Megint nem egyesül a Warner és az EMI

Milkovits Gábor, 2007. március 3. 09:49
Az EMI visszautasította a Warner 4,1 milliárd dolláros vételi ajánlatát, arra hivatkozva, hogy a felvásárlás nem szolgálná részvényesei érdekeit.
Az EMI hivatalos közleménye szerint az előfeltételekhez kötött egyesülés hosszadalmas bizonytalanságot eredményezne a piaci szabályozó testületek jóváhagyását illetően, valamint elfogadhatatlanul magas működési kockázattal járna egy a vállalat számára amúgy is kritikus időszakban. A döntéssel immár sokadszor hiúsul meg a világ harmadik és negyedik legnagyobb lemezkiadójának egyesülése, azóta, hogy a kérdés 2000-ben először napirendre került. A fő aggodalmat kétségtelenül az okozza, hogy a piaci szabályozó testületek monopolhelyzet kialakulásának veszélye miatt semmissé tehetik a világpiacon harmadik EMI-nak a negyedik Warner általi felvásárlását. Riasztó precedens, hogy tavaly az illetékes európai uniós bíróság megsemmisítette a Sony-BMG egyesülését jóváhagyó határozatot.

Az EMI legsikeresebb sztárjai között megtalálható Robbie Williams és a Coldplay is, míg a Warner-nél van szerződése például Madonnának és a Red Hot Chili Peppers-nek, azonban még ők sem tudták megmenteni a lemezkiadókat a kiábrándító teljesítménytől. Az utóbbi hetekben az EMI 5 héten belül másodszor módosította lefelé bevételi várakozásait, a Warner negyedéves profitja pedig 74%-ot zuhant. A két cég teljesítménye az általános tendenciákat tükrözi, hiszen csak az Egyesült Államokban 20%-kal csökkentek a CD-eladások az utóbbi 12 hónapban, a letölthető digitális zenék forgalmazása pedig nem kompenzál ekkora mértékű kiesést. Mindez a Warner szerint mindenképpen indokolttá teheti a konszolidációt, hiszen az egyesülés után jelentősen csökkenthetnék a költségeket, ugyanakkor az új cég sokkal több szerződött előadóból válogathatna.
Kulcsszavak: EMI +céginfo Warner Music

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05