Érintőképernyős IBM-kasszák egyedülálló szoftverrel a Praktikernél

Kovács Attila, 2007. március 27. 18:31

Mintegy 150 millió forintos IT-beruházás keretében a legújabb IBM-technológiára cserélte teljes kasszarendszerét a 15 magyarországi üzletegységgel rendelkező Praktiker barkácsáruház-lánc. A fejlesztések keretében megújult a Praktiker website-ja, elindult az internetes vásárlás és a jövőben infoterminálok segítik a vásárlókat az áruházakban.

A mai IBM-Praktiker közös sajtótájékoztatón Sólyom Béla, a Praktiker szervezési vezetője ismertette az eddig elért eredményeket és a további terveket. Az áruházlánc  évente mintegy ötmillió pénzügyi tranzakciót bonyolít le a magyarországi áruházaiban, a vásárlók 70 százaléka kér áfás számlát a pénztáraknál. A korábbi kasszagépek 8-10 éves konstrukciók voltak, amelyek már nem feleltek meg a megnövekedett vásárlói igényeknek. A Praktiker az IBM Magyarországgal együttműködve 130 pénztárgépet és hőnyomtatót, illetve huszonegy új kasszaszervert szerzett be és 100 fix telepítésű kasszáját Astra érintőképernmyős kasszára cserélt, kicerélve bennük a régi szoftvert is. Jelenleg a három IBM Intel alapú szervert magába foglaló rendszeren már 19 ezer áruféleséget tárolnak. Néhány hónapon belül a Praktiker árugazdálkodási  és kasszarendszerét online összekötik. A több országra kiterjedő Praktiker nemzetközi áruházláncban elsőként Magyarországon jelentek meg az Astra érintőképernyős IBM kasszák. 

Az érintőképernyős Astra kasszák gyorsabb kiszolgálást és többletfunkciókat ígérnek, s a legújabb, infrás technológiát alkalmazzák. A rendszer különlegessége, hogy a szkennelt áru képét is megjeleníti, ezzel is további biztonságot és ellenőrzési lehetőséget adva a pénztárosnak. Ezt a megoldást egy IBM fejlesztésű szoftver támogatja, s Magyarországon elsőként a Praktiker alkalmazza. A kasszagép egy SurePOS 700-as modell 4610-es nyomtatóval és 15"-os, 4820-as érintőképernyővel. A pénztárgép olyan processzorral és memóriával rendelkezik, amely gyors tranzakció-sebességet biztosít. A 4610-es nyomtató egyike a leggyorsabbaknak a világon, az adatokat nem kontrollszalagra, hanem memóriakártyára menti. Az érintőkijelző előnye, hogy pontos és kevés kalibrálást igényel. Az új pénztárgépek alapszoftvere IBM, ehhez készített egy német cég alkalmazásokat a Praktiker konszern részére. A magyar leányvállalat új kasszarendszeréhez a győri Szintézis Zrt. végzett programfejlesztéseket.

Kulcsszavak: vállalatirányítás IBM

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Az AI és a fenntarthatóság területén nő az igény leginkább a munkavállalókra

A gyors technológiai fejlődés, a fenntarthatóság iránti fokozódó igény korszakában bizonyos munkaterületek jóval keresettebbé válnak. Az ezekkel a szakismeretekkel rendelkező munkavállalók iránti kereslet a magyar munkaerőpiacon is egyre növekszik. A Munkahelyeink.hu összegyűjtötte a kapcsolódó pozíciókat, illetve azt, hogy mire van szüksége a munkavállalóknak, hogy megszerezhessenek egy ilyen állást.

2024. április 27. 10:21

Egyedülálló elektromos kerékpárral erősít a Decathlon

A mikromobilitási trendek átformálják a városi közlekedést, az infrastruktúra fejlesztésével folyamatosan nő a kerékpározók száma, emellett pedig egyre inkább előtérbe kerülnek az elektromos kerékpárok. 

2024. április 26. 19:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50