Egészséget, életminőséget segítő ambiens rendszerek

Kovács Attila, 2007. június 22. 08:05

Ambiens rendszerekkel segített életvitel a gyakorlatban (AmDemo 2007) címmel tartottak tegnap bemutatóval, előadásokkal egybekötött rendezvényt a Budapesti Műszaki Főiskola (BMF) Neumann János Informatikai Főiskolai Karán. Az esemény része volt az Nemann János Számítógép-tudományi Társaság Digitális Esélyegyenlőség országos programjának, amelynek célja olyan jelentős kezdeményezések és fejlesztések felkarolása és népszerűsítése, amelyek révén a lakosság széles köréhez életminőséget javító tudás, eszközök, illetve szolgáltatások juthatnak el.

Az előadásokat, bemutatókat megelőző sajtótájékoztatón a szervezők (NJSZT, BMF, Szegedi Tudományegyetem, Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány) képviselői jelenlétében kaptak az újságírók információt az ambiens rendszerekről, a velük kapcsolatos hazai kutatásokról, az érintett célcsoportokról, az ambiens rendszrekkel segített életvitel kérdéseiről szóló, EU-s kezdeményezésű nemzetközi programról, valamint arról, hol tart ma ez ügyben az Európai Unió és milyen kezdeményezések vannak Magyarországon (Evita, E-életvitel programok stb.). A témakör fontosságát mutatja, hogy az Európai Unió tagországai és az Európai Bizottság közös programot kezdeményeztek az ambiens rendszerekkel segített életvitel területén. A programhoz Magyarország is csatlakozik. 2007. június 14-én jelentették be Brüsszelben a program hivatalos indulását.

A sajtótájékoztató résztvevőit Alföldi István, az NJSZT ügyvezető igazgatója, Péceli Gábor, az NJSZT elnöke és Hanák Péter, az NJSZT alelnöke tájékoztatták.Bár több értelmezést is lehet adni az ambiens szóra (szórt, szétszórt, környezeti, környezettel kapcsolatos, ambiens intelligencia = háttérben lévő intelligencia), a szakemberek az ambiens rendszereknek nevezik azokat a beágyazott rendszereket, amelyek az emberi (pl. otthoni vagy munkahelyi) környezet részévé válva, elsősorban az életvitel és az életminőség szolgálatában állnak. Ennek megfelelően az ambiens rendszerek legfőbb tulajdonsága az emberközpontúság, mégpedig úgy, hogy a működésük a lehető legkevesebb terhet jelentse azoknak (pl. idős embereknek), akiknek az érdekében létrehozták őket. Az EU-s program indulása 2008-ban várható, itthon szeptember 20-i határidővel dolgoztat ki a GKM Magyarország részvételével kapcsolatban egy háttértanulmányt, októberben Sárospatakon rendezik meg a beágyazott és ambiens rendszerek konferenciáját, ezt követi december 11-én a digitális esélyegyenlőségről szóló konferencia.
 
A rendezvényen olyan magyar fejlesztésű eszközöket, megoldásokat mutattak be, amelyek mindennapi életvitelünket hivatottak segíteni. Az előadás-sorozat lehetőséget nyújtott a beágyazott informatikai rendszerek területén dolgozó magyarországi kutatóknak, fejlesztőknek, alkalmazóknak és szolgáltatóknak a bemutatkozásra, valamint kapcsolatteremtésre egymással, leendő felhasználóikkal és más érdeklődőkkel. A résztvevők a helyszínen működés közben tekinthették meg az egészségügyi informatika néhány új vívmányát. Az előadásokban közzétett eredményeket is figyelembe veszik a Magyarország részvételét célzó tanulmányban. Néhány előadástéma: újfajta jelzőrendszeres házi segítségnyújtás; mobil otthoni egészségfelügyeleti rendszer; mobil EKG monitorozó alkalmazás; gépi beszédfunkciókkal kiegészített mobiltelefon ultrahangos helymeghatározó rendszer, intelligens otthonok szenzor és mobil hálózati alkalmazásai stb.  

Kulcsszavak: NJSZT egészségügy

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Lányok Napja az ELTE Informatikai Karán

Az ELTE Informatikai Kar ismét szeretettel várja az érdeklődőket a Lányok Napjára, ahol bemutatják, milyen izgalmas és kreatív feladatok várnak a jövő informatikusaira, és miért érdemes lányként ezt a pályát választani.

2024. április 18. 19:41

Informatikai pályaorientációs napon segítik női szakértők az iskolás lányok elhelyezkedését

Lányoknak szóló informatikai pályaorientációs napot szervez a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Informatika Történeti Kiállítása és a Women4Cyber Hungary a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában. A Girls in ICT Day rendezvényen gondolatébresztő interjúk és inspiráló előadások segítenek a jövő reménybeli női informatikusainak a tájékozódásban és elhelyezkedésben. Az érdeklődőknek az eseményre nemcsak személyesen, hanem online is lehetőségük van csatlakozni.

2024. április 18. 16:54

Használt autót webshopból?

A 2023-as év konszolidációt hozott a használtautó-piacon, de a recesszió és az infláció szele érezhető a szegmensben. A vásárlók tudatosabbak, a bizalmatlanság viszont továbbra is erős és gyakran indokolt. Mit hozhat a jövő, és hogyan vásárolnak a magyarok használt autót 2024-ben? 

2024. április 18. 15:28

Megjelent a világ első unalmas telefonja

A Heineken a street kultúra ízlésformálójával, a Bodegával együttműködve bemutatta a Human Mobile Devices (HMD) által gyártott "The Boring Phone" készüléket.

2024. április 18. 13:15

A Sony bemutatja a BRAVIA Theatre vadonatúj otthoni audio termékcsaládját

A Sony megújítja BRAVIA márkáját, hogy gazdagítsa az otthoni filmnézést és moziélményt. A streaming szolgáltatások elterjedésével egyre népszerűbbé vált a kényelmes otthoni filmnézés. A Sony széles termékválasztékát, például a digitális mozifilmes kamerákat, professzionális monitorokat és professzionális fejhallgatókat a filmgyártás szakemberei széles körben használják, így a vállalat mélyre hatóan ismeri a moziipart, valamint a filmkészítők és tartalomkészítők törekvéseit. 

2024. április 18. 11:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09