Jóváhagyták a legális letöltésekhez kapcsolódó írási technológiát

Milkovits Gábor, 2007. március 2. 11:06
A DVD Fórum tokiói értekezletén jóváhagyta azt a technológiát, amellyel legálisan lehet DVD lemezre írni az internetről letöltött jogilag védett tartalmakat.
A jelenlegi szabályozás szerint az internetről legálisan csak (korlátozott számú) számítógépre lehet letölteni a pénzért forgalmazott filmeket, a DVD lemezre történő másolás azonban tilos, és a DRM technológia ezt elvileg nem is teszi lehetővé. Mivel ez a modell korántsem praktikus, ugyanakkor a filmstúdiók nyilvánvaló módon nem szeretnének utat engedni a korlátlan másolásnak, a DVD Copy Control Association (DVD CCA) nevű, másolásvédelmet támogató ágazati szövetség új technológiát dolgozott ki a helyzet megoldására. A DVD-R-től némileg eltérő médiumok a tervek szerint valószínűleg nem, vagy csak korlátozott mértékben lesznek tovább másolhatók. A DVD Forum mostani döntésével zöld utat adott az ilyen lemezek elterjedésének, ám ez korántsem jelenti azt, hogy azonnal utat találnak majd otthonainkba. A DVD CCA ugyanis először a filmforgalmazók számára tenné hozzáférhetővé a speciális optikai lemezeket, akik ily módon a kiskereskedelmi egységekben, közvetlenül vásárláskor „írhatnák meg” a DVD-ket, és rentábilisan forgalmazhatnának egyébként kis példányszámban fogyó, ám értékes alkotásokat is.

A DVD CCA álláspontja szerint a megoldás sikere esetén a hétköznapi felhasználók számára is piacra dobnák a terméket, amitől a legális videó-letöltések felfutását várják. A kérdés csak az, hogy miként tudják majd szavatolni a másolásvédelmet, hiszen mind a hagyományos DVD-k, mind az új HD DVD és Blu-ray lemezekhez kapcsolódó DRM megoldást igen hamar feltörték, majd a kódokat széles körben hozzáférhetővé tették az interneten.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09