Az Econeté lesz a Vivanet

forrás Prim Online, 2007. december 18. 08:22

Az Econet megállapodást írt alá arról, hogy az érdekeltségébe tartozó Externet Telekommunikációs és Internet Szolgáltató Zrt. megszerzi a Vivanet Kft 100 százalékát 2008 március 17-ig.

A szerkesztőségünkhöz eljuttatott közlemény szerint az ügylet során az Externet Zrt. a Vivanet Kft. 47 százalékos üzletrészét 400 millió forintos vételáron, míg az 53 százalékos üzletrészét újonnan, zárt körben, 1.124 százalékos árfolyamon kibocsátandó, 450 millió forint összkibocsátási értékű Externet Zrt. részvényért szerzi majd meg. Az ügylet összértéke ennek megfelelően 850 millió forint.

Az ügylet zárásának előfeltétele, hogy a készpénzes vételárrész az Externet rendelkezésére álljon és a felek által kijelölt független könyvvizsgáló a Vivanet Kft. értékelését, illetve azt, hogy az apport ellenében adandó részvények mennyisége arányban áll az apport értékével, megállapítsa.

Az Externet az ügylet finanszírozását részben saját forrásokból, részben a VIVANET Kft-vel átvett tevékenység eredményéből és banki forrásokból finanszírozná, utóbbit - amennyiben szükséges – a későbbiekben tőkepiaci eszközökkel kívánja kiváltani.

A nyereséges Vivanet Kft. mintegy 15 ezer ADSL ügyfél kiszolgálása mellett egy korszerű szervertermet is üzemeltet, 2007. évi árbevétele várhatóan 1 milliárd forint körül lesz. Az ügylet megvalósulása esetén, annak és a korábban a TVnet Számítástechnikai Kft-vel kötött ADSL ügyfél átadási megállapodás teljesülésének függvényében, illetve a cég organikus fejlődése folytán az Externet ADSL ügyfélszáma a 2008. év közepére várhatóan 45-55 ezer lesz. Ezzel az EXTERNET Zrt. Az egyik legnagyobb független internet-szolgáltatóvá válik. A VIVANET Kft. akvizíciójával a cég  közepes méretű szereplőként – a co-location és szerver hosting piacra is beléphet.

A szélessávú előfizetők növekvő számának köszönhetően Externet Zrt. helyi hurok bérleti konstrukcióval költséghatékonyan építheti ki saját szélessávú infrastruktúráját.

Az Externet és a Vivanet közötti lehetséges szinergiák kihasználásával a létrejövő cégcsoport már a 2008. évben 4 milliárd forint körüli árbevétel és  a szinergia-kiaknázás hatékonyságától  400-500 millió forint közötti EBITDA termelésére lesz képes.

Az Externet Zrt. tőzsdei bevezetését a tranzakció megvalósulása érdemben nem érintené, azonban a cég bevezetéskori tulajdonosi szerkezete megváltozna: a mindösszesen 316 millió forintos jegyzett tőkéjű társaság 76,83 százalékos tulajdonosa az econet.hu Nyrt., 10,48 százalékos tulajdonosa az Externet menedzsment, míg 12,69 százalékos tulajdonosai a Vivanet Kft. eladói lennének.

Az ügyletkötés nem jelenti automatikusan az Externet Zrt. ügyfélszámának és tevékenységének bővülését, ebből eredően az ügylet zárásáig nem enged érdemi következtetést az Externet Zrt. árbevételének és eredményességének alakulására sem. A Vivanet Kft. ügyfeleinek kiszolgálását az ügylet a jelenlegi szakaszában nem érinti, az továbbra is a Vivanet Kft. keretein belül történik.

Kulcsszavak: +céginfo VIVAnet Econet.hu

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50