Pedagógusképzést indított a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete

forrás Prim Online, 2007. április 3. 12:23
A képzés célja volt megerősíteni az internet-használattal kapcsolatos pozitív attitűdöket, eloszlatni a félelmeket, felkészíteni a résztvevő pedagógusokat a gyermekek védelmére konkrét, gyakorlati ismeretek nyújtásával.
A Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete a Safer Internet for Children projekt keretében 2006. októberében indította el a Train the trainer programot, a Kurt Lewin Alapítvánnyal közösen szervezett és kidolgozott első tréning ez év márciusában zárult. A képzés célja volt megerősíteni az internet-használattal kapcsolatos pozitív attitűdöket, eloszlatni a félelmeket, felkészíteni a résztvevő pedagógusokat a gyermekek védelmére konkrét, gyakorlati ismeretek nyújtásával.  A Taktaszadai Móra Ferenc Általános iskola kiválasztása pályázati úton történt. A képzésre történő jelentkezési adatlapot és a pályázati kiírást számos helyen közzétették. A legfőbb bírálati szempont a rászorultság volt, azt az iskolát választották ki, amely megítélésük szerint a legtöbb szempontból hátrányos helyzetben van a többi oktatási intézményhez képest.

„ A képzés összeállításakor az MTE és a Kurt Lewin Alapítvány munkatársai egy rugalmas programot állítottak össze, cserélhető tananyagelemekkel, melyek illeszthetők a résztvevő pedagógusok ismeretszintjéhez és attitűdjeihez, hiszen a cél a releváns tudás megszerzése volt.
A képzés teljes időtartama során szembesültünk a digitális olvasás képességének szinte teljes hiányával. A tréning során a pedagógusok megfogalmazták nehézségeiket, félelmeiket, érzéseiket az internettel, egyáltalán a számítógéppel kapcsolatban, valamint megfogalmazták a korukból és korábbi képzésükből, illetve ismerethiányból következő lemaradásukat a mai diákokkal szemben. Olyan gyakorlatokat helyeztünk ezért előtérbe, ami a bizalom, kommunikáció és kompetencia valamint a nevelés és felelősség kérdésköreit helyezte megfelelő megvilágításba.
A képzés első felében nyilvánvalóvá vált, hogy a csoport legnagyobb része a legalapvetőbb számítógépes ismeretekkel sem rendelkezik. Ezért olyan rávezető gyakorlatokkal kezdődött a géptermi oktatás, amelyek e félelmek feloldására szolgált”- mondta el Ligeti György az Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Az internet egyre több otthonban, iskolában és nyilvános helyen válik hozzáférhetővé a gyermekek számára – felkészítésük a nem kívánt, számukra veszélyt jelentő vagy kifejezetten illegális tartalmakkal szembeni védekezésre nem csak a szüleik de pedagógusaik felelőssége is. A használat tiltása véleményünk szerint a legrosszabb megoldás: kortársaikkal szemben komoly versenyhátrányba kerülhetnek azok a gyermekek, akik nem ismerkednek meg az információs társadalom eszközeinek használatával. A demokratikus gondolkodásmód szélesítése és megerősítése, az internet mint létező leginkább demokratikus médium felhasználásával, illetve a biztonságos internethasználat elősegítésével. Meggyőződésünk, hogy a biztonságos internet használat leghatékonyabb oktatása indirekt módon történhet. A tanórákon a pedagógus által magabiztosan és hatékonyan, látványosan használt mutimédiás tartalmak önmagukban hiányt pótolnak, az otthoni „céltalan” internet használatnak egy hasznos, biztonságos alternatíváját adhatják meg a diákoknak. A képzés során a hétköznapok társadalmi világának alapvető, mozgatórugóit kívántuk feltárni, néhány a pedagógiai munka szempontjából lényeges társadalmi jelenség hátterét érthetővé tenni.

A pedagógusok visszajelzései, és a konkrét, mérhető hatások tekintetében is elmondható, hogy rendkívül tartalmas, jó hangulatú munka alakult ki a képzés során, melynek nyomán biztosak vagyunk abban, hogy a Taktaszadai Általános Iskola falai közé egyre inkább elérnek a digitális kultúra hasznos elemei.

Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete sajtóközleménye

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

360 fokos felmérést készített az IAB az influencerpiacról

Kik, milyen platformokon és hányan követnek ma influencereket? Mennyire tartják őket hitelesnek, és hányan vásárolnak terméket ajánlásaikra? Milyen típusai vannak az influencertartalmat fogyasztóknak? És a piaci szakemberek vajon mennyire látják hatékonynak az influenceres együttműködéseket?

2024. május 10. 20:41

Csúcstechnológiás cukormonitorozó rendszert vezet be itthon a magyar 77 Elektronika Kft.

A száz százalékban magyar 77 Elektronika Kft. új generációs, folyamatos cukormonitorozó rendszert vezet be itthon. A hazai piacon úttörőnek számító, magyar nyelven működő, egybeépített szenzor-távadó eszköz az eddiginél sokkal felhasználóbarátabb megoldást biztosít a diabéteszesek számára, amely a nap 24 órájában folyamatosan méri a szöveti cukorszintet. 

2024. május 10. 19:25

Toronyház nyolcszögletű prizma kialakítással és vízszintes elhelyezhetőséggel

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkája bejelentette a The Tower 300 mikro toronyházat. A The Tower sorozat az egyik legnépszerűbb termékcsalád, ami az ikonikus függőleges toronyház-kialakításáról ismert. 

2024. május 10. 17:44

Magyar szakember nyerte az International Loyalty Awards „Év Embere” díját

Kecsmár Zsuzsa, az Antavo Loyalty Cloud társalapítója és stratégiai vezetője nyerte idén a nívós „Év Embere” díjat a Dubaiban megrendezett International Loyalty Awards-on.

2024. május 10. 16:00

Az Alba Regia Műszaki Felsőoktatásért Alapítvány elnyerte a Kyndryl Alapítvány támogatását

A Kyndryl Alapítvány, a Kyndryl filantróp ága bejelentette, hogy a magyarországi Alba Regia Műszaki Felsőoktatásért Alapítvány egyike annak a hét országból származó 11 nonprofit szervezetnek, amelyek a Kyndryl Alapítvány első támogatási körében adományban részesülnek.

2024. május 10. 14:26

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36