Az EMI kivonult a DRM tárgyalásokról

Milkovits Gábor, 2007. február 27. 08:08
A Bloomberg News értesülése szerint az EMI lemezkiadó megszakította tárgyalásait az internetes tartalomszolgáltatókkal zenéinek másolásvédelem nélküli forgalmazásról.
Az EMI olyanokkal tárgyalt, mint a piacvezető iTunes-t üzemeltető Apple, valamint a Microsoft, a Yahoo vagy a RealNetworks. A hírforrások szerint a lemezkiadó a megbeszélések során a DRM-el forgalmazott zenéknél nagyságrendekkel drágábban szerette volna értékesíteni technikailag szabadon tovább másolható zeneszámait. Az EMI egyelőre nem nyilatkozott hivatalosan az ügyben, így az események hátteréről csak találgatások vannak. Egyes elemzők szerint a tárgyalások megszakítása mögött az állhat, hogy a Warner a múlt héten ismét, immár sokadszorra vételi ajánlatot tett a kiadóra. A Warner ugyanis ellenzi a DRM nélküli zeneforgalmazást.

A kiadókat és az online zeneforgalmazókat jócskán meglepő módon néhány hete maga Steve Jobs, a kizárólag másolásvédett és csak az iPod-dal kompatibilis zenéket forgalmazó iTunes-t fenntartó Apple elnöke fordult nyílt levélben a lemezkiadókhoz a DRM ellen szólva. Az EMI szinte ezzel egy időben jelentette be, hogy DRM-mentes dalokat fog forgalmazni, és hogy erről már tárgyalásokat is folytat a fent említett cégekkel. Hivatalos nyilatkozat híján egyelőre azt sem lehet tudni, hogy az EMI visszalépése ideiglenes vagy végleges.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50