A PanTel és a Wiera kísérleti mobil VoIP szolgáltatást indít

Kovács Attila, 2007. április 2. 14:43
A PanTel és a Wiera bemutatta Mobil VoIP (Voice over Internet Protocol) kísérleti szolgáltatását, amely elsőként teszi lehetővé Magyarországon a WLAN hálózatok feletti mobiltelefonálást vezetékes telefonszámmal.
Az új Mobil VoIP szolgáltatás Magyarországon az első olyan távközlési megoldás, amely egyesíti a vezetékes, a mobil és az internetalapú telefonszolgáltatások előnyeit. A kísérleti szolgáltatást a PanTel 1000 előfizetője számára teszi elérhetővé, majd a tesztidőszak kiértékelése után, várhatóan 2007. május 1-jétől kerül kereskedelmi forgalomba a Mobil VoIP.

A PanTel és a Wiera Mobil VoIP szolgáltatása megtartja az internetezők körében népszerű VoIP telefonszolgáltatások előnyeit, míg az eddigi hátrányokat kiküszöböli, és új lehetőségekkel bővíti. Az új Mobil VoIP szolgáltatás előnye, hogy vezetékes telefonszámmal kezdeményezhetnek a felhasználók hívásokat, és mindehhez nincs szükség számítógépre vagy bármilyen internethez csatlakoztatott berendezésre. A szolgáltatás igénybevevője, egy Wi-Fi, azaz vezeték nélküli internethálózatokhoz való csatlakozásra alkalmas Nokia mobilkészülékkel nemcsak hívást kezdeményezhet, de bármelyik vezetékes vagy mobil telefonhálózatból fogadhat is hívásokat.

A Mobil VoIP kísérleti szolgáltatást a PanTel honlapján található ügyfélcentrumban (http://www.pantel.hu/) igényelhetik a PanTel, meglévő, vagy új egyéni előfizetéssel rendelkező ügyfelei. Az előfizetők a kompatibilis Nokia mobilkészüléküket, a számos Wiera HotSpot egyikéhez csatlakozva egyszerűen beállíthatják, hogy telefonhívásaikat egy 06-21-el kezdődő telefonszámról bonyolíthassák. Hívásaikat az interneten keresztül, a PanTel hálózata kezeli, így mind a bejövő, mind pedig a kimenő hívások a PanTel kapcsolóközpontjain és nagy sávszélességű hálózatán keresztül történnek, garantálva ezzel a hagyományos telefonhálózatokon megszokott hívásminőséget.

A kísérleti szolgáltatás időtartama alatt a Wiera internetes HotSpotjain keresztül minden előfizető 100 perc ingyenes telefonbeszélgetést kezdeményezhet belföldi vezetékes irányba. A 100 perc igénybevétele után a szolgáltatás hívás kezdeményezésre nem vehető igénybe, de hívások fogadása továbbra is lehetséges.

A szolgáltatáshoz használható Nokia mobilkészülékek és a szükséges beállítások leírása a Nokia honlapján (www.nokia.hu/_voip) található meg.
A Wiera országos lefedettséget biztosító HotSpotjainak listáját megtalálják a Wiera honlapján (http://www.wiera.hu/map.php).

További információk a kérdéseinkre kapott válaszok alapján a következők:

1. a szolgáltatás igénybe vételéhez nem szükséges Wiera előfizetőnek lenni,
2. a szolgáltatás jelenleg csak a Nokia SIP prrotokollt kielégítő készlékeire (lásd fent!)  garantálják;
3. egyelőre csakis a PanTel által kiadott "06-21"-es számokra lesz ilyen szolgáltatás,
4. a PanTel nem tudja, hogyaz első 12 hónapban összesen hány felhasználó jelentkezik be a szolgáltatásra, illetve mekkora éves árbevétele származhat ebből a szolgáltatásból,
5. a Wiera ez évben mintegy 230 hotspotot üzemeltet, jövőre a tervek szerint országosan ez a szám 500-ra emelkedik;
6. Magyarországon a WiFi szolgáltatási piac éves összes árbevételének mintegy háromnegyedét a Wiera realizálja;
7. A PanTel és a Wiera a közeljövőben, a pilotüzem tapasztalatait is figyelembe véve állapodnak meg a szolgáltatás díjairól, illetve, hogy milyen alapon (perc, átalány stb.) számláznak majd az éles üzemben.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05