Sun: Harminc százalékos profitnövekedés Magyarországon

Kovács Attila, 2007. szeptember 18. 13:57

Júliusi kinevezése óta ma először találkozott a Sun Microsystems Magyarország Kft. új ügyvezető igazgatója a szaksajtó képviselőivel. Hernádi József (35) a vállalat globális és magyarországi pénzügyi eredményei mellett kitért a hazai céget ért személyi változásokra, és körvonalazta, hogyan képzeli el a most 75 fős magyarországi leányvállalat jövőbeli működését.

Jó eredménnyel zárta a 2007-es pénzügyi évét a Sun magyarországi leányvállalata: az előző évhez képest 13 százalékos árbevétel-növekedést ért el a hazai IT piacon (ez 33 százalékkal gyorsabb növekedést jelent az IDC által előirányzott átlagos hazai IT piaci növekedésnél), és 30 százalékkal növelte a profitabilitását is. A cég bevételének 30 százaléka a pénzügyi szektor megrendeléseiből származott, s egyben ez a szektor mutatta a legdinamikusabb növekedést is az egyes ágazatok között (közel 30 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest). A vállalat teljes árbevételén belül a távközlési piacról származó bevételek aránya a pénzügyi szektorhoz hasonló mértékben meghatározó.

„Az elkövetkező pénzügyi évben a Sun számára jelentős növekedési lehetőséget jelentenek a feldolgozóipari- és a közmű szektorok, valamint a kormányzati terület ismételt erősödésére számítunk. A vállalat árbevételét illetően a tároló- és a szoftver ágazatoktól várunk dinamikus növekedést. Ezen a területen a Sun hagyományosan erős pozícióban van, a hazai piacon elsőként bír már lezárt, működő tároló-megoldásokra épülő referenciákkal.” – nyilatkozta Hernádi József, a Sun Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója. „Nagy várakozással tekintünk az új Sun-os gépcsalád, a T2-es processzorra épülő rendszerek érkezése elé, valamint sokat várunk a tavalyi évben megkötött Sun-Intel megállapodás jegyében elkészülő Intel-alapú rendszerektől is.” – tette hozzá a cég ügyvezetője.

A Sun a tavalyi év látványos sikereit a pénzügyi piacon érte el. Ezáltal, az ágazat résztvevői által megrendelt újabb infokommunikációs szolgáltatásoknak köszönhetően az elmúlt évben a pénzügyi üzletágból származó bevételek mintegy 30 százalékát adták a vállalat teljes árbevételének, és ezzel több mint 30 százalékkal haladták meg az ágazat 2006-ös pénzügyi évi teljesítményét. Az elmúlt év pénzügyi ágazatbeli sikereinek köszönhetően a Sun erőteljesen növelte a nemzetközi üzletekből származó bevételeinek mértékét is. Kiváló példa erre az OTP Bank Rt.-vel kötött megállapodás, amelynek keretében a Sun kapta a megbízást az OTP Bank szerb leányvállalatának mentési és visszaállítási rendszerének konszolidálására. A pénzügyi ágazat sikereit jelentős mértékben határozta meg az OTP Bank Rt.-nél megvalósuló új, virtualizációs megoldásokat is alkalmazó adattárház platform implementálása, valamint a bank szalagegység- és könyvtár-rendszerének konszolidációja is. A szegmens sikerének alappilléreit képezték továbbá a különböző pénzintézeteknél bevezetett jogosultságkezelési megoldások. Ezek egyike az Erste Banknál megvalósuló, a Sun termékeire és szolgáltatásaira épülő jogosultságkezelési megoldás, amelyet olyan banki hardver -és szoftverkörnyezetben valósítottak meg, amelyben addig nem voltak Sun által szállított komponensek. A projekt keretében a Sun Identity Management Suite csomagját vezették be a banknál. A banki területen létrejövő jogosultságkezelési projektek közül külön említést érdemel még a Budapest Banknál megvalósuló idED projekt is.

A kormányzati szféra fontos sikerei között találhatóak az elmúlt pénzügyi év során megvalósuló vékonykliens implementációk is. Ezek egyike a Szent István Egyetemen kezdte meg a működését. 2007. március 9-én Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter megújuló energia felhasználását biztosító, új, stratégiai beruházást jelentett be a Szent István Egyetemen, ahol az ország legnagyobb fotovillamos (napelemes) erőműve van. A beruházás jelentős állomása a diákok felkészülését legkorszerűbb eszközökkel segítő Hallgatói Forrásközpont, amely számítógépes termeinek egy részében egyszerűen karbantartható, üzembiztos, központilag menedzselt Sun Ray vékony klienseket helyeztek el. Ezek csupán 40 wattot fogyasztanak, szemben a hagyományos PC-k 150-200 wattos energiafelhasználásával. A vékonykliens implementációk másik meghatározó üzleti sikere a Fővárosi Bíróságon jött létre, amelynek keretében Sun Ray eszközökre épülő környezettudatos informatikai infrastruktúra bővítése fejeződött be a Fővárosi Bíróságnál. A bővítésnek köszönhetően a Fővárosi Bíróság informatikai infrastruktúrájának immár meghatározó részét képezi a mintegy százötven Sun vékonykliensből álló rendszer. Az ultravékony kliensekre épülő infrastruktúra által lehetőség nyílik az adminisztrációs-, valamint a különböző frissítésekkel kapcsolatos feladatok központi elvégzésére, továbbá alacsony üzemeltetési költségű és egyúttal környezetbarát munkahelyi környezet vált megteremthetővé.

Az ipari és szolgáltató ágazatba tartozó nagyvállalati ügyfeleknek történő értékesítés a  hazai leányvállalat árbevételének mintegy 18%-át adja, amely a piaci átlagnak megfelelően 7-8%-ot fejlődött.

„A Sun hazai leányvállalata sikerként könyvelte el, hogy nemcsak a szolgáltatások terén, de a vállalati szoftverek terén is jelentős, 30 százalék feletti növekedést könyvelhetett el az elmúlt pénzügyi évben, megerősítve jelenlétét ezeken a piacokon. A szolgáltatások aránya a tavalyi évben tovább emelkedett, és elérte a 45%-os arányt.” – említi Hernádi József, a vállalat ügyvezető igazgatója. „A Sun versenytársakhoz mért ereje mindig is az ügyfelek emberközpontú, rugalmas kiszolgálásában rejlett, és ez a jövőben sem lesz másképp. Többek között ennek jegyében folytatjuk az olyan újszerű szolgáltatási modellek kidolgozását, amelyeknek az elmúlt években jó példája volt a Mester Kurzus képzési rendszer, amely az iparág fejlődést gátló szakemberhiány csökkentését és a minőségi képzést hivatott szolgálni. Fellendülőben vannak a standard szolgáltatásokon túlmutató szolgáltatások, ilyenekre példa a kihelyezett üzemeltetés, a minőségbiztosítás, a különböző felkészültségi felmérések illetve üzemeltetési, fejlesztési tanácsadás. Ezek azok a területek, ahol a Sun már rendelkezik pozitív hazai tapasztalatokkal, és a jövőben tovább kívánja erősíteni a pozícióit. Folyamatban van egy 15-20 fős kompetenciaközpont kiépítése is, amelyről a végleges döntés ősszel várható. Ennek függvényében a központ kialakítása még idén elkezdődhet. Az itt dolgozó munkatársak elsősorban szoftver projekteken dolgoznak majd, elsődlegesen Európai illetve EMEA projektek keretében.” – tette hozzá a Sun Microsystems Kft. ügyvezető igazgatója.

Hernádi Józsefnek a Prím Online kérdéseire adott válaszait az alábbiakban foglaljuk össze:


- a kilépett négy munkatárs pótlása, a megfelelő vezetők kinevezése ez év végéig fog megtörténni,
- a Sun Magyarország történetében Hernádi József az ötödik kinevezett ügyvezető igazgató;
- a Microsofttal erősödő kapcsolatok, közös szoftveres erőfeszítések hatása a magyar piacon igen csekély lesz;
- az idei terv a múlt évinél kiegyensúlyozottabb iparági bevételeket ír elő a hazai vállalat számára (pénzügy, távközlés szektorok 30-30%, kormányzat és ipar szektorok 20-20 %);
- folyamatban lévő munkáik közül név nélkül említette egy kisfilmes internetes site kialakítását és az egészségügyi területen induló projektet;
- a közeljövő hazai céljai: a Sun a korábbinál koncentráltabb szereplő maradjon a piacon; kielégíteni a közműszerű informatikai infrastruktúrára irányuló igényeket, továbbvinni az ecocomputing témát.

Kulcsszavak: +céginfo Sun-hu

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05