Vezeték nélküli ProCurve hálózat Koppenhága legjobb innovációs központjában

forrás Prim Online, 2007. március 16. 10:14
Koppenhága városközpontjától alig öt percre található az 5teUnIT nevű innovációs projekt, amely részben a ProCurve Networkingnek köszönheti létrejöttét. Az 5teUnIT-nek nevezett projekt célja egy olyan „iroda-hotel” létrehozása volt, amely költséghatékony irodák bérletét kínálja az induló kisvállalkozásoknak, addig, amíg annyira megerősödnek, hogy saját önálló irodájuk legyen. Az egyetlen feltétel, hogy a cégeknek újítóknak kell lenniük, így sok közöttük a számítógépes játékfejlesztő vállalkozás.
Amikor az előző bérlő nemrég kiköltözött a gyakorlatilag elhagyott épületből, két évre a Symbion bérelte ki, amely egy, a dán kormány által is támogatott biotechnológiai innovációs projekt, és a hálózati infrastruktúra is a bérlet részét képezte. Azonban egy komolyabb hálózat kialakítása a rövid távú bérlet miatt nem volt megvalósítható, hiszen ennek lejártával két-három év múlva az épületet valószínűleg kiürítik és lebontják, így nem lett volna kifizetődő a kábelhálózat kiépítése, legfeljebb koaxiális kábelekkel, amelyek azonban gyakorlatilag használhatatlanok. A másik problémát a gyenge áramellátás okozta, az elektromos hálózat már attól is túlterhelté vált volna, ha minden szobában csak egy számítógépet csatlakoztatnak a konnektorba.

Ilyen körülmények között a vezeték nélküli hálózat tűnt a legjobb megoldásnak, amelyet az 5teUnIT tanácsadó cége, az Infrateam épített ki a ProCurve Networking technológiáját alkalmazva.

A költségek alacsonyan tartása érdekében a beruházó csapat minden egyes irodához csak egy kábelt fektetett le, és egyetlen központilag menedzselhető vezeték nélküli helyi hálózatot (WLAN) telepített, amely nyilvános virtuális helyi hálózatot (VLAN) biztosít a látogatók Internet hozzáféréséhez, és egyedi VLAN hálózatokat minden egyes cég számára. A VLAN-ok átfogják mind a vezetékes, mind pedig a vezeték nélküli hálózati szegmenst, így rendkívül rugalmasak. A megoldást az EDGE Architecture szabványos 802.1x alapú hitelesítése tette lehetővé.

A hálózat központi vezérlője a ProCurve 5300xl kapcsoló, amelyet egy ProCurve Wireless Edge Services (WESM) modullal egészítettek ki. Ez lehetővé teszi, hogy a ProCurve vezeték nélküli hozzáférési pontokat ritkán helyezzék el az egész épületben, majd figyelve a terhelésüket, szükség esetén növeljék a számukat, így eleget téve az igényeknek és alacsonyan tartva a költségeket. 24 portos gigabit modulok telepítésével érték el, hogy az Internet kapcsolat közvetlenül optikai szálon végződjön, és az adatokat egyenesen a szerver szobába továbbítsák.

A költségek csökkentésére az Infrateam a ProCurve Switch 2600-8 kapcsolót PoE (Power over Ethernet) portokkal telepítette, így a hálózat akkor is működik, ha az áramellátással az épületben valamilyen probléma adódik.

Mivel az épületben sok cég dolgozik szorosan együtt, a biztonságos vezeték nélküli szegmens kialakítása alapkövetelmény volt. Az Infrateam az alapértelmezett virtuális WLAN-ban nem követeli meg a felhasználói hitelesítést, de ez a szegmens csak korlátozott sebességgel és tűzfalon át kapcsolódik a többihez, így a látogatók konfigurálás nélkül, közvetlenül használhatják az internetet, de a rendszert nem veszélyeztethetik.

Amikor a vállalkozások aláírják a bérleti szerződést, egyedi felhasználói azonosítót kapnak, amelynek megfelelően beállítják a hálózati adaptereiket. Ennek alapján csatlakozni tudnak a saját cégük VLAN hálózatához, és hozzáférést kapnak a kiszolgálókhoz, alkalmazásokhoz és más erőforrásokhoz. Akiknek saját hálózatra vagy tűzfalra van szükségük, azoknak is lehet saját hálózatuk az átfogó hálózaton belül.

A rendszer nagy előnye, hogy a cégek alkalmazottai könnyen költözhetnek, ehhez nincs szükség a hálózat átállítására, bárhonnan csatlakozhatnak a saját hálózatukra.

A központi menedzsment a ProCurve Manager Plus (PCM Plus) alkalmazással kezeli a VLAN hálózatokat és a Wireless Edge Services xl (WESM) modult, a ProCurve Identity Driven Manager (IDM) szoftverével pedig szabályozza a különböző felhasználók és cégek azonosítását, és felhasználók biztonsága érdekében biztosítja az integrációt a Microsoft Active Directory címtárral.
Kulcsszavak: HP ProCurve WLAN

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Factor 4: a legújabb UltiMaker 3D nyomtató gyártósorok támogatására

Az UltiMaker április 22-én bemutatta az UltiMaker Factor 4 új, ipari 3D nyomtatót, amelyet kifejezetten gyártóüzemi felhasználásra, a gyártósorok működési hatékonyságának és megbízhatóságának növelésére fejlesztettek. Az UltiMaker Factor 4 hazai bemutatójára az Ipar Napjain kerül sor a kizárólagos hazai forgalmazó, a FreeDee Kft. standján (A pavilon, 101F).

2024. április 23. 18:00

A Thermaltake bemutatja a háromféle GPU-elrendezést támogató közepes toronyházát

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkájának, CTE E600 MX közepes toronyháza fekete, hófehér és hortenziakék változatban is elérhető. A CTE E600 MX a CTE-sorozat legújabb kiegészítése, egy kétkamrás közepes toronyház, amely a Thermaltake innovatív CTE-kialakítását örökölte, ami a központi hűtési hatékonyság (Centralized Thermal Efficiency) rövidítése, és a kritikus alkatrészek magas szintű hűtési teljesítményének biztosítására összpontosít. Ráadásul a CTE E600 MX háromféle GPU-elrendezési lehetőséggel és cserélhető, kettős előlapi kialakítással rendelkezik, maximális rugalmasságot kínálva a felhasználóknak gépük testreszabásához.

2024. április 23. 13:06

Az AOC a Graphic Pro U3 sorozattal erőt ad az alkotóknak

A kijelzőspecialista AOC büszkén jelenti be a kreatív szakemberek egyedi igényeihez gondosan kidolgozott új monitorcsaládját. A kivételes színhűségével, élvonalbeli funkcióival és elegáns, díjnyertes dizájnjával az AOC Graphic Pro U3 sorozat forradalmasítja a fotósok, vizuális művészek, tervezők, szerkesztők, műsorszolgáltatók, producerek és játékipari szakemberek munkáját. 

2024. április 22. 17:50

Form 4: új, villámgyors 3D nyomtató a Formlabs-tól

A Formlabs bemutatta a Form 4-et, a következő generációs műgyanta 3D nyomtatóját. A Form 4 és biokompatibilis változata, a Form 4B rendkívül gyors additív gyártást ígér nagy precizitással a választott alapanyag típusától függetlenül. A Formlabs legújabb fejlesztése már megtekinthető és tesztelhető a FreeDee Kft. budapesti irodájában.

2024. április 21. 14:03

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50