Virtuális környezet Java alkalmazásokhoz

forrás Prim Online, 2007. augusztus 4. 08:49

A BEA Sytems megjelentette virtuális környezetek részére kialakított Java alkalmazásszerver-csomagját, a WebLogic Server Virtual Editiont, melynek segítségével az elosztott Java alkalmazások hatékonyan konszolidálhatók, s így használatukkal jelentős költségmegtakarítás érhető el - adta hírül az Alerant Zrt., a BEA-termékek magyarországi disztribútora.

Az erősen elosztott nagyvállalati IT-infrastruktúrában jelentős költséget takaríthatunk meg azzal, hogy a kisebb kapacitásigényű alkalmazásainkat közös hardverinfrastruktúrára telepítjük, vagyis konszolidálunk. Java alkalmazások esetén azonban, ha a virtualizációt hagyományos eszközökkel kívánjuk megoldani, a konszolidáció kevésbé hatékony. Ebben az esetben ugyanis a teljes alkalmazás stacket, beleértve az operációs rendszert is, annyi példányban kell futtatnunk, ahány virtuális környezetet szeretnénk kialakítani. Mivel egy Java program nagyrészt a Java virtuális gépre (JVM) épül, és az operációs rendszer szolgáltatásai közül csak nagyon keveset használ fel, ezért a hagyományos megoldás igen erőforráspazarló.

A BEA virtualizációs megoldása Java alkalmazások részére nyújt megfelelő környezetet. A hardver- és szoftverkörnyezetek összekapcsolását végző hypervisor réteg kialakításához a BEA a VMware ESX szerverét használja fel, mely közvetlenül, operációs rendszer nélkül fut a szervergépen. Az egyes virtuális környezetek erre a rétegre épülnek, s fontos elemük a Java virtuális gép. A BEA e feladatra hozta létre JRockit eszközének virtualizált környezetek számára kialakított változatát, a LiquidVM-t. Ez a Java virtuális gép operációs rendszer nélkül képes a hypervisoron futni, így a Java alkalmazások is közvetlenül a virtualizációs rétegen működnek. A BEA architektúra előnye, hogy teljesen elhagyja az operációs rendszert, mely a teljesítmény növekedését eredményezi. A Java virtuális motorhoz kapcsolódik a BEA WebLogic alkalmazásszerverének virtuális megoldásokhoz kialakított változata. A LiquidVM és BEA WebLogic Server együttesen alkotja a BEA WebLogic Server Virtual Edition termékcsomagját. 

A virtualizációs eszközök népszerűsége folyamatosan nő, előrejelzések szerint 2010-re az új szerverek akár 40 százaléka felhasználja majd ezt a technológiát. A virtualizációs megoldások előnye, hogy segítségükkel rugalmasan és rendkívül gyorsan, majdnem valós időben oldhatunk meg összetett feladatokat, és biztosíthatjuk a megfelelő erőforrást a nagyvállalatoknál meglévő nagy mennyiségű szolgáltatás számára. Mindezek miatt fontos szerepük van az egyre terjedő szolgáltatásorientált architektúrákban. 

Hardverelemek cseréje, bővítése esetén a virtuális környezeteket migrálhatjuk, és futásidőben emelhetjük át egy másik hardverre. Karbantartáskor, meghibásodáskor az adott virtuális környezet tovább működhet, míg a számítógép más részein folyik a munka. Megoldást jelent akkor is, ha meglévő alkalmazásunk környezete – például az operációs rendszer – nem fut az új, korszerű hardveren, hiszen a virtuális réteg tartalmazza a szükséges környezetet. Legfontosabb szerepe mégis a konszolidációban és az erőforrás-kihasználás optimalizálásában van. A vállalatoknál meglévő szerverek kihasználtsága tipikusan 10-20 százalékos, ami az alkalmazások és adatok mennyiségének növekedésével a gépparkok bővítését, s így az infrastrukturális költségek emelkedését eredményezi. Mivel a virtuális eszközök segítségével egy gépen több virtuális környezet is futhat, több erőforrást köthetnek le. Sokszor jelent problémát a szolgáltatások változó erőforrásigénye. A virtualizációs technológia használatával gyorsan allokálható bármely CPU vagy memória ahhoz a szolgáltatáshoz, melynek szüksége van erre.

A BEA Systems 2006 decemberében jelentette be virtualizációs termékstratégiáját, melynek első lépése a WebLogic Server Virtual Edition bevezetése. Célja, hogy átfogó termékkészletet nyújtson a virtualizáció területén, s így nagyságrendileg javítsa a Java környezetek kihasználtságát, teljesítményét és rugalmasságát.

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Az AI és a fenntarthatóság területén nő az igény leginkább a munkavállalókra

A gyors technológiai fejlődés, a fenntarthatóság iránti fokozódó igény korszakában bizonyos munkaterületek jóval keresettebbé válnak. Az ezekkel a szakismeretekkel rendelkező munkavállalók iránti kereslet a magyar munkaerőpiacon is egyre növekszik. A Munkahelyeink.hu összegyűjtötte a kapcsolódó pozíciókat, illetve azt, hogy mire van szüksége a munkavállalóknak, hogy megszerezhessenek egy ilyen állást.

2024. április 27. 10:21

Egyedülálló elektromos kerékpárral erősít a Decathlon

A mikromobilitási trendek átformálják a városi közlekedést, az infrastruktúra fejlesztésével folyamatosan nő a kerékpározók száma, emellett pedig egyre inkább előtérbe kerülnek az elektromos kerékpárok. 

2024. április 26. 19:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50