

forrás Prim Online, 2007. február 8. 12:24
59 országban ünnepelték a „Biztonságosabb Internet Napját”, amely a biztonságosabb internet-használatot népszerűsíti a felhasználók, elsősorban a fiatalok körében. Az Európai Safer Internet Day ebből az alkalomból megrendezett 2007. február 6-i magyarországi rendezvényén a szervezők bemutatták a Gyermekbarát internet éve programot, amelynek célja a gyermekbarát tartalomfejlesztés támogatása. Az eseményt a Safer Internet for Children program keretében, az Informatikai Érdekegyeztető Fórum, a T-online és a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete közösen szervezte.
Felmérések szerint a televíziós főműsoridő jórészt megegyezik az internetezés legaktívabb idősávjával és a 19 év alattiak már jellemzően az internetet választják. Az internet felhasználói között egyre jelentősebb számban találhatók gyermekek és fiatal felnőttek, ami azt jelzi, hogy a tartalomszolgáltatóknak hatalmas a felelősségük a felnövekvő generáció internetes szokásainak kialakításában. Ezért az eddiginél nagyobb hangsúlyt kell fektetni arra, hogy minél több értékes, gyermekeknek szánt magyar nyelvű tartalom legyen elérhető a világhálón. Az MTE emellett fontosnak tartja az állami és piaci szereplők közös fellépését és a hatékony önszabályozást. Az elő fontos lépés a tartalomfejlesztésben, hogy elvégezzünk egy átfogó kutatást az igények felmérésére a gyermekek és a fiatalok körében – mondta el nyitóelőadásában Pintér Róbert, az MTE elnökségi tagja.

A Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete (MTE), a Minimax és az egyszervolt.hu által indított „Gyermekbarát internet éve” program előkészítése már 2006-ban elkezdődött, első akciója egy honlap-minősítési rendszer bevezetése volt. A minősítési rendszer létrehozásának célja az internet-használattal kapcsolatos félelmek, negatív attitűdök csökkentése, valamint a gyermekek számára fenntartások nélkül ajánlható digitális tartalmak fejlesztése, terjesztése és népszerűsítése. A minősítési rendszerről a www.bigyoo.hu honlapon nyílik mód tájékozódni.

A program másik fontos célja a gyermekbarát tartalomfejlesztés támogatása. A kezdeményezők meggyőződése szerint az eddiginél nagyobb hangsúlyt kell fektetni arra, hogy minél több értékes, gyermekeknek szánt magyar nyelvű tartalom legyen elérhető a világhálón.

A program keretében az MTE meg kívánja nyerni a jelentősebb hírközlési, informatikai és médiapiaci szereplőket illetve a gazdaság olyan szereplőit, akik termékeiket gyermekeknek és fiataloknak szánják, hogy támogassák a kezdeményezést, akár saját webes jelenlétük gyermekbarát tartalommal történő bővítésével, akár azzal, hogy közreműködnek nem nyereségérdekelt formában működő művelődési és közintézmények (múzeumok, színházak) gyermekeknek szánt tartalmainak és szolgáltatásainak a fejlesztésében. Az elképzelések szerint a tartalomfejlesztések a leginkább érintettek, az internetes tartalomfejlesztés iránt érdeklődést tanúsító tehetséges gyerekek és fiatalok bevonásával történne.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09