Éles penge a Suntól

forrás Prim Online, 2007. szeptember 16. 12:38

A Sun bejelentette a Sun Blade X8440 szervermodul megjelenését, amelyet elsőként a világon kimondottan a Quad-Core AMD Opteron processzorokhoz fejlesztettek ki. A Sun emellett bemutatta az új generációs, négy processzorfoglalatú, 2U magasságú, négymagos, Quad-Core AMD Opteron processzorokkal hajtott szerverét is, amelynek megjelenése az év végére várható.

A két új rendszer a Sun x64-es (x86-os architektúrájú, 64 bites) szervereinek újabb, innovatívabb megoldását jelenti, melyek a versenytársak platformjaitól merőben eltérnek. A Sun a múlt hónapban került be az x86-os szerverpiac öt legnagyobb bevételt produkáló szállítója közé. A hardveróriás egymás után immár a hetedik negyedévben könyvelhetett el az előző év azonos időszakánál magasabb piaci részesedést, emellett pedig éves szinten a legnagyobb arányú (50,9%-os) bevételnövekedést produkálta az x86-os szerverpiac öt legnagyobb szállítója közül. (Forrás: IDC Worldwide Quarterly Server Tracker, 2007/2. negyedévi kiadás, 2007. augusztus)

A cég a jövőben a Quad-Core AMD Opteron processzorok előnyeit számos, állványba szerelhető illetve pengeplatformban kívánja kamatoztatni, így például a Sun Fire X4600 M2, a Sun Fire X2200 M2, a Sun Fire X4100 M2 és a Sun Fire X4200 M2 szerverek esetében. Ráadásul a Sun Constellation System nevű rendszere is ugyanezeket a processzorokat kapja majd meg. A Sun Constellation System a világ első, nyílt szabványokon alapuló ún. „Petascale”, azaz egy petaflop feletti teljesítményű számítógépes környezete, amely a remények szerint a világ legerősebb számítóplatformjául szolgál majd. Ezzel pedig kiváló példát szolgáltat arra, hogy a négymagos számítási teljesítmény és az innovatív felépítés hogyan használható a nagy teljesítményű kereskedelmi és tudományos számítástechnikai rendszerekben.

A négymagos technológiával a Sun virtualizációs megoldásai előtt is új lehetőségek nyílnak meg, melynek eredményeként az ügyfelek optimalizálhatják informatikai infrastruktúrájukat, és ezzel nemcsak csökkenthetik a kiszolgálók egyre növekvő fizikai helyigényét, hanem jelentős energiamegtakarítást is elérhetnek. A Sun egyik ügyfele, a NewEnergy Associates például óriási megtakarítást könyvelhetett el azzal, hogy a több mint 14 000 watt energiát felemésztő 18 kiszolgálót, 22 tápegységet, 44 merevlemez-meghajtót és 26 GB RAM memóriát egyetlen, alig 550 watt fogyasztású, VMware virtualizációs szoftverrel működő Sun Fire x64-es szerverben sikerült összevonnia. A Quad-Core AMD Opteron processzorok kereskedelmi forgalomba kerülésével a Sun Fire X4600 M2, illetve hasonló szerverek még ennél is jobb méretezhetőséget és teljesítményt biztosítanak majd a virtualizált számítástechnikai környezetek felhasználóinak.

Sun Blade X8440: a Quad-Core AMD Opteron processzorokhoz tervezett első pengekiszolgáló


A Sun Blade X8440 szervermodul jelenleg kétmagos, második generációs AMD Opteron 8222-es processzorokkal (3,0 GHz) kapható. Az eddigi hírek szerint a Quad-Core AMD Opteron 8300 sorozatú négymagos processzorok megjelenése az év végére várható. Az X8440-es modul a pengekiszolgálók közül a legnagyobb memóriasűrűséggel büszkélkedhet, hiszen egy modul akár 128 GB memóriát is tartalmazhat, és minden eddiginél nagyobb, akár 192 Gbit/s-os feldolgozási teljesítményt is képes elérni a szervermodulonként elérhető akár hat darab PCI Express interfész segítségével. A pengeszerver támogatja az AMD új, Dual Dynamic Power Management nevű technológiáját, amellyel a magok és a memóriavezérlők a használattól függően különböző feszültségértékeken működnek.

Kulcsszavak: Sun szerver

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Együttműködési megállapodást kötött a magyar kormány, a Yettel és a CETIN

A magyarországi digitalizáció fejlesztését szolgáló együttműködést közös nyilatkozatban erősítette meg a kormány, a Yettel Magyarország Zrt. és a távközlési infrastruktúraszolgáltató CETIN Hungary Zrt. A megállapodásban foglaltak szerint a vállalatok 2024-2028 között legalább 72 milliárd forint értékű mobil hálózatfejlesztési beruházást hajtanak végre.

2024. május 2. 09:55

Megalkották az első magyar AI alapú éttermi asszisztenst

A koronavírus-járvány okozta elszigetelődés adta az inspirációt egy kis baráti társaság számára, hogy olyan közösségi applikációt fejlesszen, ami megkönnyíti az információszerzést, a tájékozódást, miközben a vendéglátóhelyek kiszolgáltatott helyzetét is orvosolni tudja.  A kis közösségi alkalmazás bár népszerűvé vált, de a várt áttörést nem érte el, ezért a csapat egy inkubációs programban kapott segítséget felhasználva fejlesztette ki a jelenlegi formában elérhető rendszert.

2024. május 1. 13:48

Stratégiai partnerséget kötött a Continental a DeepDrive-val

A Continental technológiai vállalat stratégiai partnerséget kötött a müncheni székhelyű DeepDrive-val az elektromos járművekhez szükséges alapvető technológiák továbbfejlesztése érdekében. 

2024. május 1. 10:21

A CIB Bank a Kyndrylt választotta hitelezési platformja modernizálására

A Kyndryl, a világ legnagyobb IT infrastruktúra-szolgáltatója és a CIB Bank, Magyarország egyik legnagyobb kereskedelmi bankja ma bejelentette, hogy a Kyndryl támogatta a bankot alkalmazásai modernizálásában és fedezetlen hitelezéssel kapcsolatos munkafolyamatai átalakításában. Ennek eredményeként a CIB Bank – a fogyasztói hitelek feldolgozására szolgáló modern és automatizált rendszer bevezetésével – tovább egyszerűsíti hitelezési folyamatát, nagyobb hatékonyságot és jelentős költségmegtakarítást érhet el.

2024. április 30. 14:41

Az ABB Santa Palomba-i gyártóüzeme évi 675 tonnával csökkenti a szén-dioxid-kibocsátását

Az ABB áram-védőkapcsolók (AVK/FI-relék) és árammérők olaszországi, Santa Palomba-i gyártóüzeme évente 675 tonnával csökkenti CO2-kibocsátását. A meglévő megújuló energiaforrások mellett egy új fotovoltaikus rendszer biztosítja a telephely energiaellátásának negyedét. 

2024. április 30. 13:02

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14