BSA: 16 millió dollár értékben kínálnak illegális szoftvereket az aukciós oldalak

forrás Prim Online, 2007. szeptember 25. 12:05

A Business Software Alliance (BSA) bejelentette, hogy 2007 első felében 36 000 olyan illegális szoftvertermék-eladást hiúsítottak meg, amelyeket meghatározott online aukciós oldalon kínáltak megvásárlásra. A szervezetnek az Internetes kalózkodásról szóló legutóbbi jelentése szerint az online aukciós oldalakon a félév során illegálisan kínált, és az adott időszak alatt leleplezett szoftverek kiskereskedelmi értéke meghaladta a 8 millió dollárt.

“ Ez azonban csak a jéghegy csúcsa” - mutatott rá John Wolfe, a BSA internetes jogérvényesítésért felelős igazgatója.  „Itt csak azokról az aukciókról ól van szó, amelyek megsértették tagvállalataink szerzői jogait és amelyeket emiatt bezárattattunk az oldalak tulajdonosaival. Egy-egy aukciós ajánlat több tucat vagy akár több száz illegális szoftvertermék-értékesítést is eredményezhet.”

“ Ha valaki aukciós oldalon kíván szoftvert vásárolni és az árak túl 'szépek' ahhoz, hogy igazak legyenek, akkor nem árt résen lennie. Hiszen a másolatok jó eséllyel nem működnek ugyanolyan jól, és nem nyújtják ugyanazokat az előnyöket, mint a szoftverek legális változatai. Igen jelentős a kockázata annak is, hogy a hamisított szoftvereken keresztül hackerek keresnek bejutást a vevő hálózatába, ami komoly veszélyt jelent az adatbiztonság szempontjából” - figyelmeztet Wolfe. Az IDC által tavaly készített tanulmány szerint 50%-nál is kisebb annak az esélye, hogy az aukciós oldalakon legális szoftvertermékhez jutunk, amelynek nincs a kódjába ágyazva például vírus, trójai- vagy kémprogram.

Sarlós Gábor, a BSA magyarországi szóvivője mindehhez hozzátette: “Ezeknek a termékeknek egy része speciális, üzleti célú szoftver, amelyet csakis vállalatok használnak. A BSA megfigyelte például, hogy a számítógépes tervezésre vagy számítógép által vezérelt gyártásra kifejlesztett szoftverek közül is jó néhányat kínálnak illegálisan az interneten. Óvatosságra inteném azokat a cégeket, amelyek az internetes beszerzés mellett döntenek, hiszen könnyen válhatnak becsapás áldozataivá, vagy tudtukon kívül vírusok és kémprogramok bekerüléséhez járulnak hozzá. Ugyanakkor a licenc nélküli szoftverek használatával a szellemi tulajdonjogi törvényeket is megsértik, aminek jogi és anyagi kockázataival is szembe kell nézniük.”

„Az internet és a szélessávú hozzáférés gyors elterjedésével a BSA Magyarországon is egyre nagyobb figyelmet fordít az aukciós oldalakról, illetve más internetes forrásokból történő illegális szoftverbeszerzés kezelésére” – mondta Sarlós Gábor. „Egy idén tavasszal készített felmérés szerint a magyar kis- és középvállalkozások alig 9%-a tart például az illegális szoftverhasználat kapcsán az adatok elvesztésétől vagy sérülésétől, pedig ezek a károk rendkívül súlyosan érinthetik az adott vállalkozást. Pontosan ilyen kockázatnak teszi ki magát az, aki aukciós oldalakról vagy más internetes forrásból – a legális vásárlás jelentette biztonságot sutba dobva – illegálisan szerez be szoftvert. Éppen ezért minden egyes szakmai fórumot és találkozási lehetőséget megragadunk arra, hogy az illegális szoftverhasználatból fakadó kockázatokra felhívjuk a vállalatvezetők figyelmét.”

Az aukciós oldalakon túl az “olcsó szoftvereket” kínáló internetes oldalakon és a P2P fájlmegosztó hálózatokon keresztül is gyakran jutnak felhasználók illegális szoftvertermékekhez. Csak a fájlmegosztó rendszereken egy átlagos hónap során a BSA 200 000 illegális szoftverfájlt azonosít. Az ilyen hálózatok ügyének kezelését nagymértékben megnehezíti, hogy azok működtetői mindent megtesznek anonimitásuk megőrzése érdekében.

Kulcsszavak: BSA

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Szemben a sztereotípiákkal: a nők, a tudomány jövőjének alakítói

Április negyedik csütörtökén az infokommunikációs szektor női szereplői előtt tisztelgünk. Az immár 15. éve ünnepelt Lányok az információ- és kommunikációtechnológiában (Girls in ICT) nemzetközi napja arra biztatja a fiatal lányokat, hogy merjenek nagyot álmodni és bátran helyezkedjenek el STEM*  vagy IKT**  szakmában. Idén a női vezetők és elengedhetetlen mentori szerepük kerül középpontba a világnapon, amely a Megoldások a holnapért résztvevőit is megihlette.

2024. április 27. 17:03

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50