Nyolc magyar cég a leggyorsabban fejlődők 500-as mezőnyében

forrás Prim Online, 2007. november 27. 06:25

A Deloitte szeptember 26-án ünnepélyes keretek között nevezte meg Londonban, hogy melyik az 500 leggyorsabban fejlődő technológiai cég az EMEA (Európa, Közel-Kelet és Afrika) térségben. Az EMEA betűszóból ezúttal a Middle East kapta a legnagyobb hangsúlyt: mindhárom dobogós Izraelből érkezett. A Landmark London Hotelben rendezett díjkiosztóra és a vele párhuzamosan megrendezett vezérigazgatói fórumra meghívást kapott a nyolc leggyorsabban fejlődő magyar cég is, amelyek közül sajnos egy se fért be az első százba, és csupán három foglal helyet a mezőny első felében. Ez a három átlagosan több mint ezerszázalékos növekedéssel van jelen a toplistán: az Assocom Kft. árbevétele az elmúlt öt évben közel 15-szörösre, az AITIA International Zrt.-é több mint 12-szeresre, míg az Adverticum Zrt.-é bő nyolcszorosra nőtt az európai mérési szempontok szerint.

Ezek a számok persze meg se közelítik az izraeli, holland, angol élmezőny növekedési ütemét. A TOP 500-ból az első öt növekedési üteme az elmúlt évben átlagosan 28.000 százalék volt, a győztes Voltaire Ltd.-é pedig több mint 50 ezer százalék. Mindezen nem csodálkozik Szabó Hédy, aki az Adverticum Zrt. vezérigazgatójaként utazott a Tech Fast 500 eredményhirdetésre: "A több tízezer százalékos fejlődést produkáló győztesek elmúlt ötévi fejlődését tőkebevonások, akvizíciók jellemezték. A kiugró növekedések egyikét sem pusztán organikusan érték el; ám ez éppenséggel nem vigasz, rávilágít arra, hogy a kockázati tőke hazánkban egyelőre nem olyan mértékben fordul a technológiai cégek felé, ahogy Angliában, Izraelben vagy mondjuk Lengyelországban."

A fenti gondolatsort alátámasztja az az összegzés, hogy egy-egy ország hány vállalata került be a Tech Fast 500-as listára. Eszerint Magyarország a középmezőnyben, a 12. helyen áll. Közvetlenül előttünk Lengyelország, mögöttünk Csehország végzett. Első helyre az Egyesült Királyság került 81 vállalattal, majd Izrael következett 45 kitüntetettel (s ebben a 3 dobogós hely mindegyikével). Magyarország előtt végzett még többek között Németország, Franciaország és Hollandia is.

Ezzel együtt a nyolc magyar vállalat előrelépés a korábbi évekhez képest, tavaly például mindössze kettő fért a leggyorsabban fejlődők ötszázas mezőnyébe. Az idei magyar díjazottak sorrendben a következők voltak:
 

  • Assocom Kft. (118. hely)
  • Aitia International Zrt. (160. hely)
  • Adverticum Zrt. (234. hely)
  • Solvo Biotechnology (272. hely)
  • Chronos Systems Kft. (277. hely)
  • CVO Group Kft. (299. hely)
  • XAPT Hungary Kft. (326. hely)
  • Onlinet Kft. (436. hely)


A három dobogós cég (valamennyien Izraelből):
1. Voltaire Ltd.
2. Celltick Technologies
3. Runcom Technologies

A leggyorsabban növekvő európai vállalat csak a ranglista negyedik helyét tudta megszerezni: ez a holland TomTom NV, amely 17193%-os növekedést produkált.
A leggyorsabban fejlődő cégek továbbra is a szoftvergyártók, ezt a témakört követi a kommunikáció, illetve internet:

  • szoftvergyártás (200 cég)
  • kommunikáció és network (91 cég)
  • internet/média (82 cég)
  • egyéb (64 cég)
  • élettan/biotechnológia (28 cég)
  • félvezetőgyártás (26 cég)
  • komputerperiféria-gyártók (9 cég)


A Deloitte Touche Tohmatsu Technológiai, Média és Telekommunikációs Csoportja azért vállalkozik arra, hogy Észak Amerika és Ázsia mellett az EMEA térségben is évről évre megrendezze ezt a felmérést, mert úgy véli, így folyamatosan betekintést nyerhet a növekedés rejtelmeibe. Az eredményhirdetést megelőző CEO Business fórumon 20 országból mintegy 200 vállalatvezető vitatta meg a különféle vállalati növekedési stratégiákat, IP védelemmel kapcsolatos kérdéseket, klímaváltozással járó kihívásokat, az európai munkavállalás lehetőségeit, a befektetések kulisszatitkait. A konferencia résztvevői ezt megelőzően egy kérdőívet is kitöltöttek, amelynek célja az volt, hogy feltérképezze a vállalatvezetők stratégiáját, gondjait, félelmeit, várakozásait, terveit, s az ezekből kinyerhető - a növekedés hajtóerejére következtető - elemzések rövidesen felkerülnek a http://www.fast500europe.com weboldalra.

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új elnökségi tagokat választott a Magyar Marketing Szövetség

A szakma meghatározó szervezete, a Magyar Marketing Szövetség (MMSZ) május 15-én, a Haris Parkban szervezte tisztújító közgyűlését, amelyen a tagok kibővült, immár 18 tagú Elnökséget választottak, amelyben továbbra is a hazai marketing és kommunikációs szakma meghatározó döntéshozói, illetve szereplői kaptak helyet. 

2024. május 17. 09:54

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Teljes mértékben napenergiával működtethető a Lenovo üllői gyárának innovációs központja

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 14:43

Így működnek majd a távfelügyelt boltok

A közelmúltban jelentették be, hogy rövidesen Magyarországon is elindulnak az első úgynevezett „hibrid” boltok, melyek nappal a ma ismert formában, a megszokott nyitvatartási időn kívül pedig személyzet nélküli üzemmódban várják a vásárlókat. A lehetőség technikai feltételeiről, illetve a használatának módjáról a megoldást fejlesztő Laurel Kft. május 15-i retailkonferenciáján közöltek részleteket.

2024. május 16. 13:01

A FŐTAXI a Formula 1 Magyar Nagydíj hivatalos szállítópartnere

2024-ben immár 39. alkalommal rendezik meg a Formula 1 Magyar Nagydíjat. A Hungaroring Sport Zrt-vel kötött megállapodás értelmében a július 21-én tartandó viadal hivatalos és kizárólagos személyszállító partnere a legnagyobb múltú hazai taxitársaság, a FŐTAXI lesz. A megállapodás célja, hogy a látogatók és a partnerek egyszerűen és biztonságosan jussanak el a Hungaroringre és haza. 

2024. május 15. 12:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38