Elképesztő: Zeiss Apo Sonnar T* 4/1700 teleobjektív

Széles Csongor, 2007. március 23. 11:52
Nemrég még a Sigma APO 200-500mm-es tekintélyt parancsoló objektívjét mutattuk be, amely nemcsak a méretei miatt méltó a figyelemre. Méret ide, méret oda, a Sigma óriási objektívje liliputinak mondható a Zeiss Guiness-rekord gyanús 1700mm-es teleobjektívjéhez képest, amely inkább fényképezőgéphez csatlakoztatható belépő szintű űrteleszkóp, mint hagyományos értelemben vett hosszú optika.
A civil társadalom eddig ilyen hatalmas teleobjektívet még nem is látott. A Zeiss Apo Sonnar T* 4/1700 objektívet azért természetesen nem viheti haza akárki, hiszen aki a vadakat akarja a Zeiss objektívvel fotózgatni, annak mélyen be kell ám nyúlni a zsebbe, ráadásul az elképesztő 256kg-os szerkezet komoly szállítási problémát is okozhat gazdájának.

A teleobjektívet az egyik nagy igényű állatfotózással foglalkozó fényképész rendelte meg, aki úgy ítélte meg, hogy a legoptimálisabb képminőséget a Hasselblad 203FE 6x6cm-es középformátumú fényképezőgéppel tudná megvalósítani, így a Zeiss objektív (egyelőre?) csupán középformátumú fényképezőgépekhez rendelhető.

A Zeiss mérnökei örömmel vették az óriási feladatot, bár nem ment minden zökkenés nélkül, ugyanis ilyen méretek mellett a lencsék hagyományos gyártási technológiája is komoly kihívás előtt állt. A finom megmunkálású, speciális üvegtípus teljesen egyedülálló tervezést igényelt, ráadásul a Zeiss ilyen óriási méretű lencsét eddig nem készített. Maguk a lencsék is óriásiak, az objektív több 25 kg-nál nehezebb lencsetagot tartalmaz, amelyek egyenként többe kerülnek egy luxusautónál!

A Zeiss Apo Sonnar T* 4/1700 a fényképészeti objektívgyártásban eddig nem használt új összeszerelési megoldásokat és a minőséget biztosító módszereket igényelt, amely a Zeiss közismerten szigorú minőségi követelményrendszerét is jóval felülmúlta. Az objektív óriási, 256 kg-os súlya miatt a fókuszálást biztosító mechanizmust is komoly feladat elé állította. A probléma áthidalására a Carl Zeiss egy teljesen új módszert dolgozott ki a teleobjektív működtetésére, beleértve a csillagászatban használatos teleszkópoknál látható szervo célzó és fókuszáló rendszerek beépítését is.

A komoly tervezői és kivitelezői munka végül meghozta gyümölcsét: a Carl Zeiss Apo Sonnar T* 4/1700 objektív 13 csoportba rendezett 15 lencsetagot tartalmaz. Eddig ez a világ legnagyobb teleobjektívje, amelyet civil fotózási célokra készítettek, ugyanakkor pedig a Carl Zeiss vállalat páratlan képességeinek bizonyítéka. Az objektív ára bizalmas, gyaníthatóan több százezer dollár.

Forrás: http://www.dcviews.com/press/Zeiss-Sonnar-4-1700.htm
Kulcsszavak: fotó kamera objektív Zeiss

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05