Egymást jelentik fel a cégek

Jelentősen megnőtt a BSA forródrótra érkező bejelentések száma

Mészáros Péter, 2007. november 5. 12:53

A BSA és az APEH együttműködése óta jelentősen megnőtt a BSA forródrótra érkező bejelentések száma. Az év elején az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal és a BSA (Business Software Alliance) nemzetközi jogvédő szervezet együttműködési szerződést írt alá. Az együttműködés keretén belül a BSA célja, hogy a következő 3-4 évben a magyarországi illegális szoftverhasználat arányát a jelenlegi 42%-ról az Európai Uniós átlagra (amely jelenleg 36%) csökkentsék, az APEH pedig az illegális szoftverhasználattal kapcsolatos adóelkerülő tevékenységeket felderítse.

A két szervezet együttműködése kiterjed az adóellenőrök szoftver licencekkel kapcsolatos képzésére, a közvélemény széleskörű tájékoztatására, továbbá a BSA által kidolgozott szoftvernyilvántartási ajánlás APEH által történő szakmai véleményezésére.

A BSA forródrótra érkező bejelentések zöme versenytársaktól érkezik, akik úgy érzik, hogy az illegális szoftverhasználat jelentős negatív kihatással van (vagy volt) cégük helyzetének, versenyképességének alakulására. Korábban elbocsátott alkalmazottak is szerepelnek a bejelentők között, akik korábbi munkahelyük szoftvergazdálkodásának anomáliáit sérelmezik.

A BSA felmérése is alátámasztja, hogy a magyarországi vállalkozások túlnyomó többsége még mindig nincs tisztában az illegális szoftverek használatával járó jogi, pénzügyi és biztonsági kockázatokkal, valamint a jogszerűen licencelt szoftverek - mint eszközök – nyilvántartásának törvényi kötelezettségével. A cégektől bekért szoftvernyilvántartások alig 0,5 %-a felel meg a BSA által ajánlott és az APEH által véleményezett ajánlásnak, illetve a szerzői jogi  törvényeknek. Ezért a nemzetközi jogvédő szervezet novembertől egy széleskörű tájékoztató kampányba kezd, amely során hirdetésekkel és országszerte számos – korábban elutasító magatartást tanúsító – cég meglátogatásával igyekszik meggyőzni a cégvezetőket a szoftvernyilvántartás szükségességéről, és a hiányával járó kockázatokról. Emellett a BSA változatlanul folytatja NagyVizit kampányát, amelynek keretében a szervezet képviselői a vállalatok vezetőinek a szoftvergazdálkodás kérdéseiben nyújtanak konzultációt.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05