A Yahoo is a mobilinternet felé tekintget

MTI Sajtóadatbank, 2008. január 9. 10:11

Saját fejlesztésű mobil internetplatformot mutatott be a Yahoo, amellyel külső fejlesztők is készíthetnek a szolgáltató oldalaihoz kapcsolódó, mobiltelefonon keresztül elérhető alkalmazásokat.

A világ egyik leglátogatottabb oldalának számító Yahoo internetes portál és tartalomszolgáltató Go 3.0 névre keresztelt fejlesztői platformjával kívánja lehetővé tenni a külső fejlesztők számára, hogy úgynevezett mini alkalmazásokat (widgets) írjanak a mobilos felhasználók számára. Ilyen például a MySpace az eBay vagy az MTV telefonon keresztül elérhető, "hordozható" változata.

Jerry Jang a Yahoo társalapítója szerint a mobiltelefonokon elérhető legváltozatosabb webes alkalmazásokkal szeretnének előrukkolni, és ez rendkívül bonyolult feladat, ugyanis több milliárd mobilhasználó, több ezer különféle készüléken, több száz különböző szolgáltatón keresztül éri el őket. A kihívás az, hogy mindenki számára találjanak egy egyszerű kiindulási pontot - tette hozzá Jang.

A Yahoo Go egy sor letölthető eszköztárat tartalmaz, amelyek lehetővé teszik, hogy a felhasználók a hétköznapi, internethez kapcsolódó feladatokat mobilokon keresztül érjék el, mint például az elektronikus levelezés, böngészés, fotófeltöltés, térkép keresés, hírolvasás.

A szoftver korábbi verziói csak korlátozott hozzáférést engedtek a Yahoo tartalmaihoz, a jelenlegi változat a kisebb és a nagyobb fejlesztők számára is egyaránt lehetővé teszi, hogy különböző mobilos alkalmazást írjanak.

A Yahoo legnagyobb riválisa a Google, amely Android néven két hónappal ezelőtt mutatta be saját mobilos platformját. Az egykor nagyságrendekkel kisebb Mountain View központú vállalat két hónap alatt annyi bevételre tesz szert, mint amennyi a Yahoo éves bevétele. Jang a dolgok változását ígéri, ám úgy tűnik, hét hónappal ezelőtti vezérigazgatói kinevezése nem hozta lázba a befektetőket. A Yahoo részvényei 18 százalékot estek miközben a Google papírjai 21 százalékot erősödtek.

A dolgok "változását" sejteti az Intel bejelentése is, miszerint öt éven belül az internet sokkal személyre szabottabb lesz. Paul Otellini, vezérigazgató szerint néhány éven belül a mobiltelefonok a mai számítógépek processzorteljesítményével fognak rendelkezni. Az iparág pedig az internet egy sokkal használhatóbb változatának megteremtése felé halad. A nagy sebességű, vezeték nélküli adatátviteli rendszereknek köszönhetően pedig nem mi megyünk fel az internetre, hanem a világháló jön el hozzánk - tette hozzá Otellini.

Kulcsszavak: mobilszolg Yahoo

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Hozzuk ki a legtöbbet okostelefonunk hangzásából!

A hétköznapok elengedhetetlen részeként okostelefonunk egy kifejezetten kényelmes eszköz, amit számos dologra használhatunk. Akár csak telefonálunk, akár filmet vagy sorozatot nézünk, esetleg megbeszélésen veszünk részt vagy zenét hallgatunk, fontos, hogy a legjobb minőségű hangot kapjuk. A HONOR friss tippei ebben segítenek. 

2024. május 15. 16:10

A HUAWEI Pura 70 Ultra a DXOMARK történetének legmagasabb pontszámmal rendelkező kamerás okostelefonja

A HUAWEI Pura 70 Ultra lett a legjobb okostelefon-fényképező a DXOMARK független tesztlabor szerint.  A Huawei nemrégiben mutatta be legújabb zászlóshajó-készülékét, amely rögtön átvette a vezetést a szaklabor okostelefon-kamera rangsorában. A Pura 70 Ultra hátlapján egy 50 megapixeles Ultra Lighting főkamera kapott helyet változtatható rekeszértékkel és optikai képstabilizátorral, továbbá egy 40 megapixeles ultraszéles látószögű kamera és egy 50 megapixeles Ultra Lighting makró telefotó-kamera, elöl pedig egy 13 megapixeles szelfikamera.

2024. május 15. 11:30

Újgenerációs, sajátmárkás készülékek a Telekomnál

A Telekom május 23-án piacra dobja az újgenerációs, saját márkás készülékeit, a T Phone 2 5G-t és T Phone 2 Pro 5G-t. A telefonok nagyobb teljesítményű processzorral, fejlett kamerarendszerrel és kiváló minőségű kijelzővel érkeznek, hogy optimalizált játék- és streaming-élményt nyújtsanak felhasználóiknak.

2024. május 14. 20:58

Telefonunk biztonsága a személyes biztonságunk

Az okostelefonok óriási segítséget jelentenek a hétköznapokban, és a munkától kezdve a szórakozáson át a pénzügyekig mindent intézhetünk rajtuk. Ezzel együtt azonban komoly veszélynek is kitehetjük magunkat – már ha nem figyelünk arra, hogy óvjuk a személyes adatainkat, és illetéktelenek ne férhessenek hozzá készülékünkhöz. Az alábbiak figyelembevételével nemcsak eszközünktől, hanem személyes adatainktól is távol tarthatunk másokat.

2024. május 11. 17:10

Vissza a valóságba a Nokia 3210-zel

25 évvel az eredeti megjelenése után a Human Mobile Devices (HMD) idén újra elhozza a legendás Nokia 3210-et – most megújult, izgalmas "Y2K" arany, tengerkék és sötétszürke színekben. A cél pedig ezúttal sem más, mint összekötni az embereket – csakhogy ezúttal a képernyőtől való elszakítással.

2024. május 8. 15:57

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38