A Google alelnöke a Mindentudás Egyetemén

forrás Prim Online, 2007. március 26. 11:10
Vint Cerf, a Google alelnöke tart előadást a Magyar Telekom és a Magyar Tudományos Akadémia által alapított Mindentudás Egyetemén 2007. április 2-án. A kutató a kezdetektől részt vett az internet létrehozásában, nevéhez fűződik többek között a világháló működésének alapját jelentő TCP/IP protokoll kidolgozása. Előadásának témája az internet szabadsága, a felhasználók egyenrangúsága.
Vint Cerf hozta létre a hálózatba kapcsolt számítógépek közötti erőforrás-megosztást végző TCP/IP protokollok mellett az első kereskedelmi e-mail szolgáltatást is. Már egyetemistaként részt vett az ARPANET, a legkorábbi csomagkapcsolt számítógép-hálózat megalkotásában, később az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának felkérésére a DARPA-val, az internet ősével foglalkozó kutatási-fejlesztési program vezetőjeként dolgozott. 2005-ben elnyerte a számítástechnikai Nobel-díjként ismert Turing-díjat, valamint Bill Clintontól a National Medal of Technology, George W. Bushtól a Presidential Medal of Freedom díjakat. Elnöke a domainnevekkel foglalkozó amerikai ICANN nevű nonprofit szervezetnek, valamint 2005 óta a Google alelnöke. Hivatalos munkaköri megjelölése szerint ő a „Chief Internet Evangelist” a vállalatnál és feladata, hogy az internet jövőjét illetően előrejelzéseket tegyen. Emellett a NASA egyik laboratóriumával közösen a bolygóközi kommunikáció egy új szabványának kidolgozásával foglalkozik, mely nagyon jó hibatűréssel valósít meg lézeres- vagy rádiókommunikációt.

Előadásában Vint Cerf bemutatja, hogyan járul hozzá az internet a társadalom demokratizálódásához, továbbá átfogó képet ad az internetfelhasználók egyenrangúságát biztosító technikai megoldásokról és működési elvekről. Az előadás az internetes visszaélésekből fakadó olyan kérdésekkel is foglalkozik, mint az illegalitás, titoktartás, az információ sérthetetlensége és az információáramlás kontrollálhatósága.

Az internet szabadságával foglalkozó előadásra április 2-án kerül sor a Mindentudás Egyetemén 19.30-tól a Jövő Háza Teátrumában.

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Tökéletesre csiszolt autóval döntené meg világrekordját a Széchenyi-egyetem hallgatói csapata

A SZEnergy Team tavaly májusban az energiahatékonysági és az autonóm kategóriát is megnyerve, kettős győzelemmel és saját korábbi világcsúcsát megdöntve zárta a világ legnagyobb energiahatékonysági versenyét, a Shell-Eco Marathont. A győri Széchenyi István Egyetem csapata idén a szokásosnál is magasabbra tette a lécet: a cél a dupla címvédés, ha lehet, újabb világrekorddal. Mielőtt elutaztak volna a verseny helyszínére, bemutatták elkészült fejlesztéseiket.

2024. május 20. 12:34

A Continental budapesti gyára „Megbízható Munkaadó” díjat kapott

A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) idén többek között a Continental budapesti telephelyét, a Continental Automotive Hungary Kft.-t díjazta a „Megbízható Munkaadó” címmel – melyet 2022-ben a teljes magyarországi Continental csoport nyert el. A rangos díjat az újonnan bevezetett szabályok értelmében a győztes az eddigi kettő helyett, immáron három évig tudhatja magáénak. Az elismeréssel azon cégeket tüntetik ki, amelyek példaértékű módon gondoskodnak dolgozóik munka-, valamint életkörülményeiről.

2024. május 20. 10:27

Újra a megszokott mederben a FoxPost, levonult a szökőárszerű terhelés

A FoxPost felszámolta azt a Maglódon felállított ideiglenes csomagautomatát, amely az elmúlt hetek rendkívüli terheléshullámának kezelésére szolgált, egyidejűleg megszüntették a további rendkívüli intézkedéseket is. A döntésre azért került sor, mert a probléma megszűnt és a működés ismét a szokott mederben folyik. Ezzel egyidőben a vállalat több száz új csomagautomata telepítésébe kezdett országszerte.

2024. május 19. 14:40

Még mindig rengeteg ügyfél bankol ezzel a világelső, de drága magyar találmánnyal

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2024. februári adatai szerint a számlavezetés során a bankok felé kifizetett díjak 15 százalékát teszik ki az SMS szolgáltatások. Bár a jegybank nyolcezer forint közelébe becsülte az SMS-ekre fordított éves átlagos ügyfélköltséget, a BiztosDöntés.hu szerint ez a költség még ennél nagyobb is lehet. Pedig ma már a legtöbb banknál létezik erre egy ingyenes alternatíva, melyre könnyen át lehet állni.

2024. május 19. 12:34

Újabb régiós szolgáltató központot hoz Budapestre a Schneider Electric

Budapesten hozza létre új, Europe Services Hub elnevezésű szolgáltató központját a Schneider Electric, az energiamenedzsment és ipari automatizálási megoldások területén vezető multinacionális vállalat. A tervek szerint 2025-re 100 fősre bővülő csapat az európai országokban dolgozó helyi stábokkal együttműködve az egész kontinenst lefedi majd a magyar fővárosból.

2024. május 19. 10:26

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59